Jyväskylän yliopisto

Tekoäly ei toimi aina eettisesti – jyväskyläläistutkijoiden konferenssiartikkeli keräsi kiitosta

Jaa

Jyväskylän yliopiston informaatiotieteiden tiedekunnan tohtorikoulutettavat saivat tunnustuksen työstään 10. kansainvälisessä ohjelmistoliiketoiminnan konferenssissa. Ville Vakkurin ja Kai-Kristian Kemellin työ käsittelee tekoälyn etiikkaa ohjelmistokehittäjien näkökulmasta.

Tohtorikoulutettavat Ville Vakkuri ja Kai-Kristian Kemell ovat huolissaan tekoälyn ja koneoppimisen sovellusten kehittymisestä, sillä nykyisellään luotetaan siihen, että tekoäly tekee päätökset luotettavasti. Maailmalla on kuitenkin lukuisia esimerkkejä siitä, ettei näin ole. Esimerkiksi Amazon, Google ja Facebook ovat kaikki kärsineet huonosti toimivista tekoälyistä.

Professori Pekka Abrahamssonin tutkimusryhmään kuuluvat tutkijat testasivat liiketoiminnan etiikassa tunnettua eettisen suunnittelun menetelmää. Vakkuri ja Kemell havaitsivat menetelmässä useita puutteita, joihin tulisi pureutua ennen suunnittelumenetelmän siirtämistä teollisuuden käyttöön. Tutkijat iloisivat kuitenkin sitä, että jo menetelmän läsnäolo paransi eettisten asioiden huomioimista projekteissa.

Konferenssin ohjelmatoimikunta kiitteli tutkijoita heidän konferenssiartikkelinsa ajankohtaisuudesta ja hyvästä tieteellisestä toteutuksesta. Seuraavaksi Vakkuri ja Kemell aikovat keskittyä eettisen tekoälyjen suunnitteluun yhteistyössä yrityksen kanssa.

Lisätietoja:

Ville Vakkuri, ville.vakkuri@jyu.fi, 041-5150101
tohtorikoulutettava, informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Kai-Kristian Kemell, kai-kristian.o.kemell@jyu.fi, 050-3654608
tohtorikoulutettava, informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

Pekka Abrahamsson, pekka.abrahamsson@jyu.fi, 040-5415929
professori, informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto

10th International Conference on Software Business (ICSOB) järjestettiin Jyväskylässä 18.11-20.11.2019. Konferenssi kerää vuosittain yhteen laajalti ohjelmistoliiketoiminnan ammattilaisia yrityksistä ja yliopistoista. Lisätietoja konferenssista www.icsob.org.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme