Jyväskylän yliopisto

Strategisen tutkimuksen neuvostolta merkittävä rahoitus Jyväskylän yliopistoon

Jaa

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa.

Professori Terhi-Anna Wilska.
Professori Terhi-Anna Wilska.

STN valitsi ohjelmiin kaksitoista hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Jyväskylän yliopistossa professori Terhi-Anna Wilskan johtama konsortio sai merkittävän, lähes 1,2 miljoonan euron nelivuotisen rahoituksen Digitaalisiksi kuluttajiksi oppimassa -hankkeeseen. Siinä tutkitaan, kuinka parantaa nuorten taloustaitoja teknologisoituvassa kulutusyhteiskunnassa. Hankkeessa on partnerina Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksesta yliopistotutkija Arto Ahonen, jonka osahanke sai noin 390 000 euron rahoituksen.

Teknologia ja digitalisaatio ovat muuttaneet huomattavasti erityisesti nuorten kulutusta ja taloudellista käyttäytymistä. Esimerkiksi maksamisen ja lainanoton digitalisoituessa nuorilta vaaditaan uudenlaisia taloudellisia taitoja, joita ei opita riittävästi kouluissa. Projektissa kehitetään uudenlaisia digitaalisia työkaluja ja oppimisen muotoja nuorten taloudellisten taitojen parantamiseksi. Partnereina ovat Vaasan ja Helsingin yliopistot, Pellervon taloustutkimus PTT ry sekä Talous ja nuoret TAT.

Lisäksi Jyväskylän yliopisto on mukana kolmessa muussa konsortiossa. Professori Pertti Saariluoma informaatioteknologian tiedekunnasta sai noin 450 000 euroa Eettinen tekoälyn hyödyntäminen yhteiskunnan ohjauksessa -hankkeeseen, jota koordinoi Tampereen yliopisto.

Yliopistonlehtori Suvi Huttunen yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksesta sai noin 870 000 euroa Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään -tutkimukseen. Suomen ympäristökeskus johtaa konsortiota.

Samassa laitoksessa yliopistonlehtori Sakari Taipale sai noin 440 000 hankkeeseen, jossa selvitetään, kuinka palvelukulttuuria uudistamalla kaikki saataisiin mukaan digitaaliseen yhteiskuntaan. Konsortiota vetää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Jatkorahoitus akatemiaprofessorille

Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta myönsi yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen akatemiaprofessori Sara Heinämaalle 440 000 euron jatkorahoituksen akatemiaprofessorin tutkimuskuluihin vuosille 2020–2021. Syrjäytyminen ja kokemus: normaaliuden ja epänormaaliuden fenomenologinen analyysi (MEPA) -hankkeessa ongelmaa lähestytään fenomenologisella metodilla. Tutkijat osoittavat, että tunneperäisillä ja ruumiillisilla kokemuksilla on keskeinen rooli kaikissa sosiaalisissa prosesseissa, joissa yksilöiden ja yhteisöjen eroja ratkaistaan marginalisaatiolla ja ulossulkemisella.

Akatemian tiedote:

http://aka.fi/fi/akatemia/media/Tiedotteet1/2019/stn-paatti-vuoden-2019-rahoitettavat-hankkeet/

Yhteyshenkilöt

Professori Terhi-Anna Wilska, puh. 040 805 4201, terhi-anna.wilska@jyu.fi

Yliopistotutkija Arto Ahonen, puh. 040 839 4209, arto.k.ahonen@jyu.fi

Professori Pertti Saariluoma, puh. 050 373 2142, pertti.saariluoma@jyu.fi

Yliopistonlehtori Suvi Huttunen, puh. 040 805 5191, suvi.m.huttunen@jyu.fi

Yliopistonlehtori Sakari Taipale, puh. 0400 728 852, sakari.taipale@jyu.fi

Akatemiaprofessori Sara Heinämaa, puh. 040 8054903, sara.heinamaa@jyu.fi

Kuvat

Professori Terhi-Anna Wilska.
Professori Terhi-Anna Wilska.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 11.10.: Venäjä toimii kuin piiritetty kyberlinnake (Kari)17.9.2019 12:30:00 EESTTiedote

Venäjä kokee olevansa piiritetty linnake historiallisista ja maantieteellisistä syistä sekä teknologisen jälkeenjääneisyytensä vuoksi myös kyberympäristössä. Tämän takia valtio pyrkii eristämään venäläisen internetin globaalista internetistä, parantamaan tärkeiden kohteidensa informaatioturvallisuutta ja korvaamaan käyttämänsä länsimaisen informaatioteknologian venäläisvalmisteisilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Martti J Karin kyberturvallisuuden väitöstutkimuksen mukaan Venäjän kokemaa kyberuhkaa voidaan selittää ja tulkita strategisen kulttuurin teorialla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme