Talous ja nuoret TAT

Taloutta opitaan nyt pelaamalla

Jaa

Uusi Taloussankari-mobiilipeli auttaa nuoria hahmottamaan henkilökohtaisen talouden hallinnan osia ja kannustaa tekemään arjessa harkittuja valintoja.

Valtaosa nuorista on kiinnostunut talousasioista, mutta ei koe saavansa riittävästi opetusta taloudesta. Tulokset selviävät tuoreesta Nuorten talousosaaminen -tutkimuksesta. Enemmistö nuorista on tutkimuksen mukaan kuitenkin halukkaita parantamaan omia taloustaitojaan. Arjen taloustaitoja voi nyt opetella ja harjoitella uuden Taloussankari-mobiilipelin avulla. Taloussankari-pelissä pelaaja pääsee elämään nuoren arkea ja tekemään valintoja omaan talouteen liittyen. Säästöjen lisäksi pelissä kartutetaan hyvinvointipisteitä.

Oma rahankäyttö ja arkitalouden hoitaminen ovat nuorille tärkeitä teemoja, joita ei välttämättä opetella kotona yhdessä vanhempien kanssa, eikä myöskään riittävästi koulussa.

”Nuoria kiinnostaa talousasiat, mutta me aikuiset helposti lyttäämme kiinnostuksen joko puhumalla taloudesta vaikeaselkoisesti tai totaalisesti vaikenemalla. Halusimme kehittää työkalun, jonka avulla nuori voi joko itsenäisesti tai ohjatusti koulussa käydä läpi oman talouden palasia ja oppia hahmottamaan kokonaiskuvaa, siksi kehitimme Taloussankari-pelin”, TATin talous- ja työelämäasiantuntija Riikka Lehtinen kertoo.

Taloussankari-pelin ovat toteuttaneet ja taloussisällön suunnitelleet Taloudellinen tiedotustoimisto TATNordea ja Pörssisäätiö. Teknisestä toteutuksesta on vastannut peliyhtiö 10monkeys. Peli on suunnattu noin 13–17-vuotiaille ja se on maksutta kaikkien pelaajien käytössä.

”Haluamme, että talousosaamisesta tulee kansalaistaito. Olemme Nordeassa viime vuosina panostaneet merkittävästi lasten ja nuorten talouslukutaidon vahvistamiseen esimerkiksi olemalla mukana Yrityskylä-toiminnassa ja vierailemalla oppilaitoksissa ja kohtaamme tänäkin vuonna yli 100 000 lasta ja nuorta aiheen tiimoilta. Säästämisen, sijoittamisen ja rahoittamisen asiantuntijamme ovat olleet vahvasti mukana Taloussankari-pelin eri vaiheiden suunnittelussa ja olemme iloisia, että pelillistämisen avulla talousosaamiselle voidaan kehittää uudenlainen oppimisympäristö”, sanoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta.

Talousosaamista kouluihin

Jopa 90 prosenttia nuorista on sitä mieltä, että koulun tehtävä on opettaa taloustaitoja. Kuitenkin ainoastaan viidennes yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista kokee saavansa koulusta riittävän osaamisen taloudesta, selviää Nuorten talousosaaminen -tutkimuksesta.

”Etenkin peruskoulun rooli taloustaitojen opettamisessa on äärimmäisen tärkeä, sillä siellä tavoitetaan kaikki nuoret taustasta ja lähtötasosta riippumatta. Taloussankari sopiikin hyvin esimerkiksi yhteiskuntaopin tunneilla pelattavaksi. Peli tutustuttaa nuoret kiinnostavalla tavalla oman talouden eri teemoihin, kuten säästämiseen ja sijoittamiseen”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi.

Nuorten talousosaaminen -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin web-kyselynä syys-lokakuussa 2018. Tutkimukseen vastasi yhteensä 648 nuorta yläkouluista, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista. Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta T-Media Oy.

Kutsu medialle:

Taloussankari-peli lanseerataan Aurinkolahden koululla (Iiluodonpiha 1) talousaiheisessa aamutilaisuudessa pe 9.11. klo 9.00–9.45. Tilaisuuden juontaa tubettaja Mikirotta. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan: viivi.ali-loytty@tat.fi tai 040 776 9040.

Taloussankari-pelin esittelyvideo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirjo K Kuusela
yhteiskuntavastuujohtaja, Nordea
040 826 2032

Sari Lounasmeri
toimitusjohtaja, Pörssisäätiö
050 372 5925

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Talous ja nuoret TAT
Talous ja nuoret TAT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.tat.fi

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT on silta tulevaisuuteen. Toimintamme ytimessä ovat nuorten talous- ja työelämätaidot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talous ja nuoret TAT

Duunikoutsi – työelämätaitojen valmentaja ja henkinen tuki nuoren takataskussa!15.5.2019 07:39:28 EESTTiedote

Nuoret kaipaavat tukea työelämän alkutaipaleella ja kokevat, että he eivät saa tarpeeksi tietoa työelämään liittyvistä asioista koulun kautta. Myös harjoituksen puute aiheuttaa tarpeetonta jännitystä työnhakutilanteissa. Työnantajat puolestaan haluavat jakaa nuorille vinkkejä työelämän pelisäännöistä, jotta yhteentörmäyksiltä vältyttäisiin. Ratkaisuksi ongelmaan Talous ja nuoret TAT sekä Oikotie Työpaikat ovat yhdessä luoneet Duunikoutsi-mobiilisovelluksen, jonka avulla nuoret voivat kartuttaa työelämätaitojaan ja treenata työnhakua henkilökohtaista kehitystä tukevassa virtuaaliympäristössä. Sovellus tarjoaa tietoa ja haasteita TET-jaksoihin ja kesätyön eri vaiheisiin. Tehtävien haastavuus on suunniteltu vastaamaan eri-ikäisten hakijoiden tarpeisiin. Puhelimeen ladattava Duunikoutsi-sovellus on nuoren henkinen tuki työnhaun taipaleelle. Duunikoutsi-mobiilisovelluksen kautta työelämätietoa on saatavilla helposti ja nopeasti, juuri sillä hetkellä, kun nuori kokee epävarmuutta. Sovellus o

Asenne ratkaisee! Mun elämä, mun työ -kiertue valmentaa työelämävalmiuksia 18 000 ammattiin opiskelevalle nuorelle25.2.2019 12:05:41 EETTiedote

Suomen suurin työelämäkiertue Mun elämä, mun työ tuo ammattiin opiskeleville toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämästä, herättelyä asenteesta ja kannustusta motivaatioon. Kiertue haastaa nuoret myös pohtimaan omaa taloudenhallintaansa. Kiertue tavoittaa noin 18 000 nuorta vuoden 2019 aikana eri puolilla Suomea ja sen järjestää Talous ja nuoret TAT yhteistyössä OP:n ja Suomalaisen Työn Liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme