Maanmittauslaitos

Tilasto: omakotitalo kiinnostaa pandemian jatkuessa

Jaa

Tilastot osoittavat, että omakotitalojen myynti on lisääntynyt koronapandemian jatkuessa.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämät kiinteistökauppojen tilastot osoittavat, että omakotitaloista tehdyt kaupat ovat lisääntyneet. Koko maan tasolla kauppojen määrä kasvoi tänä vuonna tammi–huhtikuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 25 % ja vuoteen 2019 verrattuna 20 %.

Liitteenä olevassa taulukosta voi katsoa, millaisia muutokset ovat maakunnittain, kun verrataan vuosia 2020 ja 2021 ajanjaksolta tammi–huhtikuu asemakaava-alueelta. Esimerkiksi Pirkanmaalla kauppojen määrä on kasvanut 90 % ja Uudellamaalla taasen 28 %.

Koko maassa omakotitalokauppoja tehtiin vuoden 2021 tammi–huhtikuussa yhteensä noin 3300 kappaletta, joka on 33 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2020.

Samasta taulukosta käy ilmi, että hinnat ovat nousseet vuoden 2021 tammi–huhtikuussa 8 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kauppamäärien kasvu on olut erityisen suurta Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Samoin Etelä-Savossa ja Ahvenanmaalla, joissa tosin kauppamäärät ovat pieniä. Kauppamäärät ovat laskeneet Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Toisessa liitteenä olevassa taulukossa on vertailtu vuosien 2019, 2020 ja 2021 tammi–huhtikuun kauppamääriä 13 kaupungissa, joissa kauppoja tehdään eniten. Kuukaudet on merkitty roomalaisilla numeroilla.

– Tilastot näyttävät, että 2020 huhtikuussa Suomessa omakotitalokauppojen määrässä tapahtui notkahdus. Vuoden 2021 aikana omakotitalojen kauppojen määrät ovat kasvaneet selvästi. On hyvin todennäköistä, että koronarajoitukset ovat vaikuttaneet omakotitalojen suosion nousuun nyt keväällä, toteaa rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitoksesta.

Kun verrataan vuosien 2020 ja 2021 alkua, Helsingissä omakotitalokauppoja on toteutunut 75 % enemmän. Toisiksi eniten kauppamäärien kasvua on ollut Lahdessa (48 %) ja kolmanneksi Turussa (45 %). Seinäjoella omakotitalojen kauppojen määrä on vähentynyt 14 %.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme