Oulun yliopisto

Tutkijat kehittivät UV-säteilyltä suojaavan biomuovin

Jaa
Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä on kehitetty uusi synteettinen biomuovi, joka suojaa auringon ultraviolettisäteilyltä toisin kuin perinteiset hiilipohjaiset muovit tai muut biomuovit.
Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Oululaistutkijat kehittivät biomassaperäisen sekapolymeerin, jonka bisfuraanirakenteen huomattiin estävän tehokkaasti UV-säteilyn kulkeutumisen materiaalista valmistetun kalvon läpi. Biomuovin läpinäkyvyys on silti hyvä. Lisäksi muun muassa materiaalin ilmatiiviys on 3-4-kertainen tavalliseen PET-muoviin verrattuna.

Oululaistutkimus osoittaa, että on mahdollista kehittää biomuovimateriaaleja, joilla on parempia ominaisuuksia kuin nykyisin käytettävillä fossiiliperäisistä raaka-aineista valmistettavilla muoveilla.

Uusi ympäristöystävällinen biomuovi soveltuu esimerkiksi suojaamaan tuotteita suoralta auringonvalolta. Myös korkean teknologian sovelluksissa kuten painettavan elektroniikan alustamateriaaleissa tarvitaan kehittyneitä materiaalin suojaominaisuuksia.

Oulussa kehitetty biopolymeeri on kokonaan biomassapohjainen. Raaka-aineena on käytetty selluloosaasta ja hemiselluloosasta biojalostuksen tuotteina saatavia hydroksimetyylifurfuraalia (HMF) ja furfuraalia. Ketjutettaessa nämä kemiallisesti toisiinsa, sekapolymeeriin onnistuttiin saamaan aikaiseksi sekä bisfuraanirakenteen että furaanirakenteen omaavia osia. Menetelmästä on jätetty patenttihakemus.

Tutkimustulokset on julkaistu alan johtavissa kansainvälisissä julkaisukanavissa ACS:n Macromolecules ja Biomacromolecules -lehdissä. ACS Biomacromolecules: Utilizing Furfural-Based Bifuran Diester as Monomer and Comonomer for High-Performance Bioplastics: Properties of Poly(butylene furanoate), Poly(butylene bifuranoate), and Their Copolyesters. Tuomo P. Kainulainen, Terttu I. Hukka, Hüsamettin D. Özeren, Juho A. Sirviö, Mikael S. Hedenqvist and Juha P. Heiskanen* https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.biomac.9b01447

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti Juha Heiskanen, Kestävän kemian tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, puh. 0294 481 591, juha.heiskanen@oulu.fi


Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye