Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Suomalaiset suovat vaurauden yrittäjälle mutta eivät poliitikolle

Jaa

Suomalaiset sallivat vaurastumisen eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle. Vähiten hyväksyttyä vaurastuminen on kohujulkkikselle ja poliitikolle. Danske Bank kysyi suomalaisilta heidän näkemyksiään yleisten ammattien edustajien vaurastumisen hyväksyttävyyttä.

Vaurastua voi monella tavalla, mutta toiset tavoista ovat hyväksyttävämpiä. Danske Bankin YouGovilla teettämän tutkimuksen mukaan säästämisen mahdollistava kulukuuri, ahkera työnteko ja opiskelu ovat suomalaisten mukaan hyväksytyimmät tavat vaurastua.

”Suomalaiset pitävät hyväksyttävinä suoraviivaisia ja kärsivällisyyttä vaativia tapoja vaurastua. Ne korostavat perushyveitä, kuten ahkeraa ponnistelua, vaatimattomuutta ja kurinalaisuutta”, sanoo Danske Bankin Suomen varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen.

Laaksonen sen sijaan ihmettele lottovoiton korkeaa sijaa hyväksyttyjen vaurastamiskeinojen listalla. Lottovoittoa pitää hyväksyttävänä vaurastumistapana 31 prosenttia suomalaisista, kun esimerkiksi säännöllistä sijoittamista alle 500 euroa kuukaudessa saa vain 11 prosentin hyväksynnän. Erityisen suopeita lottovoitolle ovat keski-ikäiset: 40-49-vuotiaiden mielestä se on hyväksyttävin keino vaurastumiseen.

”Suomalaiset karsastavat edelleen sijoittamista vaurastumisen lähteenä, vaikka samaan aikaan suosivat työtä ja säästämistä. Lottovoitolla rikastuminen perustuu onneen, ei ihmisen omiin kykyihin tai toimiin”, Laaksonen sanoo.

Julkisuuden tuomaa vaurastumista ja varallisuuden saavuttamista avioliitolla pidetään selvästi vähiten hyväksyttävinä tapoina vaurastua. Viiden kärki muodostuu tavoista, joista ainakin osin saatetaan kokea, että vaurastuminen näillä keinoin ei ole itse ansaittua. Lottovoitto on ainoa tapa, joka nousee sekä hyväksytyimmissä että ei-hyväksytyimmissä viiden kärkeen.

Kuka saa vaurastua?

Vauraus tarkoittaa tutkimuksen mukaan suomalaisille erityisesti taloudellista mielenrauhaa ja vapautta talousmurheista. Danske Bankin tutkimuksen mukaan suomalaiset hyväksyvät vaurauden perinteisesti arvostetuilla aloilla työskenteleville suomalaisille. Vauraus suodaan eniten yrittäjälle, lääkärille, insinöörille ja lukion opettajalle.

”Miksi suomalaiset ajattelevat, että taloudellinen mielenrauha ja vaurastuminen kuuluvat vain tietyille ammattiryhmille? Me uskomme, että taloudellinen mielenrauha ja vauraus kuuluvat kaikille”, Laaksonen sanoo.

Tieto tutkimuksesta

Tämän kyselytutkimuksen Danske Bankille on toteuttanut YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 1507 suomalaista 30.10.-2.11. Kyselyn virhemarginaali kokonaistuloksissa on noin 2,3 prosenttia.

Säännöllinen säästäminen ja tiukan kulukurin pitäminen on suomalaisten mielestä hyväksytyin tapa vaurastua (mainitsi 46 prosenttia vastaajista). Seuraavaksi eniten mainintoja saivat erittäin hyväpalkkainen, ahkeralla opiskelulla saavutettu työpaikka (40 prosenttia), säännöllinen työssä käyminen nuoresta pitäen (38 prosenttia) ja lottovoitto (31 prosenttia).

Julkisuuden tuomaa vaurastumista (1 prosentti) ja avioliiton kautta saatua varallisuutta (1 prosentti) ei katsota useinkaan hyväksytyimpien tapojen joukkoon kuuluviksi. Sijoittamisellakin vaurastuminen hyväksytään näitä ennemmin.

Kyselyssä kysyttiin seuraavien ammattien ja väestöryhmien vaurastumisen hyväksyttävyyttä: ammattisijoittaja, huippu-urheilija (formulakuski, jääkiekkoilija, hiihtäjä), insinööri, kohujulkkis, kätilö, lakimies, lukion opettaja, lähikaupan työntekijä, lääkäri, maahanmuuttaja, poliitikko, tavallinen suomalainen, toimistotyöntekijä, yrittäjä ja yritysjohtaja.

Suomalaiset hyväksyvät eri ryhmien vaurastumisen melko tasaisesti. Yritysjohtajan ja lakimiehen osalta, joiden uskotaan omaavan parhaat mahdollisuudet vaurastua, vaurastumisen täysi hyväksyttävyys on kuitenkin hieman alhaisempaa kuin monilla muilla. Naiset hyväksyvät monien ryhmien edustajien vaurastumisen hieman useammin kuin miehet. Nuoret puolestaan hyväksyvät monien ryhmien vaurastumisen hieman harvemmin kuin vanhemmat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Josi Tikkanen, lehdistöpäällikkö, Danske Bank, 050 326 9701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bankin ennuste: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen vaikeaa – kasvun hyytyminen ja rakenteellinen työttömyys esteenä17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Suomen talous kehittyy nyt heikommin kolmen kasvuvuoden jälkeen, arvioivat Danske Bankin ekonomistit suhdannekatsauksessaan. Talouskehitys vaikeuttaa uuden hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista ja johtaa lisävelkaantumiseen. Maailmatalouden näkymät ovat kauppasodan sumentamat ja markkinakorot pysyvät matalalla.

Lähes 50 000 muovikorttia kuukaudessa vaihtuu yhteen sovellukseen ja laitteeseen - helpottaa asiointia sadoissa palveluissa ja verkkokaupoissa12.6.2019 08:00:00 EESTTiedote

Danske Bank on lanseerannut uuden Danske ID -tunnistussovelluksen, jonka kautta pankin asiakkaat kirjautuvat pankin palveluiden lisäksi satoihin erilaisiin palveluihin ja verkkokauppoihin. Jo 100 000 pankin asiakasta on ottanut sovelluksen käyttöönsä. Tunnistussovelluksen lisäksi tarjolla on myös tunnuslukulaite heille, jotka eivät käytä älypuhelinta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme