Jyväskylän yliopisto

Suunnittele, jousta ja luota itseesi – eli kuinka vanhemmat välttävät uupumisen poikkeusaikana

Jaa
Koronaviruksen aiheuttama tilanne luo perheille yhdessäolon mahdollisuuksia, mutta voi johtaa myös monenlaisiin vaikeuksiin ja ongelmiin. Tutkijat pelkäävät, että monien työn ja perheen samanaikaisten vaatimusten yhteensovittaminen saattaa altistaa vanhemmuuden uupumukselle. Lasten etäkoulunkäynnin puitteista huolehtiminen tuo myös oman lisänsä kiireiseen arkeen.

­­– Riskejä on erityisesti niillä perheillä, jotka ovat olleet haavoittuvia jo ennen koronatilannetta, professori Kaisa Aunola arvioi. – Vanhemmille, jotka ovat kokeneet haasteita vanhemmuudessa tai perhesuhteissa, tai joilla on elämässään muita stressitekijöitä, nykyinen tilanne voi muodostua painajaismaiseksi.

Vanhemmuuden uupumuksen ja sen seurausten minimoimiseksi lapsiperheiden vanhempien jaksamista tutkiva International Investigation of Parental Burnout (IIPB) -hanke on laatinut vanhemmille suosituksia, jotka auttavat selviämään nykyisestä poikkeuksellisesta ajanjaksosta mahdollisimman suotuisasti. Konsortiohankkeessa on Jyväskylän yliopistosta Aunolan lisäksi mukana myös tutkijatohtori Matilda Sorkkila.

– Olennaista on luottaa itseensä. Jos on aikaisemmin selvinnyt vanhemmuudessa kohtaamistaan haasteista, niin selviää myös tästäkin tilanteesta. Koko perheenä voi tehdä sellaisia asioita, joista kaikki saavat virtaa ja hyvää mieltä. Tärkeää on viettää laadukasta aikaa yhdessä. Kuuntelemalla itseään voi tunnistaa sen, mitä jaksaa tehdä ja mitä ei. Näinä poikkeusaikoina tekemisen laatu korvaa määrän, Sorkkila kertoo.

Lapsiperheessä ei ole mahdollista olla läsnä joka tilanteessa ja vahtia kaikkea. Vanhemman kannattaa myös joustaa tarvittaessa. – Laadi lista asioista ja säännöistä, joiden osalta voit nyt poikkeusoloissa joustaa ja jotka pystyt sietämään. Tunnista pari tai kolme asiaa, joissa et jousta, ja tee ne selväksi, Sorkkila vinkkaa. – Ei pidä tavoitella supernaisen tai -miehen sädekehää. Poikkeuksellisissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellisia toimintatapoja ja itsemyötätuntoa, Aunola lisää.

– Hae tukea toiselta ja anna sitä, tutkijat muistuttavat. Monissa perheissä toinen vanhempi on nyt ehkä kokonaan kotona ja toinen työskentelee saman katon alla täysillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kotiin jäävät vanhemmat ovat kaikkein alttiimpia vanhemmuuden uupumukselle. Siksi on tärkeää, että kodin ulkopuolella työskentelevä ymmärtää kumppanin tilanteen kuormittavuuden ja osoittaa tukensa tälle tilanteeseen sopivalla tavalla.

Lapset voi sitouttaa mukaan kotitöihin. Sovitaan yhdessä, miten kotityöt jaetaan: kuka haluaa auttaa tiskaamisessa, kuka pöydän kattamisessa, entä siivoamisessa? On parempi antaa kokemus valinnanmahdollisuudesta kuin vain määrätä tehtäviä. Myös pienemmille voi antaa ikään sopivia tehtäviä, vaikka lelujen korjaamisen lattialta. – Tässä on tilaisuus kehittää keskinäistä tukea ja yhteishenkeä perheenä, Sorkkila kannustaa.

Lapset eivät ole tottuneet suunnittelemaan itse päivänsä tahtia. Vanhemman kannattaa yhdessä lasten kanssa laatia päivä- ja viikko-ohjelma niin, että se sisältää vaihtelevasti luovaa tekemistä, liikuntaa ja fyysistä toimintaa, etäkoulua, lukemista ja läksyjä, mutta myös rentoutushetkiä.

Tunteitaan ei kannata kavahtaa. Kielteisetkin ajatukset ovat tavallisia hankalissa tilanteissa. – Kun tunnet itsesi ylikuormittuneeksi, käy vaikka ihan kirjaimellisesti haukkaamassa happea. Mutta, jos olet todella umpikujassa, etkä tiedä miten selvitä eteenpäin, soita terveydenhuollon ammattilaiselle, Aunola ja Sorkkila muistuttavat. On tärkeää tunnistaa tilanteiden kärjistyminen ja oman jaksamisen rajat ajoissa ja hakea apua.

Ohjeet kokonaisuudessaan löytyvät hankkeen sivulta:
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/tutkimus/tutkimusalueet/perhetutkimus/voiku-tutkimus/covid-ja-vanhemmuuden-uupumus-iipb-tutkimushanke.pdf

Yhteystiedot:

Professori Kaisa Aunola, puh. +358 408053481, kaisa.aunola@jyu.fi https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/en/staff/aunola-kaisa

Tutkijatohtori Matilda Sorkkila, puh. +358 408054709, matilda.sorkkila@jyu.fi
https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/en/staff/sorkkila-matilda

Vanhemmuuden Voimavara- ja Kuormitustekijät (VoiKu)-hanke: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/laitokset/psykologia/tutkimus/tutkimusalueet/perhetutkimus/voiku-tutkimus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kaisa Aunola, kuvaaja Petteri Kivimäki
Kaisa Aunola, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa
Matilda Sorkkila, kuvaaja Petteri Kivimäki
Matilda Sorkkila, kuvaaja Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye