Kainuun ELY-keskus

Suopursuruoste värjää vesiä Kainuussa

Jaa

Eri puolilla Kainuuta on tehty havaintoja veden pinnalla olevista ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista lautoista. Lauttojen aiheuttaja ei ole levä, vaan sienitauti nimeltä suopursuruoste. Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton, mutta saattaa aiheuttaa allergiaoireita.

Suopursuruosteen muodostamia lauttoja järven pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Suopursuruosteen muodostamia lauttoja järven pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Suopursuruoste (Chrysomyxa) on kuusen sienitauti, joka talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin ilmestyy helmi-itiöpusseja. Lopulta vesisateet ja tuuli ravistelevat itiöt vesien pinnoille, joille ne kertyvät ajelehtiviksi lautoiksi, sillä itiöt ovat vettä kevyempiä.

Ruostesienen itiöiden muodostamat lautat voivat olla jopa satojen metrien pituisia. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu myös ohut, hyytelömäinen vaippa, johon tarttuu helposti esimerkiksi roskia, levää ja siitepölyä. Itiölautat kelluvat veden pinnalla niin pitkään, että vettyvät tarpeeksi ja painuvat pohjaan. Pohjassa niiden sisältämät ravinteet ovat vesistön ekosysteemin käytössä.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulta elokuulle. Sienen määrä vaihtelee eri vuosina, ja tänä kesänä sen aiheuttamia pintalauttoja on havaittu useissa vesistöissä. Esiintymät voivat olla myös hyvin paikallisia. Suopursuruostesieni saattaa alkaa vaivata kuusen kasvua, jos sitä esiintyy useina vuosina peräkkäin.

Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton, mutta runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia allergiaoireita kuin siitepölylautat. Uimarin kannattaa siis välttää paksuinta lautta-aluetta sekä huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä uinnin jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen
p. +358 295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Suopursuruosteen muodostamia lauttoja järven pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Suopursuruosteen muodostamia lauttoja järven pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Lataa
Suopursuruosteen muodostama, keltaruskea lautta veden pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Suopursuruosteen muodostama, keltaruskea lautta veden pinnalla. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Lisää soiden suojelua Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueelle21.7.2022 13:37:03 EEST | Tiedote

Suoluontotyyppien ja niiden lajiston uhanalaistumisen pysäyttämiseksi tarvitaan soiden lisäsuojelua. Suojelu yksin ei kuitenkaan riitä, vaan muun muassa kuivattamisen seurauksena heikentyneiden soiden tilaa on parannettava ennallistamisen keinoin. Suojeltavien kohteiden täydennystä ehdotetaan tehtäväksi Kainuussa muun muassa Puolangan Lakisuo-Raatosuon alueella Helmi-elinympäristöohjelman puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme