Pohjois-Savon ELY-keskus

Sinileväkukinta alkoi helteiden myötä myös Pohjois-Savossa

Jaa

Juhannusviikonloppuna ja kuluneen alkuviikon aikana sinileväesiintymiä on havaittu useilta järviltä.

Sinilevää rantavedessä. Kuva: Juho-Ville Marttila
Sinilevää rantavedessä. Kuva: Juho-Ville Marttila

Pohjois-Savon sinilevätilanne heikkeni juhannukselta alkaneiden helteiden myötä selvästi. Suurin osa kansalaisten sinilevähavainnoista on tullut Kallavedeltä Kuopion edustalta, mutta yksittäisiä havaintoja on myös muilta maakunnan järviltä, kuten Suvasvedeltä, Kaavinjärveltä, Rikkavedeltä, Haukivedeltä ja Rasvangilta. Mökkeilyn ja vesillä liikkumisen kannalta otolliset säät myös kasvattavat kansalaishavaintojen määrää.

Virallisen, viikoittain seurattavan havaintopaikkaverkoston paikoilla sinilevätilanne oli kuitenkin ajankohdalle tyypillinen, eli havaintojen määrä vastasi ajankohdan keskimääräistä tilannetta pitkällä aikavälillä. Levätilanne tarkistettiin tiistain ja keskiviikon aikana yhteensä 28 rannalta ja pidempiaikaisen seurantaverkon paikoista vain kolmella (Onkivedellä, Siilinjärvessä sekä Siilinjärven Ahmolla) havaittiin niukasti sinilevää. Näiden lisäksi Rotarien havaintopaikoista kahdella (Kallavedellä ja Suvasvedellä) havaittiin myös niukasti sinilevää.

Vakioseurantapaikkojen levätilanne säilyi kesäkuun alkupuolelta aina käsillä olevan hellejakson alkuun asti jopa poikkeuksellisen hyvänä, sillä seurannan neljän ensimmäisen viikon aikana ei tehty yhtään havaintoa leväkukinnoista. Myöskään yleisöhavaintoja ei kesäkuun alkupuolella tullut.

Helteinen sää, joka on lämmittänyt nopeasti myös järvien pintavesikerrosta, suosii sinilevien runsastumista ja on kasvattanut haitallisten sinilevien massaesiintymien, eli ns. leväkukinnan todennäköisyyttä. Säätyypin säilyessä helteisenä myös tulevina päivinä sinileväkukinnan todennäköisyys säilyy korkeana. Runsaat kukinnat ovat yleisimpiä rehevillä järvillä, mutta jonkin verran levähaittoja esiintyy joka kesä myös useilla hyväkuntoisina säilyneillä järvillä.


Pintavedet ovat lämmenneet nopeasti


Viimeksi kuluneen viikon helteinen ja tyynehkö sää on lämmittänyt pintavesiä nopeasti. Lämmin vesikerros järvien pintaosassa on kuitenkin edelleen melko ohut, joten tuulten sekoittaessa vesikerroksia pintakerroksesta mitattu lämpötila vaihtelee edelleen nopeasti.

Kallaveden mittauspaikalla lämpötila on ollut parhaimmillaan 23 astetta, mutta hieman viileämmän ja tuulisen sään myötä mitattu lämpötila oli tippunut torstaiaamuna 20,2 asteeseen virallisella mittauspaikalla. Ko. lämpötilakin on kuitenkin reilut kolmisen astetta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon yläpuolella. Pielaveden Säviällä lämpötila oli tänään 20,1 astetta, mikä on sekin vajaat kolme astetta keskiarvon yläpuolella. Helteiden jatkuessa veden lämpötila noussee edelleen jonkin verran.


Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen vettä ei suositella käyttämään


Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, tai edes löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.

Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Antti Kanninen, hydrobiologi (lomalla 18.7.-12.8.)
puh. 0295 026 801
antti.kanninen@ely-keskus.fi

Kuvat

Sinilevää rantavedessä. Kuva: Juho-Ville Marttila
Sinilevää rantavedessä. Kuva: Juho-Ville Marttila
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.7.202228.7.2022 15:49:43 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,11. Nyt taso on tasan ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta kaikkiaan 51 cm, josta 21 cm heinäkuun aikana. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut pois käytöstä koko heinäkuun. Pinnanlaskun odotetaan jatkuvan elokuussa hitaampana ja kaiken kaikkiaan vedenpintojen pysyvän viime kesää korkeampina. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vähäistä. Jatkossakin oletetaan, että säännösteltyjen järvien pinnat pystytään pitämään tavoitetasoillaan. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin pinta on ajankohtaan nähden alhaalla. Tähän vaikuttanee osaltaan meneillään oleva patoluukun remontti. Säännöstelyluvan mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Vuotjärvi on ajankohdan kesimääräisellä tasollaan ja pinnat tyypillisesti laskevia. Juojärvi on ajankohdan keskimääräisellä tasollaan. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 11 c

Levämäärän lisääntyminen Kallavedellä voi liittyä ravintoverkon koostumuksessa tapahtuneisiin muutoksiin14.7.2022 12:20:53 EEST | Tiedote

Eteläisellä Kallavedellä Kuopiossa on havaittu kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana vedessä keijuvien levien eli kasviplanktonin määrän kasvua. Kasviplanktonin runsaus on Kallavedellä nykyisin tasolla, joka ilmentää järven tyydyttävää ekologista tilaa. Järven ravinnekuormituksessa ja veden ravinnepitoisuuksissa ei tiedetä samaan aikaan tapahtuneen merkittävää kasvua, joten kasviplanktonin runsastumisen yksi mahdollinen syy voi olla ravintoverkon ylemmillä tasoilla tapahtuneet muutokset. Jyväskylän yliopiston akvaattisten tieteiden opiskelija Hanna Enroth selvitti Pro gradu -tutkimuksessaan, voidaanko Kallaveden levämäärän lisääntymistä selittää ylhäältä alaspäin tapahtuvalla ravintoverkkosäätelyllä. Ravintoverkko koostuu ravintoketjun eri tasoista, joita ovat tuottajat (tässä tutkimuksessa kasviplankton), ensimmäisen asteen kuluttajat (kasviplanktonia syövä eläinplankton) sekä toisen ja kolmannen asteen kuluttajat, eli pedot (mm. kalat ja vesiselkärangattomat, kuten sulkasääsken touk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme