Helsingin yliopisto

Tuore väitös purkaa suomalaisen koulutusjärjestelmän myyttejä

Jaa

Ashley Simpson tarttuu kriittisellä otteella suomalaiseen koulutusjärjestelmään Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa tarkastettavassa väitöksessään.

Ashley Simpson purkaa demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien käsitteitä ja myyttejä paljastaen diskurssianalyysin avulla käsitteiden ideologioita. Samalla hän osoittaa miten näitä hyödynnetään puhuttaessa suomalaisesta koulutuksesta.

Simpsonin mukaan tavat, joilla suomalaista koulutusta myydään maailmalle – joko konkreettisesti tai mielikuvina – aiheuttaa ongelmia, sillä demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet käsitetään Suomessa ja muualla maailmassa eri tavoin. Simpsonin mukaan käsitteitä tulisi arvioida erikseen sekä Suomessa että kansainvälisesti eikä yksinkertaistaa tai luoda yleistyksiä tietyistä maista tai konteksteista.     

– Tällaiset näkemykset ja käytännöt voivat synnyttää molemminpuolista marginalisaatiota ja syrjintää, sillä jokaisen maan vallitsevat ideologia ja kulttuuri eivät useinkaan hyväksy muita ideologioita, Simpson toteaa.

Simpson luo väitöksessään katsauksen koulutusvientiin ja osoittaa tavat miten suomalaista koulutusta myydään ulkomaille: demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat keihäänkärkinä.  Näitä olisi syytä välttää ja pikemminkin selvittää mitä kohdemaassa ymmärretään demokraattisilla arvoilla. Jos kohdemaan arvoja ei huomioida, niin koulutusvienti on kuin yrittäisi vallata uusia siirtomaita.

Ashley Simpson väittelee aiheesta The dialogism of ideologies about equality, democracy and human rights within Finnish education: Many voices and many faces 16.2. Väitöstilaisuus järjestetään klo 12 Minervatorilla (K226, Siltavuorenpenger 5A). Väitöskirja on luettavissa Helsingin yliopiston e-thesis-palvelussa. 

Väittelijän yhteystiedot (yhteydenotot englanniksi)

Ashley Simpson, puh. 050 466 5083, ashley.simpson@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme