HUS

Styrelsens beslut 14.9: HUS utlåtande om vårdreformen fokuserar på de allvarliga problemen med finansieringsmodellen

Jaa

Coronavirusepidemin ökar fortsättningsvis sjukvårdsdistriktets ekonomiska underskott. Ett köpeanbud har gjorts för det avvecklade sjukhuset Barnets borg.

Finansierings- och investeringsmodellen ett hinder för att vårdreformen framskrider

Styrelsen godkände HUS utlåtande om lagförslaget om social- och hälsovårdsreformen. HUS anser att det är viktigt att målen för vårdreformen uppfylls, men att den föreslagna finansieringsmodellen är fullständigt ohållbar. Förslaget innehåller en kraftig nedskärning i tjänsterna i Nyland.

Den jämlika specialiserade sjukvården i Nyland och HUS specialuppgifter måste tryggas. HUS anser att det inte är möjligt att främja vårdreformen utan en avsevärd förändring av finansieringsmodellen. Att skära i finansieringen av Finlands ledande universitetssjukhus, det enda som agerar på bred internationell nivå, skulle i sista hand drabba de patienter som behöver den mest krävande vården i landet.

För mera information:
Verkställande direktör Juha Tuominen, kontakt via verkställande direktörens assistent Kaarina Heikinheimo, 050 4279861, kaarina.heikinheimo(at)hus.fi


Hyra lokaler och apparatur för coronavirusanalys

HUS informerar i ett separat pressmeddelande i dag 14.9 om ett beslut om upphandling gällande kapacitet för coronavirustestning och testning inom gränstrafiken.

Verksamheten och ekonomin under perioden januari-juli: underskottet ökar

HUS berättade 17.8. att vårdskulden vuxit kraftigt sedan våren. Mängden remisser, patientbesök och utförda ingrepp och åtgärder har i januari-juli sjunkit jämfört med året innan. Coronavirusepidemin och dess följder syns i den totala produktiviteten (-5,3 % jämfört med året innan, deflaterat) samt i räkenskapsperiodens resultat som uppvisade ett underskott på 133 miljoner euro (budget -21,7 miljoner euro).

För mera information:
Verkställande direktör Juha Tuominen, kontakt via kaarina.heikinheimo(at)hus.fi
Tf ekonomidirektör Jari Finnilä, jari.finnilä@hus.fi


Köpare till Barnets borg

Barnets borgs sjukhus som ägs av HUS har stått tomt och varit helt och hållet ur bruk sedan början av 2019. HUS har sedan augusti 2018 sökt köpare till fastigheten via en fastighetsmäklare. Specialplaceringsfonden eQ Hoivakiinteistöt har gett ett köpeanbud på 6-7 miljoner euro. Den slutliga köpesumman bestäms utifrån hyresläget efter att köparens renovering står klar. Styrelsen godkände avsiktsförklaringen angående köpeanbudet och målet är att HUS fullmäktige fattar beslut om försäljningen av Barnets borg under sitt sammanträde 17.12.

För mera information:
Fastighetsutvecklingsdirektör Hannu Lähteenmäki, hannu.lahteenmaki(at)hus.fi 


Situationen i Terhohemmet är oroande

HUS uttryckte i ett pressmeddelande 11.9 (på finska) sin oro över Terhohemmets situation. Styrelsen fick en översikt av det aktuella läget. I motsats till vad som har kommit fram i den offentliga debatten har HUS betalningsförbindelser till Terhohemmet inte minskat, men vårdtiderna har blivit kortare. Den palliativa vården i hemmet har utvecklats och därför kan allt fler patienter enligt sin önskan stanna hemma så länge som möjligt. Dessutom har kommunernas egna platser inom den palliativa vården fyrdubblats från 20 till 80 under de senaste åren.

För mera information:
Verksamhetsdirektör Johanna Mattson, johanna.mattson(at)hus.fi

Protokoll och alla beslut

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme