Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Turun Kirjamessut 6.–8.10. – Lasten ja aikuisten kirjallinen ihmemaa avautuu

Jaa

Turun Kirjamessut syventyy tänä vuonna kotimaiseen kirjallisuuteen ja sen moninaisuuteen. Turun Kirjamessut aloittaa samalla kotimaisen kirjamessukauden. Suomen juhlavuonna Kirjamessujen teemana on Yksi maa – monta ääntä. Teema nostaa esiin tutut nimet mutta myös harvinaisemmat kotimaiset tekijät.

Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto

Turun Kirjamessut syventyy tänä vuonna kotimaiseen kirjallisuuteen ja sen moninaisuuteen. Turun Kirjamessut aloittaa samalla kotimaisen kirjamessukauden.

Suomen juhlavuonna Kirjamessujen teemana on Yksi maa – monta ääntä. Teema nostaa esiin tutut nimet mutta myös harvinaisemmat kotimaiset tekijät.
Ohjelmapäälliköinä tapahtumaa tänä vuonna luotsaavat Salla Simukka ja Tommi Kinnunen yhdessä Siri Kolun kanssa.

Samaan aikaan 6.8.10. vietetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessuja, jonne yleisö pääsee samalla messulipulla.

Vetovoimainen ja Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma kerää jo 26 vuoden kokemuksella yhteen 787 esiintyjää, 490 ohjelmanumeroa ja satoja näytteilleasettajia. Messuilla on 11 ohjelma-areenaa ja lisäksi mm. Turun seudun äidinkielen opettajat ry ja Suomen Nuorisokirjailijat ry haastattelevat kirjoittajia osastoillaan.

Sunnuntaina messuilla vietetään cosplay-päivää, jolloin kaikki rooliasuihin pukeutuneet cossaajat pääsevät messuille maksuttomasti. Parhaan asun valitsee tuomaristo, johon kuuluvat kirjailija Magdalena Hai, Turun Science Fiction Seuran varapuheenjohtaja Pasi Karppanen sekä asutaiteilija Nina Korento

Messukävijöille lahjoitetaan rajoitettu erä perjantaina John Greenin kirjaa Arvoitus nimeltä Margo (Bonnier), lauantaina Ildefonso Falconesin Paljasjalkainen kuningatar (Bazar Kustannus) ja sunnuntaina yleisö saa mukaansa Anne Ricen teoksen Veren vangit (Otava).

Kotimaiset syksyn nimet paikalla

Turun Kirjamessuilla esiintyvät ja signeeraavat päivien aikana mm. Jörn Donner, Pertti Jarla, Venla Hiidensalo, Anna-Leena Härkönen, Shefki Kuqi, Tuomas Kyrö, Anni Kytömäki, Sirpa Kähkönen, Leena Lehtolainen, Miki Liukkonen, Tiina Nopola ja Matti Rönkä. Diakonia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden tulkkiopiskelijat tulkkaavat osan messujen esityksistä viitotulle puheelle.

Lisäksi saadaan kirjailijavieraita mm. Ruotsista ja Virosta. Muun muassa ruotsalaisen dekkaritaivaan uusin tähti Mattias Edvarsson ja Martin Österdahl. Palkittu sarjakuvataiteilija Liv Strömquist on tulossa Turkuun. Elokuvan ja teatterin maailmasta tunnettu virolainen Ilmar Taska osallistuu niin ikään Turun Kirjamessuille.

Kirjailijavieraiden lisäksi messulavoilla keskustellaan vilkkaasti toinen toistaan mielenkiintoisemmista ja samalla ajankohtaisista kirjallisuuteen liittyvistä aiheista.
Perjantaina on kuultavissa mm. mielenkiintoisia paneelikeskusteluja, kuten verkkovihapaneeli ja esikoiskirjapaneeli. Avajaispäivänä keskustellaan myös mm. vammaisista fiktiossa ja miehen roolista kirjallisuudessa.
Lauantaina selvitetään minkälaista on kirjoittaa ensimmäistä dekkaria, ketkä Suomessa käyttävät valtaa ja miten lasten lukuinto saadaan syttymään.

Sunnuntaina 8.10. aiheina ovat mm. runomeditaatio, aikuisten sadut ja sarjakuvan synty.
Päätöspäivänä on perinteisemmän kirjakattauksen lisäksi erityisen paljon spefiin ja spekulatiiviseen fiktioon eli scifille, fantasialle, kauhulle ja muulle todellisuutta taivuttavalle kirjallisuudelle keskittyvää ohjelmaa. Varsinkin Fiore, Kallas ja Jukola toimivat sunnuntaina spefin näyttämöinä. Mukana ovat kotimaisen spekulatiivisen fiktion kiinnostavat nimet kuten Johanna Sinisalo, Helena Waris, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tiina Raevaara, Marko Hautala, Elina Rouhiainen ja Siiri Enoranta.

Tulevaisuuden lukijat huomioitu

Kirjamessut tahtoo tukea lukijaksi kasvamista, ja lapsia varten messuilla on aivan oma, uusi alueensa, jossa lapset pääsevät kuulemaan kirjallisuutta ja tekemään itsekin sanataidetta. Alueella järjestetään lapsille tarinallisia messukierroksia. Alueella on lisäksi kustantajien lahjoittama messukirjasto, joka messujen jälkeen lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Yksi maa − monta ääntä

Kirjamessujen koko ohjelma rakentuu seitsemän erilaisen äänenympärille: Uudet äänet, Sitkeät äänet, Mahdolliset äänet, Järjen äänet, Sukupolvien äänet, Korkeammat äänet sekä Lasten äänet. Ohjelmistoa rakentaessa on pyritty siihen, että samaa teemaa käsiteltäisiin useasta näkökulmasta peräkkäisissä ohjelmissa, ja siksi esimerkiksi lauantain ohjelmassa Tieto-lavalla käsitellään ensin valeuutisia ja faktantunnistusta, seuraavaksi politiikan valtasuhteiden muutoksia sekä viimeiseksi poliitikon suhdetta mediaan.

−Tänä vuonna Kirjamessuilla ei ainoastaan puhuta kirjallisuudesta vaan myös luetaan sitä, sillä uutena ohjelmatilana aloittaa pieni ja intiimi Tekstiretriitti, jossa kirjailijat ja runoilijat lukevat teoksiaan ääneen. Uutena ohjelmatilana aloittaa myös Aino Kallaksen tuotantoa kunnioittava Kallas-sali, kertovat ohjelmapäälliköt Simukka ja Kinnunen.

Monta ääntä -messuteema on noussut ilmiöksi jo ennen tapahtuman alkua. Klassikkokirjallisuus rynnisti Twitterissä maamme suosituimmaksi aiheeksi syyskuun puolivälissä, kun Turun Kirjamessut käynnisti tempauksen, jossa tunnettujen teosten sisällöt tiivistetään yhden twiitin mittaisiksi lyhennelmiksi. Tempauksen aloittivat Kirjamessujen ohjelmapäälliköt yhdessä Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden ainejärjestö Muusa ry:n kanssa.

Turun Kirjamessut 6.8.10.
Avoinna 6.7.10. klo 1018 ja 8.10. klo 1017

Messuohjelma: www.kirjamessut.fi sekä TS Opus

Aihetunnisteet: #Kirjamessut #Turku #MontaÄäntä

IG turunmessukeskus

Twitter @Kirjamessut @turunmessukesku

Facebook: facebook.com/turunkirjamessut

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot messuista:

Turun Messukeskus, puh. (02) 337 111
projektijohtaja Päivi Järvelä
puh. 040 742 7920
paivi.jarvela@turunmessukeskus.fi

ohjelmapäällikkö
Tommi Kinnunen
tommi.kinnunen@turunmessukeskus.fi

ohjelmapäällikkö
Salla Simukka
puh. 040 833 9087
salla.simukka@turunmessukeskus.fi

viestintäpäällikkö
Taina Pärkö-Luotonen
puh. (040) 505 6424
taina.parko-luotonen@turunmessukeskus.fi

Kuvat

Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Lataa
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Lataa
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Vuoden 2016 Turun Kirjamessujen kuva-arkisto
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus
Messukentänkatu 9-13
20210 Turku

vaihde 02 337 111http://www.turunmessukeskus.fi

Turun Messu- ja Kongressikeskus on messu- ja näyttelytoimintaa harjoittava palveluyritys, jonka liiketoimintaan kuuluvat messujen ohella tilojen vuokraus erilaisia tapahtumia, kongresseja ja messuja varten sekä näihin liittyvän tekniikan ja osaamisen markkinointi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Messukeskus Oy/Turun Messu- ja Kongressikeskus

Kutsu medialle Caravan Show -messujen infoon 12.1.14.12.2017 12:04Kutsu

Caravan Show -messut järjestetään Turun Messukeskuksessa 12.-14.1. Tapahtuman järjestää yhdessä Turun Messukeskus Oy yhdessä harrastuksen kattojärjestön SF-Caravan ry:n kanssa. Vuoden ensimmäinen automatkailutapahtuma esittelee uudet matkailuautot ja -vaunut sekä tarjoaa mukavan kohtaamispaikan reissaajille talven keskellä. Tänä vuonna nähdään mm. mitä on taitoajo aikaa vastaan, kun ratissa ovat caramba-ajon huippukuljettajat, vaikeat ratakuviot ja perässä matkailuvaunu. Messuilla palkitaan parhaat caravan-alueet ja tällä kertaa myös koiraystävällisin leirintäalue.

Varsinais-Suomi tarjoaa töitä noin 3000:lle messuilla Turussa tänään22.11.2017 09:57Tiedote

Tiedote 22.11.2017. Turun Messukeskuksessa järjestetään ensimmäistä kertaa tapahtuma nimeltään Rekryexpo 22.11. Rekrytointitapahtumassa on ennakkotietojen mukaan tarjolla yli 3 000 avointa työpaikkaa, joko nyt tai puolen vuoden sisällä. Työtä tarjoavia tahoja on 63. Muun muassa Varsinais-Suomen TE-toimisto, yhteistyössä muiden toimistojen kanssa, on järjestänyt tapahtumaan bussikuljetuksia eri puolilta Suomea. Messuvieraita odotetaan mm. Helsingistä ja Tampereen suunnalta.

Varsinais-Suomi tavoittelee työntekijöitä RekryExpo-tapahtumassa − tarjolla on tuhansia työtehtäviä16.11.2017 12:08Tiedote

Yli 3000 avointa työpaikkaa odottaa Turun Messukeskuksessa 22.11. järjestettävillä RekryExpo-messuilla. Noin 60 yritystä hakee osaavaa henkilökuntaa tapahtuman ja työpaikkailmoittelun yhteisvoimalla. Messuilla on myös muita puheenvuoroja, kuten mm. käytännön neuvoja työnhakuun. Rekryexpo sijoittuu messukeskuksen aula- ja auditoriotiloihin ja sisäänpääsy on maksuton.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme