Finanssiala ry

TÄYDENNYS PYÖRÄVARKAUKSIA KOSKEVAAN TIEDOTTEESEEN: Poliisin tietoon tuli 21 630 varastettua pyörää vuonna 2021

Jaa
Perjantaina 1.4.2022 kello 11.53 julkaistussa tiedotteessamme sanottiin, että poliisille ilmoitettujen varastettujen pyörien määrä ei ole vielä tiedossa. Saimme kuitenkin luvun pian tiedotteen julkaisun jälkeen. Alla tiedotteemme kokonaisuudessaan päivitetyillä tiedoilla ja kuvalla. Päivitetyt tekstit lihavoitu. Myös linkki listaan murtosuojatuista polkupyörän lukoista on päivitetty.

Pyörävarkauksien määrä kääntyi laskuun, korvaukset jatkoivat kasvuaan – käytetty fillari on kohtalaisen kysytty ja suhteellisen helposti varastettava

Vakuutusyhtiöt korvasivat 18 077 varastettua polkupyörää vuonna 2021. Edellisvuonna määrä oli 20 907 pyörää. Korvauksia varastetuista pyöristä maksettiin 11,3 miljoonaa euroa. Edellisvuonna määrä oli 11 miljoonaa. Poliisille ilmoitettiin 21 630 varastettua pyörää. Edellisvuonna määrä oli vajaat 24 000.

Polkupyörävarkaudet kääntyivät viime vuonna laskuun edellisvuoden ennätysluvuista. Vuonna 2021 vakuutusyhtiöt korvasivat 18 077 varastettua fillaria, joista maksettiin korvauksia 11,3 miljoonaa euroa. Varastetuista pyöristä arviolta noin 7 prosenttia on sähköpyöriä.

Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen on iloinen, että varkausmäärät kääntyivät laskuun. Valitettavasti korvausmäärät ovat olleet lähes tasaisessa kasvussa vuodesta 2005 saakka.

”Varastettujen pyörien määrän lasku kertonee siitä, että ihmiset ovat ryhdistäytyneet pyöriensä lukitsemisessa ja säilyttämisessä. Toisaalta samaan aikaan kasvaneet korvaussummat kertovat siitä, että nyt varastetaan entistä arvokkaampia pyöriä”, Pänkäläinen arvioi.

Varkauksien torjunnassa avainasemassa on pyörän lukitseminen kiinteän lukon lisäksi kunnollisella kaarilukolla rungosta kiinteään esineeseen. Varkaille kelpaavat valitettavasti myös pyörien osat. Tähän auttaa pyörän säilyttäminen lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa.

Finanssiala ry pitää yllä listaa murtosuojaustestatuista polkupyörän lukoista. Listan voi lukkokaupoille suunnatessaan napata valmiiksi auki puhelimeen. Paras lukko on kiinteä U:n muotoinen kaarilukko. 

Vakuuta arvokas menopeli

Vähentyneistä varkausmääristä huolimatta polkupyörät ovat valitettavasti edelleen varkaiden suosiossa. Tilastokeskus on analysoinut vuoden 2019 käräjäoikeuden tuomioita. Analyysin mukaan käytetyt polkupyörät ovat kohtalaisen kysyttyjä, suhteellisen helposti varastettavia ja rahanarvoisia kulkupelejä – ja siksi otollisia kohteita rosvoille.

Vakuutusmielessä polkupyörä lasketaan useimmiten kodin irtaimistoon, joten varastetusta pyörästä voi hakea korvauksia kotivakuutuksesta, jos pyörän arvo ylittää rikosvahinkojen omavastuun rajan. Jos pyörä varastetaan reissussa, saattaa matkavakuutuksesta olla apua. Useiden tuhansien eurojen arvoiselle maasto- tai kilpapyörälle kannattaa harkita lisävakuutusturvaa, kuten arvotavaravakuutusta tai kotivakuutuksen laajennusta.

”Käytännöt vaihtelevat runsaasti yhtiöittäin. Jos arvokkaan menopelin turvallisuus huolettaa, kannattaa olla yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä”, Pänkäläinen sanoo.

Pysäytä pyörävarkaat

  • Lukitse pyörä runkolukolla sekä kaarilukolla kiinteään esineeseen.
  • Säilytä pyörää lukittuna lukitussa tilassa, kuten pyöräkellarissa aina kun mahdollista.
  • Ota pyörän rungon alalaidasta löytyvä runkonumero talteen. Jos numero puuttuu, sellaisen voi itse kaiverruttaa.
  • Ota pyörästä valokuvia ja kirjaa ylös merkki ja malli auttamaan tunnistamisessa mahdollisessa varkaustapauksessa.
  • Jos pyörä kaikesta huolimatta varastetaan, tee heti rikosilmoitus.
  • Käytettyä pyörää ostaessa vaadi myyjältä aina osto- tai takuukuitti.
  • Säilytä oman pyöräsi kuitti pyörän myyntiä varten.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Fivan päätös pitää asuntolainakatto ennallaan on perusteltu – huhtikuun tiukennusta pankkien lisäpääomavaatimuksiin olisi ollut syytä myöhentää28.3.2024 10:52:25 EET | Tiedote

Finanssiala ry (FA) pitää perusteltuna Finanssivalvonnan (Fiva) päätöstä pitää asuntolainakatto ja pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus ennallaan. Asuntolainojen lainakatto eli enimmäisluototussuhde pidetään lakisääteisellä perustasollaan 90 prosentissa muille kuin ensiasunnon ostajille. Ensiasunnon ostajien lainakatto on 95 prosenttia. Pankkien muuttuva lisäpääomavaatimus pysyy 0 prosentissa. FA:n pettymykseksi Fiva ei myöhentänyt kansallisen järjestelmäriskipuskurivaatimuksen voimaantuloa. Vaatimus tulee voimaan 1.4.2024.

Pyörävarkauksien määrä jatkoi laskuaan, korvausmäärät kääntyivät nousuun – erityisesti kalliit sähköpyörät houkuttelevat rosvoja20.3.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Varastettujen polkupyörien korvausmäärät kääntyivät nousuun vuonna 2023. Vakuutusyhtiöt korvasivat varastettuja pyöriä 11 miljoonan euron edestä. Sekä poliisin että vakuutusyhtiöiden tietoon tulleet polkupyörävarkauksien lukumäärät jatkoivat laskuaan. Vakuutusyhtiöt korvasivat 13 900 varastettua polkupyörää. Poliisin tietoon pyörävarkauksia tuli 16 800 kappaletta.

FA vahvistaa EU-vaikuttamistaan Brysselissä – Miikkael Azaize uudeksi EU-lobbariksi13.3.2024 11:10:34 EET | Tiedote

Valtaosa finanssialan sääntelystä syntyy EU:ssa, ja Finanssiala ry (FA) vahvistaa edunvalvontaosaamistaan Brysselissä. Finanssiala ry:n EU-asiantuntijana aloittaa huhtikuussa Miikkael Azaize. Azaize työskentelee Brysselissä pohjoismaisten finanssiyhdistysten toimistossa. Ennen FA:ta Azaize on työskennellyt muun muassa Keskustan puoluetoimistossa kansainvälisten asioiden asiantuntijana.

FA: Suomalaiset eivät saa joutua löysän taloudenpidon maksajiksi EU:ssa – kansalaiskyselyn mukaan yhteisvastuuta pitää rajata ja talletussuojavarat suojattava12.3.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Finanssiala ry:n tavoitteena on, että Suomi edistää vahvaa ja yhtenäistä EU:ta, mutta huolehtii samalla Suomen ja suomalaisten edusta. FA on julkaissut tavoitteensa tulevalle EU-kaudelle. Finanssialalla on paljon annettavaa Euroopan vakauden ja taloudellisen turvallisuuden edistäjänä sekä vihreän siirtymän ja digitalisaation vauhdittajana. Kansalaiskyselyssä suomalaiset antoivat selvän tukensa FA:n tavoitteille Suomen kansallisten etujen paremmasta huomioimisesta ja taloudellisen yhteisvastuun rajaamisesta. Kansa suhtautui myös epäilevästi suunnitelmaan pankkiunionin yhteisestä talletussuojasta ja EKP:n kaavaileman digieuron tarpeellisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye