Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tilastotietoja Helsingistä 2018 – taskutilaston sisältö ja muoto uusittiin

Jaa

Vuosittain julkaistava Tilastotietoja Helsingistä -vihkonen eli ”Helsingin taskutilasto” ilmestyi uudistetulla sisällöllä ja ulkoasulla päivitettynä. Taskutilastoon kootaan keskeisiä tilastotietoja kaupungista viideltätoista aihealueelta, joita ovat muun muassa väestö, asuminen, koulutus, työllisyys, kulttuuri, matkailu ja terveys.

Taskutilasto julkaistaan vuosittain suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi taskutilastoa julkaistaan myös venäjäksi, ranskaksi, saksaksi ja kiinaksi.

Poimintoja taskutilaston tiedoista:

  • Helsingissä tehdyistä matkoista 35 % kuljettiin jalan, 34 % joukkoliikenteellä, 21 % henkilöautolla ja 9 % polkupyörällä. Joukkoliikenteen matkoista vajaa puolet kuljettiin bussilla.
  • Helsingin sataman kautta vuonna 2017 kulkeneet noin 13 miljoonaa matkustajaa tekivät Helsingistä maailman vilkkaimman matkustajasataman.
  • Ulkomaisista matkailijoista yleisimmin Helsingissä yöpyivät viime vuonna venäläiset, joiden yöpymisiä rekisteröidyissä majoitusliikkeissä oli yli 195 000. Seuraavilla sijoilla lähes tasavahvoina olivat Saksa (172 000), Britannia (167 000), Yhdysvallat (163 000) ja Ruotsi (162 000).
  • Helsingissä on 25 uimarantaa, 14 talviuintipaikkaa, 13 jäähallia, 16 uimahallia ja maauimalaa, 818 sisäliikuntatilaa ja 91 koirapuistoa.
  • Suosituimmat museot viime vuonna olivat Ateneumin taidemuseo (noin 440 000 käyntiä) ja Helsingin kaupunginmuseo (434 000). Kaupunginkirjastoissa käytiin 6,5 miljoonaa kertaa, eli noin 10 kirjastokäyntiä asukasta kohti.
  • Helsinkiläismiesten odotettu elinikä on vuonna 2017 syntyneillä 78,4 vuotta, mikä on yli kymmenen vuotta enemmän kuin vuonna 1977. Naisten elinajanodote Helsingissä on viime vuonna syntyneillä 84,3 vuotta.
  • Helsingin asuntokunnista lähes 49 % on yhden hengen asuntokuntia. Kahden hengen asuntokuntia on 31 prosenttia, ja noin 11 prosenttiin asuntokunnista kuuluu useampi kuin neljä henkeä.
  • Helsinkiläisten keski-ikä on 40,6 vuotta. Koko Suomen asukkaat ovat keskimäärin vanhempia, 42,7 vuotta.
  • Helsingin kaupungilla on yhteensä 37 090 työntekijää. Yleisimmät ammattinimikkeet ovat lastenhoitaja, sairaanhoitaja ja lähihoitaja. Noin 40 prosenttia kaikista kaupungin työntekijöistä työskentelee sosiaali- ja terveystoimialalla.
  • Ilmanlaatu Helsingin keskustassa oli viime vuonna hyvää tai tyydyttävää noin 95 prosenttia vuoden tunneista. Huonoa ilmanlaatua mitattiin noin joka sadas tunti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:
tilasto- ja tietopalvelupäällikkö Ari Jaakola, e-mail: ari.jaakola@hel.fi, puh. 09 310 43608
tietopalvelusihteeri Solja Saarto, e-mail: solja.saarto@hel.fi, puh. 09 310 36378

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi, puh. 09 310 36376

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kutsu medialle: YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) kaupunkitasoinen toimeenpanoraportointi Helsingissä14.6.2019 12:02:21 EESTKutsu

Tílaisuus: Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 -raportin julkistus Aika: Tiistai 18.6.2019 kello 9.15–10.30 Paikka: Helsingin kaupungintalo, aula, Pohjoisesplanadi 11–13 Helsinki haluaa olla globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijä ja päätti syyskuussa 2018 sitoutua vapaaehtoiseen kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoraportointiin YK:lle, New Yorkin jälkeen toisena kaupunkina maailmassa ja ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina. YK:lle heinäkuussa luovutettava raportti Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2019 on valmistunut. Tervetuloa raportin julkistustilaisuuteen tiistaina 18. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolle. Tilaisuuden ohjelma: Kello 9.15: Aamiaistarjoilu Kello 9.30: Pormestari Jan Vapaavuori avaa tilaisuuden Kestävän kehityksen (SDG) vapaaehtoinen raportointi Helsingin kaupunkistrategian ja kansainvälisen yhteistyön näkökulmasta Yhteysjohtaja Sanna-Mari

Helsingin lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysyksikön13.6.2019 14:11:52 EESTTiedote

Helsingin tarkastuslautakunta havaitsi korjattavaa ja kehitettävää muun muassa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen toteuttamisessa. Arviointikertomuksessaan lautakunta suosittelee, että kaupungin olemassa olevia toimintoja järjestämällä ja tarvittaessa resursointia lisäämällä perustetaan lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita mielenterveysongelmia arvioiva ja hoitava yksikkö, joka lisäksi toimii jatkohoitopaikkana erikoissairaanhoidolle.

Helsinki-päivänä palkitaan ansioituneita Helsingin tekijöitä12.6.2019 17:30:00 EESTTiedote

Tänään 12. kesäkuuta on vietetty perinteistä Helsinki-päivää eli Helsingin "syntymäpäivää". Kuningas Kustaa Vaasa perusti kaupungin alun perin Vantaanjoen suulle 12.6.1550 eli tänä vuonna juhlitaan jo 469-vuotiasta Helsinkiä. Helsinki-päivänkin historia on jo komea, sillä sitä vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1959 eli 60 vuotta sitten. Yhteensä Helsinki-päivää juhlittiin tänä vuonna yli sadassa tapahtumassa ympäri kaupunkia.

Helsingin tiedepalkinto nimistötutkimuksen asiantuntijalle, professori Terhi Ainialalle12.6.2019 14:58:38 EESTTiedote

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. professori Terhi Ainialalle. Ainiala on monipuolinen nimistön tutkija ja tuntee yhtä lailla niin paikannimet kuin henkilönnimetkin. Hänen sosio-onomastinen tutkimuksensa liittyy erityisesti kaupunkien kuten Helsingin epäviralliseen paikannimistöön ja puhujien sosiaaliseen identiteettiin. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen jakaa kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen, joka johti myös palkitun valinnutta työryhmää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme