Tuija Brax Oikeusvaltiokeskuksen johtajaksi
Viime vuosien aikana oikeusvaltiokehitys on heikentynyt merkittävästi eri puolilla maailmaa. Työ oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi ja vahvistamiseksi on yhä tärkeämpää. Suomi on maailman vahvimpia oikeusvaltioita, jonka osaamiselle on kansainvälisesti laajaa kysyntää.
Ulkoministeriön ja Helsingin yliopiston yhteistyönä perustettu Oikeusvaltiokeskus kokoaa yhteen oikeusvaltioalan osaajia ja asiantuntijoita. Se tekee yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa oikeusvaltion perusteiden luomisessa ja vahvistamisessa, oikeusvaltioinstituutioiden toimintakyvyn kehittämisessä ja lainsäädännön vahvistamisessa. Keskuksen toiminnalla on myös mahdollista vahvistaa oikeusvaltiokysymyksiin liittyvää tutkimusta ja opetusta.
”Suomella ja suomalaisilla asiantuntijoilla on poikkeuksellisen paljon annettavaa kansainvälisessä oikeusvaltiotyössä. Meillä on sekä korkeatasoista akateemista että tuloksekasta pragmaattista oikeusvaltiojohtamisen osaamista sekä laajasti jaettu historiallinen kokemus, kuinka korkean luottamuksen ja sivistyksen yhteiskunta syntyy, kun kaiken pohjalla on luottamus oikeusvaltioon. ”Land skall med lag byggas. Maata on lailla rakennettava”, on osa pohjoismaista laillisuushistoriaamme jo keskiajalta. Oikeusvaltiokeskus on mitä ajankohtaisin osa tätä jatkumoa”, Tuija Brax sanoo.
Braxilla on monipuolinen kokemus oikeusasioista kansanedustajana ja oikeusministerinä. Oikeusministerinä hän vastasi muun muassa perustuslain, vaalirahoituslain sekä valmiuslain valmistelusta. Kansanedustajana hän on toiminut eduskunnan lakivaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana sekä kolmena kautena perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Hän siirtyy Oikeusvaltiokeskuksen johtoon 9.8.2021 Sydänliiton pääsihteerin tehtävästä.
Oikeusvaltiokeskus toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Se aloittaa toimintansa kesällä 2021. Keskuksen toiminta rahoitetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista. Keskus voi hankkia myös muuta rahoitusta ja laajentaa siten toimintaansa myös muihin kuin kehittyviin maihin.
Lisätietoja Oikeusvaltiokeskuksesta:
https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/ulkoministerio-ja-helsingin-yliopisto-yhteistyohon-oikeusvaltiotyon-vahvistamiseksi-kehittyvissa-maissa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuija Brax
puh. 050 511 3115
Dekaani Pia Letto-Vanamo
Oikeustieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
puh. 02941 23336
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme