Taloustutkimuslaitosten yhteinen hanke avaa nuorille asumisen hintaa ja koulutusvalintojen merkitystä

Taloustieteen tajun verkkosivut avautuvat tänään osoitteessa taloustieteentaju.fi, ja verkkosivujen valmistuttua hanke aloittaa virallisesti toimintansa. Verkkosivuille kootaan kaikki hankkeen aikana tuotettu materiaali teemakohtaisesti esimerkiksi blogikirjoituksina ja infografiikkana. Hankkeessa on yhteensä viisi pääteema, jotka ovat asuminen, koulutus, ilmasto, kulutus sekä taloudelliset lähtökohdat ja työelämä. Tämän lisäksi erikoisteemoissa käsitellään mielenkiintoisia nostoja tutkimuslaitosten erityisaiheista.
Sisältöä hankkeeseen tuottavat Suomen eturivin taloustutkijat kaikista neljästä tutkimuslaitoksesta.
Asumisen ja koulutuksen teemat aloittavat hankkeen
Ensimmäisenä Taloustieteen taju syventyy asumisen ja koulutuksen kysymyksiin. Asumisessa perehdytään siihen, kuinka asumisen hinta konkreettisesti muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutuksessa. Toisaalta otetaan selvää, kuinka julkinen valta pystyy erilaisin politiikkatoimin vaikuttamaan asumisen hintaan.
Koulutuksen teemassa pureudutaan koulutuksen nivelvaiheessa kohdattaviin valintoihin. Sisällöissä tarkastellaan niin toiselle asteelle kuin yliopistoon ja korkeakouluun siirtyessä tehtävien koulutusvalintojen vaikutusta tuleviin palkkatuloihin ja niiden kehittymiseen. Lisäksi katsotaan, millainen vaikutus koulutuksella on syrjäytymisen ehkäisyyn tutkitun tiedon perusteella.
Tulevan kesän ja syksyn sisältöihin haetaan nyt ideoita ja toiveita myös yleisöltä. Yleisö voi ottaa osaa sisältöjen suunnitteluun vaihtuvan kyselyn avulla. Ensimmäisessä kyselyssä tiedustellaan, mitä talouden ja taloustieteen teemoja, aiheita ja termejä toivotaan vuoden aikana käsiteltävän. Kesällä paneudutaan siihen, miten ilmastonmuutosta ja ilmastopolitiikkaa tutkitaan taloustieteessä ja mitä aiheesta tällä hetkellä tiedetään.
Syksylle on suunnitteilla webinaari asumisesta ja koulutuksesta. Webinaarin postituslistalle voi liittyä jo nyt, jolloin saa ensimmäisenä tietoa webinaarin aikataulusta ja tarkemmasta sisällöstä.
Mikä on Taloustieteen taju?
Taloustieteen tajun tarkoituksena on edistää soveltavan taloustieteellisen tutkimuksen tunnettuutta ja ymmärrystä Suomessa. Hankkeen sisällöt sopivat kaikille soveltavasta taloustieteestä ja sen mahdollisuuksista kiinnostuneille, mutta erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset. Hankkeessa nuoria innostetaan taloustieteen pariin ja heille osoitetaan, miten monenlaisia työkaluja taloustiede tarjoaa ympäröivän todellisuuden ymmärtämiseen. Hanke kestää koko vuoden 2021. Hanketta koordinoivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Palkansaajien tutkimuslaitos PT, Pellervon taloustutkimus PTT ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. Hanke on osa Tutkitun tiedon teemavuotta 2021. Taloustieteen tajua rahoittaa Yrjö Jahnssonin säätiö.
Taloustieteen taju on myös Instagramissa
Tutkitun tiedon teemavuosi on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää ja saavutettavampaa sekä tiivistää tutkitun tiedon parissa toimivien yhteistyötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Justiina AirasTiedottaja, ETLA
Puh:040-052 9652justiina.airas@etla.fiDing ZhongViestintäharjoittelijaValtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
Puh:0505147341ding.zhong@vatt.fiEssi LindbergViestintäkoordinaattoriPalkansaajien tutkimuslaitos PT
Puh:+358 40 940 2835essi.lindberg@labour.fiJuuso HeinämäkiViestintäsuunnittelijaPellervon taloustutkimus PTT
Puh:040 688 5576juuso.heinamaki@ptt.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.
Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09
Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme