Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Suorat ulkomaiset sijoitukset EU:n tarkasteluun

Jaa

Mepit hyväksyivät uudet EU-säännöt, joiden myötä suorien ulkomaisten sijoitusten turvallisuutta voidaan valvoa paremmin strategisten alojen suojaamiseksi.

Uudet säännöt tarjoavat oikeanlaiset välineet valvoa, että EU:hun kohdistuvat suorat ulkomaiset sijoitukset eivät uhkaa EU:n strategisia etuja. EU pysyy kuitenkin vastedeskin avoinna investoinneille.

Parlamentti hyväksyi säännöt äänin 500 puolesta, 49 vastaan, 56 tyhjää. Mepit olivat jo aiemmin päässeet yhteisymmärrykseen uusista säännöistä neuvoston kanssa. Kyseessä on ensimmäinen EU:n laajuinen järjestelmä, joka tukee jäsenmaita ulkomaisten sijoitusten valvonnassa turvallisuuden ja yleisen järjestyksen takaamiseksi.

Strategisten alojen turvaaminen

Esitys suojaa kriittistä infrastruktuuria, kuten energia-, kuljetus-, viestintä-, avaruus- ja rahoitusaloja sekä tekoäly-, robotiikka- ja puolijohdinteknologiaa. Parlamentin neuvottelijat onnistuivat lisäämään suojattuihin aloihin myös vesi-, terveys-, puolustus-, media-, bioteknologia- ja elintarviketurvallisuusalat.

Tiukempaa yhteistyötä ja lisää vertaispainetta

Uusilla säännöillä tehostetaan lisäksi tietojen vaihtoa jäsenmaiden välillä. Jäsenmaat voivat antaa huomautuksia muihin jäsenmaihin keskittyvistä sijoituksista. Komissio voi pyytää lisätietoa ja antaa lausunnon jäsenmaalle, johon ulkomainen sijoitus kohdistuu. Lopullisen päätöksen sijoituksen vastaanottamisesta tekee kuitenkin jäsenmaa itse.

Kommentti

Parlamentin esittelijä Franck Proust (EPP, Ranska) sanoi: ”Nämä säännöt ovat konkreettinen askel eurooppalaiseen teollisuuteen, teknologiaan ja strategisiin etuihin kohdistuvia uhkia vastaan. Eurooppa ottaa näin haltuunsa oman tulevaisuutensa, mutta pysyy samalla avoinna ulkomaisille investoinneille.”

Seuraavaksi

Neuvoston odotetaan hyväksyvän alustavan sopimuksen 5.3. Asetus astuu voimaan 18 kuukautta sen jälkeen, kun se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä.

Taustatietoa

Tällä hetkellä vain 14 EU-maalla (Suomi, Itävalta Tanska, Saksa, Ranska, Latvia, Liettua, Unkari, Italia, Alankomaat, Puola, Portugal, Espanja ja Britannia) on käytössä erilaisia mekanismeja ulkomaisten suorien sijoitusten seurantaan.

Viimeisen 20 vuoden aikana EU:hun kohdistuvien suorien ulkomaisten sijoitusten rakenne ja lähtömaat ovat muuttuneet paljon. Sijoitukset Kiinasta ovat kasvaneet kuusinkertaisesti ja Brasiliasta kymmenkertaisesti. Venäjältä lähtöisin olevien sijoitusten määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana keskittyen erityisesti korkean teknologian aloihin. Sijoituksia tekevät usein valtio-omisteiset yritykset tai yritykset, joilla on siteitä hallitukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme