Tuija Brax Oikeusvaltiokeskuksen johtajaksi
Viime vuosien aikana oikeusvaltiokehitys on heikentynyt merkittävästi eri puolilla maailmaa. Työ oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi ja vahvistamiseksi on yhä tärkeämpää. Suomi on maailman vahvimpia oikeusvaltioita, jonka osaamiselle on kansainvälisesti laajaa kysyntää.
Ulkoministeriön ja Helsingin yliopiston yhteistyönä perustettu Oikeusvaltiokeskus kokoaa yhteen oikeusvaltioalan osaajia ja asiantuntijoita. Se tekee yhteistyötä kehittyvien maiden kanssa oikeusvaltion perusteiden luomisessa ja vahvistamisessa, oikeusvaltioinstituutioiden toimintakyvyn kehittämisessä ja lainsäädännön vahvistamisessa. Keskuksen toiminnalla on myös mahdollista vahvistaa oikeusvaltiokysymyksiin liittyvää tutkimusta ja opetusta.
”Suomella ja suomalaisilla asiantuntijoilla on poikkeuksellisen paljon annettavaa kansainvälisessä oikeusvaltiotyössä. Meillä on sekä korkeatasoista akateemista että tuloksekasta pragmaattista oikeusvaltiojohtamisen osaamista sekä laajasti jaettu historiallinen kokemus, kuinka korkean luottamuksen ja sivistyksen yhteiskunta syntyy, kun kaiken pohjalla on luottamus oikeusvaltioon. ”Land skall med lag byggas. Maata on lailla rakennettava”, on osa pohjoismaista laillisuushistoriaamme jo keskiajalta. Oikeusvaltiokeskus on mitä ajankohtaisin osa tätä jatkumoa”, Tuija Brax sanoo.
Braxilla on monipuolinen kokemus oikeusasioista kansanedustajana ja oikeusministerinä. Oikeusministerinä hän vastasi muun muassa perustuslain, vaalirahoituslain sekä valmiuslain valmistelusta. Kansanedustajana hän on toiminut eduskunnan lakivaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtajana sekä kolmena kautena perustuslakivaliokunnan jäsenenä. Hän siirtyy Oikeusvaltiokeskuksen johtoon 9.8.2021 Sydänliiton pääsihteerin tehtävästä.
Oikeusvaltiokeskus toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Se aloittaa toimintansa kesällä 2021. Keskuksen toiminta rahoitetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista. Keskus voi hankkia myös muuta rahoitusta ja laajentaa siten toimintaansa myös muihin kuin kehittyviin maihin.
Lisätietoja Oikeusvaltiokeskuksesta:
https://www2.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/ulkoministerio-ja-helsingin-yliopisto-yhteistyohon-oikeusvaltiotyon-vahvistamiseksi-kehittyvissa-maissa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuija Brax
puh. 050 511 3115
Dekaani Pia Letto-Vanamo
Oikeustieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
puh. 02941 23336
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme