Avain

Sörkan muurin varjossa -kirja kertoo kirjallisuudesta ja lukemisesta vankilassa

Jaa

Matti Merivirran ja Anton Reenpään Sörkan muurin varjossa kertoo kirjallisuudesta ja lukemisesta vankilassa. Kirja pureutuu tekstien ja valokuvien avulla vankilan ja vankien alakulttuuriin, jonka vaikutukset heijastuvat myös lukuharrastukseen.

kansi: Merivirta & Reenpää, Sörkan muurin varjossa
kansi: Merivirta & Reenpää, Sörkan muurin varjossa

"Tämä teos kuvaa elämää ja elämän jättämiä jälkiä vankilassa. Kirja kertoo jotakin pysähtyneisyydestä, joka ei sittenkään ole niin pysähtynyt. Teos muodostuu vankilakuvista, joiden konteksti sekä täydentyy että kontrastoituu tekstissä. Kerronnalla halutaan raottaa vankilan maailmaa, erityistä kulttuuria, jolla ja jossa vanki pyrkii pitämään itsensä elossa, vähemmän masentuneena, jaksavana ja kamppailevanakin", kertovat kirjan tekijät Matti Merivirta ja Anton Reenpää teoksen esipuheessa.

Sörkan muurin varjossa -teoksessa on myös vankien omia tekstejä, joissa elämän haavoittuvuus, suru ja samanaikainen vankilayhteisön pakottavuus kamppailuun, tarjoavat näköalan syvään inhimilliseen kokemukseen.

Kaikissa Suomen vankiloissa ei ole kirjastoa, mutta Helsingin vankilassa Sörnäisissä sellainen on. Helsingin vankilassa kirjojen lainaaminen on jossain muodossa toiminut tiettävästi jo vankilan alkuajoista lähtien.

"Teoksemme tarkoitus on ollut sosiaalisen dokumentarismin lisäksi tallentaa ja kertoa vuonna 1881 valmistuneen tiililinnan elämästä, se kun on yksinkertaisesti kerronnan ja dokumentoinnin arvoinen."

VTM Matti Merivirta vastaa Helsingin vankilan kirjastotoiminnasta.

Anton Reenpää on valmistunut valokuvaajaksi University for the Created Arts -yliopistosta Kentistä.

Teos: Sörkan muurin varjossa. Sörkan vankilan kirjasto
Kirjailija: Matti Merivirta
Valokuvat: Anton Reenpää
ISBN: 9789523041820
Sivuja: 176
Ilmestymispäivä: 1.8.2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet

Avain, viestintäjohtaja Vilja Perttola, vilja.perttola@avain.net, puh. 040 755 3319
arvostelukappaleet: info@avain.net

www.avain.net

Kuvat

kansi: Merivirta & Reenpää, Sörkan muurin varjossa
kansi: Merivirta & Reenpää, Sörkan muurin varjossa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on kotimaiseen laatukirjallisuuteen keskittynyt kirjakustantamo. Kustantamo on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä. Avain kustantaa aktiivisesti selkokielistä kirjallisuutta ja se palkittiin syksyllä 2017 Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä. Avain kustantaa kirjoja myös tilaustöinä yrityksille ja muille yhteisöille. Kirjastopalvelu on osa Booky Groupia, johon kuuluvat myös Booky.fi Oy, Ostinato Oy ja Porvoon Kirjakeskus Oy.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Avaimen kevät 202111.11.2020 10:35:23 EETTiedote

Avaimen kevään kirjoissa keskustellaan perheistä, elämänhallinnasta, työelämästä ja mokailusta, pandemioista kirjallisuudessa, rakkaudesta Berliiniin. Keväällä katsotaan myös taidetta ja kuljetaan metsissä. Lasten kirjoissa seikkailevat Varpu Erosen ja Tuukka Sandströmin Rontti-kissa sekä Nora Lehtisen ja Anne Muhosen hauska Hilma-täti. Lapsille ilmestyvät myös tietokirja metsän eläimistä ja kuvakirja kukista. Kari Kakkosen elämyksellinen tietokirja koko perheelle Dragons Out! Lohikäärmeistä, ritareista ja ohjelmistotestauksesta ilmestyy jo joulukuussa 2020. Selkokirjoina julkaistaan novelleja, lastenkirjallisuutta sekä tietokirjoja.

Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu vie lukijan Suomen luontoon29.10.2020 09:00:00 EETTiedote

Tomi Kontion teos Kansallispuistojen kutsu on valokuvia, tietoa ja tarinoita yhdistävä teos kaikille metsiä rakastaville ja luonnossa liikkuville. Se tarjoaa vinkkejä patikointireissuille, henkeäsalpaavia maisemia sekä hymyn huulille tuovaa isän ja lapsien havainnointia eräreissuilta. Teos kuljettaa lukijan muun muassa kajakkiretkelle Kolovedelle, taide-elämysten äärelle Hossaan ja bongaamaan majakoita Selkämerelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme