HUS

Synnyttäminen HUSissa on turvallista

Jaa

HUSin synnytysosastojen, erityisesti Espoon sairaalan kätilöiden työkuorma, resurssien riittävyys ja synnyttämisen turvallisuus on herättänyt julkisuudessa keskustelua. Kätilöiden huoli on kuultu. HUS haluaa korostaa, että synnyttäminen HUSin sairaaloissa on turvallista.

Synnytysten hoito on päivystystoimintaa, jossa kesäkuukaudet ovat olleet viimeisimpien vuosien tilastojen mukaan vuoden vilkkainta aikaa. Tämä vaikeuttaa yhtäjaksoisten pidempien kesälomien järjestämistä, sillä synnytyksiä hoitavan kätilön työ on vaativaa asiantuntijatyötä, josta vain osa on korvattavissa sijaistyöllä.

Henkilöstön riittävän palautumisen vuoksi HUSissa pyritään yleisesti järjestämään kaikille työntekijöille mahdollisimman pitkä yhtäjaksoinen kesäloma. Naistenklinikan ja Espoon sairaalassa synnytyssalikätilöt voivat pitää lomaa kesä–elokuussa kolme viikkoa ja touko- tai syyskuussa yhden viikon. HUS toimii kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaisesti.

”Synnytyssalityöskentely vaatii pitkän perehtymisen, ja siksi työvuoroissa täytyy koko ajan olla mukana osaavia, kokeneita ammattilaisia. Näin takaamme potilasturvallisuuden. Olemme myös esittäneet synnytysosastoille lisävakansseja ensi vuodelle”, HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo.

Naistentautien ja synnytysten johtava ylihoitaja Kirsi Heino haluaa oikaista julkisuudessa esiin tulleita väitteitä tänä keväänä irtisanoutuneiden hoitotyöntekijöiden määrän noususta.

”Synnyttäjiä ja synnyttäneitä hoitavien vakituisten kätilöiden vaihtuvuus on vuosittain noin viisi prosenttia. Keväällä vaihtuvuus ei ole tästä merkittävästi noussut viimeisimpiin vuosiin verrattuna. Toki pätevien sijaisten saaminen on muun muassa koronavirusepidemian vuoksi vaikeampaa. Hoitohenkilöstöllä on työmarkkinoilla nyt poikkeuksellisen paljon valinnanvaraa”, Heino selventää.

”Arvostamme kaikkien, niin kokeneiden kuin uran alkuvaiheessa olevien kätilöidemme työpanosta. Tämän tapauksen myötä on kuitenkin selvää, että meidän pitää parantaa keskustelua johdon ja henkilöstömme välillä. Olemme myös käynnistäneet keskustelun sairaanhoitoalueen johdon kanssa sijaisjärjestelyjen parantamiseksi.”

Maaliskuu oli alkuvuoden vilkkain synnytyskuukausi

Synnytykset on pystytty hoitamaan kaikissa HUSin synnytyssairaaloissa turvallisesti, vaikka synnytysmäärät nousivat tammi–maaliskuun seurantajaksolla noin seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Hoitohenkilökunnan minimivahvuus on ympäri vuorokauden Naistenklinikalla vähintään 46 ja Espoossa 15.

Kesän 2021 syntyvyysennuste HUSin alueella ei näytä merkittävästi eroavan edellisistä vuosista sikiöseulontalukujen perusteella: kesäkuukausille ei ole odotettavissa merkittävästi edellisiä kesiä suurempaa synnytyspiikkiä. Maaliskuu oli tilastojen mukaan HUSissa toistaiseksi vilkkain synnytyskuukausi. Synnytykset lisääntyivät noin yksitoista prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

HUSissa asiakaskokemusta mitataan asiakastyytyväisyyttä mittaavalla NPS-suositteluindeksillä (Net Promoter Score, asteikko -100–+100). Tammi–maaliskuun 2021 synnytysten osalta Espoon ja Jorvin sairaaloissa suositteluindeksi oli + 83,9 ja Naistenklinikalla + 85,2. Koko HUSin tavoite on +70.

HUSissa seurataan systemaattisesti potilas- ja työturvallisuutta vaarantavia tilanteita. Ilmoituksista suurin osa koskee potentiaalisia riskejä, jotka ennakoidaan, tunnistetaan ja korjataan ennen riskin toteutumista. Vakavat haittatapahtumat synnytysosastoilla ovat yksittäisiä, eikä niissä ole havaittu nousua keväällä 2021.

Keskimääräiset synnytysmäärät sairaaloittain 2021

  • Naistenklinikka: 24 synnytystä / vrk (vaihteluväli 10–36)
  • Espoon sairaala: 13 synnytystä / vrk (vaihteluväli 3–20)
  • Hyvinkään sairaala: 6 synnytystä / vrk (vaihteluväli 0–14)
  • Lohjan sairaala: 3,6 synnytystä / vrk (vaihteluväli 0–7)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäasiantuntija Johanna Laitinen, p. 040 625 5746, etunimi.sukunimi@hus.fi
HUSin mediapalvelu: https://www.hus.fi/ajankohtaista/medialle

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme