HUS

Styrelsens beslut 30.11: Budgetförslaget för 2021 och ekonomiplanen för de följande åren färdiga för fullmäktige

Jaa

Styrelsen fattade två betydande upphandlingsbeslut, till ett totalt värde av nästan 50 miljoner.

Den tuffa ekonomiska situationen återspeglas i budgetförslaget för 2021

Styrelsen godkände på sitt möte Samkommunen HNS budgetförslag för 2021 samt ekonomiplanen för 2021–2023. HUS strategi för perioden 2020–2024 samt de fem strategiska målen för 2021 som redan tidigare bestyrkts har tjänat som utgångspunkt för budgetförslaget:

  • Patienterna vårdas på ett effektivt sätt på mobila och digitala vårdvägar och på distansvårdvägar
  • Högklassigt ledarskap och kompetensens kontinuitet tryggas
  • Kundupplevelsen mäts och utvecklas utifrån kundresponsen överallt inom HUS
  • Patienterna vårdas på ett enhetligt sätt och på integrerade vårdvägar tillsammans med primärvården
  • Effektivitetsprogrammets utfall och effekter följs upp på ett heltäckande sätt

I budgetförslaget har de förändringar som relaterar till verksamheten och arbetsfördelningen beaktats liksom också befolkningstillväxten och produktivitetsmålet.

De bindande resultatmål som årligen godkänns i fullmäktige sätter ramarna för genomförandet av strategin. Styrelsen föreslår ett nollresultat som mål för räkenskapsåret 2021. De bindande nettokostnaderna är i förslaget högst 1 912,6 miljoner euro och investeringarna högst 291 miljoner euro. Det långfristiga lånebeståndet får i slutet av 2021 uppgå till högst 854 miljoner euro.

På sitt möte 17.8. fattade styrelsen beslut om en höjning av klientavgifterna inom HUS somatik, inklusive samjourerna, med undantag för sjukskötarmottagningar och distansmottagningar.

Den förskjutning av vården som coronavirusepidemin orsakat ger en förskjutning av kostnader på ungefär 64 miljoner euro från år 2020 till år 2021. Samkommunens ekonomi belastas ytterligare av ett finansieringsunderskott till följd av underskott som saknar täckning. Finansieringsunderskottet uppgår till uppskattningsvis 55 miljoner euro, förutsatt att staten täcker de extra kostnader som coronavirusepidemin förorsakat år 2020. Styrelsen godkände planen för täckandet av underskottet samt dess principer för åren 2021-2023 i enlighet med budgetförslaget och ekonomiplanen.

I investeringarna ingår två betydande projekt över 10 miljoner euro. Renoveringen av Kvinnoklinikens A-del görs till ett maximalt pris på 32,0 miljoner euro. I det aktiebolag som grundas för Dals samsjukhus investerar HUS eget kapital för åren 2021–2024 till ett värde av högst 16 miljoner euro.

I budgeten ingår också separata anslag, varav HUS eget forskningsanslag på 16 miljoner euro hör till de största. De strategiska projektens stödprojekt har också beaktats i budgeten.

Styrelsen behandlade budgetförslaget och -planen senaste gång på sitt möte 16.11.

För mera information:
Ekonomidirektör Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi 


Stora upphandlingsbeslut för HUS IT-förvaltning och HUS Diagnostikcentrum

HUS inledde ett upphandlingsförfarande för upphandling som överstiger EU-tröskelvärdet med en upphandlingsannons publicerad 28.8.2020 "Microsoft-tuotteiden ja -palveluiden jälleenmyynti sekä siihen liittyvät jälleenmyyjän palvelu”.

Styrelsen beslöt att på basis av anbudsutvärderingen välja Crayon Oy till leverantör av återförsäljning av Microsofts produkter och tjänster. Avtalet uppgår till ett årsvärde av ungefär 17 520 000 euro under det första avtalsåret och under det andra till ungefär 21 024 000 euro. Verkställandet av avtalet görs inom ramen för budgeten som godkänns årligen och avtalet möjliggör också tre optionsår om HUS så önskar.

HUS inledde ett upphandlingsförfarande för upphandling med en upphandlingsannons publicerad 28.9.2020 “Chlamydia trachomatis (Ct), Neisseria gonorrhoeae (Ng) ja suuren riskin HPV (hrHPV) –nukleiinihaponosoitustestit ja laitteistot käyttökorvausperiaatteella HUS Diagnostiikkakeskuksen Virologian ja immunologian laboratorioon Meilahteen sekä nestesytologian kokonaisuus käyttökorvausperiaatteella HUS Diagnostiikkakeskuksen patologian laboratorioon”.

Styrelsen beslöt att på basis av anbudsutvärderingen skaffa båda de helheter som var föremål för upphandlingen av Immuno Diagnostic Oy. Upphandlingens värde uppgår till totalt 10 750 100 euro och avtalsperioden är fyra år.

För mera information:
Pekka Lampinen, kundservicedirektör, pekka.lampinen(at)hus.fi
Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik, HUS Diagnostikcentrum, lasse.lehtonen(at)hus.fi


Protokoll och alla beslut

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme