Finanssiala ry

TÄYDENNYS PYÖRÄVARKAUKSIA KOSKEVAAN TIEDOTTEESEEN: Poliisin tietoon tuli 21 630 varastettua pyörää vuonna 2021

Jaa
Perjantaina 1.4.2022 kello 11.53 julkaistussa tiedotteessamme sanottiin, että poliisille ilmoitettujen varastettujen pyörien määrä ei ole vielä tiedossa. Saimme kuitenkin luvun pian tiedotteen julkaisun jälkeen. Alla tiedotteemme kokonaisuudessaan päivitetyillä tiedoilla ja kuvalla. Päivitetyt tekstit lihavoitu. Myös linkki listaan murtosuojatuista polkupyörän lukoista on päivitetty.

Pyörävarkauksien määrä kääntyi laskuun, korvaukset jatkoivat kasvuaan – käytetty fillari on kohtalaisen kysytty ja suhteellisen helposti varastettava

Vakuutusyhtiöt korvasivat 18 077 varastettua polkupyörää vuonna 2021. Edellisvuonna määrä oli 20 907 pyörää. Korvauksia varastetuista pyöristä maksettiin 11,3 miljoonaa euroa. Edellisvuonna määrä oli 11 miljoonaa. Poliisille ilmoitettiin 21 630 varastettua pyörää. Edellisvuonna määrä oli vajaat 24 000.

Polkupyörävarkaudet kääntyivät viime vuonna laskuun edellisvuoden ennätysluvuista. Vuonna 2021 vakuutusyhtiöt korvasivat 18 077 varastettua fillaria, joista maksettiin korvauksia 11,3 miljoonaa euroa. Varastetuista pyöristä arviolta noin 7 prosenttia on sähköpyöriä.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen on iloinen, että varkausmäärät kääntyivät laskuun. Valitettavasti korvausmäärät ovat olleet lähes tasaisessa kasvussa vuodesta 2005 saakka.

”Varastettujen pyörien määrän lasku kertonee siitä, että ihmiset ovat ryhdistäytyneet pyöriensä lukitsemisessa ja säilyttämisessä. Toisaalta samaan aikaan kasvaneet korvaussummat kertovat siitä, että nyt varastetaan entistä arvokkaampia pyöriä”, Pänkäläinen arvioi.

Varkauksien torjunnassa avainasemassa on pyörän lukitseminen kiinteän lukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla rungosta kiinteään esineeseen. Varkaille kelpaavat valitettavasti myös pyörien osat. Tähän auttaa pyörän säilyttäminen lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa.

Finanssiala ry pitää yllä listaa murtosuojaustestatuista polkupyörän lukoista. Listan voi lukkokaupoille suunnatessaan napata valmiiksi auki puhelimeen. Paras lukko on kiinteä U:n muotoinen kaarilukko. 

Vakuuta arvokas menopeli

Vähentyneistä varkausmääristä huolimatta polkupyörät ovat valitettavasti edelleen varkaiden suosiossa. Tilastokeskus on analysoinut vuoden 2019 käräjäoikeuden tuomioita. Analyysin mukaan käytetyt polkupyörät ovat kohtalaisen kysyttyjä, suhteellisen helposti varastettavia ja rahanarvoisia kulkupelejä – ja siksi otollisia kohteita rosvoille.

Vakuutusmielessä polkupyörä lasketaan useimmiten kodin irtaimistoon, joten varastetusta pyörästä voi hakea korvauksia kotivakuutuksesta, jos pyörän arvo ylittää rikosvahinkojen omavastuun rajan. Jos pyörä varastetaan reissussa, saattaa matkavakuutuksesta olla apua. Useiden tuhansien eurojen arvoiselle maasto- tai kilpapyörälle kannattaa harkita lisävakuutusturvaa, kuten arvotavaravakuutusta tai kotivakuutuksen laajennusta.

”Käytännöt vaihtelevat runsaasti yhtiöittäin. Jos arvokkaan menopelin turvallisuus huolettaa, kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä”, Pänkäläinen sanoo.

Pysäytä pyörävarkaat

  • Lukitse pyörä runkolukolla sekä kaarilukolla kiinteään esineeseen.
  • Säilytä pyörää lukittuna lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa aina kun mahdollista.
  • Ota pyörän rungon alalaidasta löytyvä runkonumero talteen. Jos numero puuttuu, sellaisen voi itse kaiverruttaa.
  • Ota pyörästä valokuvia ja kirjaa ylös merkki ja malli auttamaan tunnistamisessa mahdollisessa varkaustapauksessa.
  • Jos pyörä kaikesta huolimatta varastetaan, tee heti rikosilmoitus.
  • Käytettyä pyörää ostaessa vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti.
  • Säilytä oman pyöräsi kuitti pyörän myyntiä varten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Finanssiala: Suomen EU-vaikuttamista terävöitettävä23.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Seuraavaan hallitusohjelmaan on sisällytettävä vahva ja selkeä linjaus, jossa määritellään Suomen EU-politiikan tavoitteet ja prioriteetit. Vaalikeskustelussa EU-asiat ovat jääneet harmillisesti taka-alalle. Suomalaisten päättäjien ja viranomaisten on aktiivisesti puolustettava suomalaisen työn ja tuotannon, mukaan lukien suomalaisen finanssialan ja sen asiakkaiden, etua EU-pöydissä, Finanssiala ry:n (FA) hallituksen puheenjohtaja, LähiTapiolan pääjohtaja Juha Koponen korosti Finanssi-illassa 23.3.2023 Helsingissä.

Kymmenen kysymystä pankkisektorin turbulenssista20.3.2023 15:10:55 EET | Tiedote

Finanssiala ry:n johtava lakimies Olli Salmi, johtaja Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen ovat laatineet kymmenen kohdan paketin kysymyksiä, joita pankkisektorin viime päivien turbulenssi herättää. Asiantuntijamme ovat perehtyneet pankkisääntelyyn sekä pankkien vakavaraisuuteen ja kriisinratkaisuun ja ovat mielellään käytettävissä haastatteluihin ja asiantuntija-analyyseihin. Yhteystiedot tiedotteen lopussa.

Olisiko eurooppalainen sääntely auttanut yhdysvaltalaista Silicon Valley Bankia?17.3.2023 10:09:08 EET | Tiedote

Finanssikriisin jälkeen pankkien sääntelyä on Euroopassa lisätty lähes tukahduttavalla tahdilla. Tavoitteet ovat sinänsä olleet perusteltuja, ja paljon hyvääkin on saatu aikaiseksi. EU-pankkien varautuminen kriiseihin nousi ajankohtaiseksi kysymykseksi perjantaina 10.3.2023, kun yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank (SVB) ajautui vaikeuksiin ja viranomaiset ottivat sen haltuun. Yksittäisten pankkien ongelmiin on varauduttu Euroopassa monin eri tavoin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miten ja miksi SVB:n tapaus ei osoittanut varsinaisia puutteita tai aukkoja eurooppalaisessa sääntelyssä. Kirjoittaja Olli Salmi työskentelee Finanssiala ry:ssä johtavana lakimiehenä, vastuualueinaan mm. pankkien vakavaraisuus ja kriisinratkaisu. Salmi on median käytettävissä haastatteluihin tai asiantuntija-analyyseihin. Lisäksi mediaa pankkisääntelyaiheissa palvelevat johtaja, pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asiantuntija Jussi Kettunen.

Suomen pankkisektori on turvassa Atlantin yli lyöviltä tyrskyiltä – suomalaisten pankkien liiketoiminta ja rakenteet poikkeavat Yhdysvaltain kriisipankeista15.3.2023 12:23:18 EET | Tiedote

Yhdysvaltalaisten pankkien kaatumisilla ei odoteta olevan merkittäviä vaikutuksia Suomen pankkisektoriin, toteavat Finanssiala ry (FA) ja Finanssivalvonta (Fiva). Suomalaisilla pankeilla on vain pieniä suoria kytköksiä Yhdysvaltain rahoitussektorille. Suomalaisilla pankeilla ei ole vastaavia haavoittuvuuksia, jotka aiheuttivat pankkien kaatumiset Yhdysvalloissa. Suomalaispankkien liiketoimintamallit, saamiset ja rahoitusrakenne ovat paremmin hajautettuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme