Jyväskylän yliopisto

Suositun Muuttolintujen kevät -sovelluksen kehittäminen sai Euroopan tiedeneuvoston rahoituksen

Jaa
Jyväskylän yliopiston, Ylen ja CSC:n yhteistyönä kehittämää Muuttolintujen kevät -sovellusta on ladattu jo yli 30 000 kertaa. Sovellus tuntee tällä hetkellä 150 suomalaista lintulajia, mutta sen tunnistusalgoritmia kehitetään jatkuvasti. Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen sai Euroopan tiedeneuvostolta 150 000 euron Proof of Concept Grant -rahoituksen sovelluksen kehittämiseen.
Peippo. Kuva: Ari Lehtiö/Jyväskylän yliopisto
Peippo. Kuva: Ari Lehtiö/Jyväskylän yliopisto

Uuden hankkeen keskeisenä tavoitteena on nostaa kansalaisten tekemien äänitysten arvoa tieteellisessä tutkimuksessa.

Tärkeimpänä kehityskohteena on tuottaa sovelluksen avulla entistä systemaattisempaa ja kattavampaa aineistoa lintujen esiintymisestä. Tavoitteena on perustaa linnustonseurannan ankkuripisteitä, joissa sovelluksen avulla äänitetään lähes jatkuvasti.

Tekeillä on myös pistelaskentapaikkojen verkosto, joissa kansalaiset voivat QR-koodin skannaamalla tehdä tutkimuksen kannalta erityisen arvokkaan vakiomuotoisen äänityksen.

Toisena keskeisenä tavoitteena on tekoälymallin parantaminen. Tarkoituksena on, että sovellus tunnistaa jatkossa entistä luotettavammin myös yhtäaikaisesti laulavat linnut sekä kauempaa kuuluvat äänet.

Äänitysten avulla tutkijat saavat tietoa, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen, ja mihin linnut asettuvat pesimään. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tarkoituksena on entistä paremmin ymmärtää, miten lintujen esiintyminen riippuu metsien rakenteesta ja muista elinympäristötekijöistä. Lisäksi tutkitaan kevätmuuttoon vaikuttavia tekijöitä, erityisesti sääoloja.

Ankkuripisteitä ja pistelaskentapaikkoja haetaan avoimella haulla

Vaikka äänityksiä voi edelleen tehdä millä tahansa älypuhelimella, uudella rahoituksella hankitaan myös erityisesti tutkimuskäyttöön tarkoitettuja älypuhelimia ja ulkoisia mikrofoneja.

Osa ankkuripisteistä ja pistelaskentapaikoista toteutetaan yhteistyössä Luomuksen ja BirdLifen tutkijoiden kanssa, mutta myös kuka vain lintujen äänityksestä innostunut kansalainen voi näihin osallistua.

”Avaan avoimen haun ankkuripisteiden ja pistelaskentapaikkojen perustamiseen. Tutkimuskäyttöön tarkoitettuja älypuhelimia ja ulkoisia mikrofoneja annetaan pitkäaikaislainaan paitsi lintututkijoille, myös niille kansalaisille, jotka ovat osoittaneet aktiivisuutensa sovelluksen käyttäjille ja pystyvät sitoutumaan systemaattisen äänitykseen”, kertoo tutkimushanketta johtava akatemiaprofessori Otso Ovaskainen.

Ovaskaiselle myönnetty 150 000 euron rahoitus mahdollistaa myös entistä monipuolisemman yhteistyön CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen kanssa: kansalaisten tuottamia lintuhavaintoja voidaan analysoida Euroopan nopeinta LUMI-supertietokonetta käyttäen. Yhteistyö tuo näin ollen suurteholaskentaa entistä helpommin suuren yleisön ulottuville.

Lisätietoja:
Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, Jyväskylän yliopisto, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
Sovelluksen tuoteomistaja Ari Lehtiö, Jyväskylän yliopisto, puh. 0503610992, ari.lehtio@jyu.fi

Lataa sovellus: AndroidiPhone

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Peippo. Kuva: Ari Lehtiö/Jyväskylän yliopisto
Peippo. Kuva: Ari Lehtiö/Jyväskylän yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme