Suunnitelmissa terassin rakennus? Asiantuntijan vinkeillä vältät virheet
Kevätaurinko saa pientaloasukkaan haaveilemaan terassista, jos sellaista ei kodissa vielä ole. Kattamattoman perusterassin rakennus onnistuu vaikka viikonlopun aikana, jos tarvikkeet ja apulaiset ovat valmiina. Näillä viidellä vinkillä uudesta terassista on myös iloa pitkäksi aikaa.

Raksystemsin johtava asiantuntija Antti Heimlander antaa viisi vinkkiä, joilla terassi kestää aikaa eikä aiheuta ongelmia myöhemmin.
1. Selvitä ihan ensimmäisenä kodin salaojien ja perusmuurin vedeneristyksen kunto
"Mikään ei harmita niin paljon kuin uuden terassin purkaminen sen vuoksi, että edessä onkin salaojaremontti. Näihin tilanteisiin törmää välillä asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä", Heimlander sanoo.
Puretun terassilaudoituksen saa ruuvattua uudelleen paikalleen, mutta purku jättää aina jälkensä puutavaraan, ja siinä tulee turhaa työtä.
2. Tee terassille perustukset
Sosiaalisessa mediassa voi tulla vastaan kuvia suoraan nurmikon päälle rakennetuista patioista ja terasseista. Vaikka moni niin luuleekin, kyllästetty puutavara ei kestä jatkuvaa maakosketusta.
"Nykyiset kyllästeaineet ovat erilaisia kuin entisajan aineet, mikä on hyväkin asia. Terassi kannattaa nostaa maasta irti harkoilla tai pilareilla, tai muuten ajan saatossa terassille käy huonosti", Heimlander toteaa.
3. Älä peitä terassin rakenteilla ulkoverhouksen tuuletusrakoa
Terassin rakentaminen ihan kiinni ulkoseinään ei välttämättä ole hyvä ratkaisu vanhoissa taloissa.
"Jos ulkoverhouksessa on tuuletusrako, eikä se jää terassin rungon alle, niin sitten ei ole ongelmaa", Heimlander sanoo.
Jos kyseessä on tuulettumaton ulkoseinärakenne, niin siinä kiinni oleva terassi tuo omat kosteusriskinsä, jos talvella katolta tippuvat lumet jätetään seisomaan seinää vasten. Ongelmallisia ovat etenkin 1960-1980-luvun tiilitalot.
"Moni ajattelee tiiltä kivenä, vaikka tiilen takana onkin puurunkoinen seinärakenne. Seinärakenteelle on turha lisätä kosteusrasitusta rakentamalla terassi siihen ihan kiinni."
Pieni rako seinän ja terassin rakenteiden välissä ei vaikuta käytettävyyteen tai terassin ilmeeseen mutta varmistaa, että ilma pääsee kiertämään eivätkä sulamisvedet jää seisomaan.
4. Varmista, että rännikaivoihin ja salaojiin pääsee käsiksi jatkossakin
Terassilaudoitukseen kannattaa rakentaa luukku, josta pääsee käsiksi mahdollisesti sen alle jääviin rännikaivoihin tai salaojiin.
"Kuntotarkastuksilla käy välillä ilmi, että ne ovat jääneetkin terassin alle. Esimerkiksi salaojien tarkastuskaivoihin kannattaisi kurkata vähintään keväisin ja rännikaivoihin pari kertaa vuodessa kuivuneiden lehtien ja muun roskan vuoksi", Heimlander muistuttaa.
5. Muista valokatteissa riittävä kallistus
Moni haaveilee katteen tuomasta suojasta terassilla vähintäänkin grillin kohdalla. Jos suunnitelmissa on valokatteen asennus, Heimlander suosittelee hankkimaan riittävän järeää puutavaraa ja huolehtimaan katteen kallistuksesta.
"Jos kate on talvet paikallaan, sen pitää kestää myös lumikuormaa. Ohuinta riukua ei kannata valita puutavaraksi. "
Toinen huomioitava seikka on se, että sadevedet ja mahdolliset sulamisvedet ohjautuvat katteen päältä pois turvallisesti, eivätkä jää seisomaan talon ulkoverhousta vasten.
"Vanhemmissa kohteissa se voi tarkoittaa sitä, että kallistuksen myötä valokatteen ulkolaita tulee sen verran matalalle, että katteen alle meno vaatii pidemmältä pientä kumartumista."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Raksystemsin Tarkastustoiminnan osastopäällikkö, johtava asiantuntija Antti Heimlander
p. 040 765 8568
Sanni IsosomppiRaksystems Group
Puh:040 172 8430sanni.isosomppi@raksystems.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Raksystems Insinööritoimisto Oy
95% asuntokauppariidoista voitaisiin välttää, sanoo rakennusterveysasiantuntija6.6.2023 08:31:19 EEST | Tiedote
Yleisin asuntokauppariidan aihe on laatuvirhe. Valtaosa niistä olisi havaittavissa ennen asuntokauppaa, jos sekä ostaja että myyjä olisivat valmistautuneet kauppaan huolellisesti. Näin sanoo Raksystemsin rakennusterveysasiantuntija Jussi Mertanen.
Myös uudemmat talot kannattaisi kuntotarkastuttaa kaupan yhteydessä, tässä syyt23.5.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
2000-luvun alun taloissa voi joutua uusimaan lämminvesivaraajan, uudemmissa taloissa voi olla tärkeitä huoltoja tekemättä.
Raksystems on asuntojen käyttövaiheen BREEAM-sertifiointien markkinajohtaja10.5.2023 07:47:02 EEST | Tiedote
Asuntojen käyttövaiheen BREEAM-sertifiointeja on tehty Suomessa yhteensä 140, joista Raksystems Groupin osuus on 105. Yli 70 prosentin osuudellaan Raksystems on tällä hetkellä Suomen johtava BREEAM-In-Use Residential -toimija. Markkinaosuus on myös maailmanlaajuisesti merkittävä.
Kuntotarkastus nopeuttaa asuntokauppaa ja "tinkikierros" jää pois4.5.2023 07:42:00 EEST | Tiedote
Vähintään puolet myyntiin tulevista omakotitaloista kuntotarkastetaan jo myyntitoimeksiannon yhteydessä Pirkanmaalla, arvioi Raksystemsin aluepäällikkö Tapio Peltonen.
Jopa uusissa asunnoissa putkiongelmia asennusvirheiden vuoksi27.3.2023 07:38:00 EEST | Tiedote
Pahimmillaan putkiremontti voi olla käsillä jo muutaman vuoden päästä kiinteistön valmistumisesta tai edellisestä putkiremontista. Rakennusaikaista valvontaa kannattaisi kehittää ja harkita lisäkoulutusta asentajille, sanovat Raksystemsin asiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme