Työn ja talouden tutkimus LABORETyön ja talouden tutkimus LABORE

TUTKIMUS: Tansaniassa suunnattava kohti sukupuolisensitiivisempää sosiaalipolitiikkaa

Jaa
Kaksi vuosikymmentä kestäneiden sosiaalipoliittisten uudistusten ja talouden rakennemuutosten jälkeen Tansania nousi vuonna 2020 matalatuloisten maiden joukosta alemman keskituloluokan maiden ryhmään. Tuoreen tutkimuksen mukaan Tansania on ottanut merkittäviä edistysaskelia oikeusperiaatteissa, ja hallituksen politiikkaohjelmat ovat huomioineet yhä enenevässä määrin sukupuolinäkökohtia. Tästä huolimatta maan sosiaalipolitiikkatoimet ja niiden tarjoamat palvelut sekä sosiaaliturva ovat edelleen vahvasti eriytyneet (two-tiered) sektoreittain. Tästä johtuen naisia ​​kohtaavat hyvin erilaiset toimeentulon turvaamiseen liittyvät haasteet virallisella ja epävirallisella sektorilla esimerkiksi sairastumisen, raskauden tai työttömyyden yhteydessä. Naiset jäävät myös suurelta osin huomiotta Tansanian laajemmassa teollistumis- ja kehitysstrategiassa, mikä hidastaa naisia osallistavaa kehitystä Tansaniassa.

Tansanian sosiaalipolitiikan kokonaisvaltaista kehitystä viimeisten vuosikymmenten aikana ei ole juurikaan tutkittu, ja alakohtaisten politiikkatoimien kehitystä on tarkasteltu erityisen vähän naisten näkökulmasta. Myöskään Afrikan mittakaavassa vastaavaa tutkimusta ei ole juuri tehty. Tansania, kontekstina uusien sosiaalipoliittisten mallien tutkimuksessa, on huomionarvoinen, sillä maa on tehnyt merkittäviä sosiaalipoliittisia uudistuksia, kuten laajentanut sairausvakuutuksen kattavuutta, tehnyt uraauurtavaa sosiaaliturvalainsäädäntöä sekä julkaissut useita kunnianhimoisia poliittisia suunnitelmia mukaan lukien sukupuolten tasa-arvoa edistävät sitoumukset.  

Edistysaskeleista huolimatta naiset ovat Tansaniassa yhä edelleen hyvin eriarvoisessa asemassa suhteessa miehiin. Sukupuolten välisen tasa-arvon indekseissä maa on listauksen hännillä, ja naisten koulutus ja sosiaalinen pääoma on heikkoa ja heillä on myös heikommat mahdollisuudet omistaa ja luoda varallisuutta. Sosiaalipolitiikan rooli tässä yhtälössä on tärkeää ymmärtää. Erityisesti on huomioitava rajoitteet, joita puutteet luovat naisten hyvinvoinnin ja osallistavan kehityksen esteeksi sekä on paikannettava ne politiikan alueet, instrumentit ja keskeiset vaikutukset (synergiat), joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää naisten hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. 

Uusi Laboren ja UNU-WIDERintutkimus tarkastelee Tansanian sosiaalipoliittista kehitystä erityisesti työikäisten naisten näkökulmasta kolmen keskeisen osa-alueen osalta. Näihin kuuluvat terveyspolitiikka, sosiaaliturvatoimet ja työpolitiikka. Tutkimus valottaa, missä määrin politiikkatoimet ulottuvat naisiin, ovatko ne riittäviä ja laadukkaita, sekä mitkä ovat niiden vaikutukset ja mahdolliset vajeet hyvinvoinnin, taloudellisen osallisuuden ja osallistavan kehityksen kannalta. Erityisesti tutkimus avaa sitä, miten maassa esiin nouseva sosiaalipoliittinen malli vastaa kokonaisvaltaisesti työikäisten naisten tuen tarpeisiin elämän eri muutostilanteissa ja haasteissa. Huomiota kiinnitetään erityisesti palveluiden, sosiaaliturvan ja työllistymistä tukevien toimien riittävyyteen ja kattavuuteen eri sukupuolten välillä, sekä epävirallisen ja virallisen sektorin piirissä toimivien naisten keskuudessa. 

Tutkijat Roosa Lambin ja Milla Nyyssölä tiivistävät tutkimuksensa johtopäätökset: 

”Tansaniassa tulisi luoda kokonaisvaltaisempaa, transformatiivista, sukupuolinäkökohdat huomioivaa sosiaalipolitiikkaa osallistavan taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistämiseksi. Koska maassa ei ole tehty systemaattisia toimia hyvinvointijärjestelmän rakentamiseksi, huomiotta ovat jääneet sosiaalipolitiikan eri sektoreiden väliset synergiat. Tämä vaikeuttaa siirtymistä kohti johdonmukaista "sosiaalipolitiikkaa" sen sijaan, että keskitytään terveyspolitiikkaan, sosiaaliturvatoimiin ja työllisyyteen erillisinä alueina.” 

Tutkimus on tehty scoping review -menetelmää hyödyntäen, sekä hyödyntäen tilastotietoja, monipuolisia akateemisia julkaisuja ja hallinnollista kirjallisuusaineistoa.  

Tutkimus tehtiin Suomen ulkoministeriön rahoituksella YK:n WIDER-instituutin hankkeessa nimeltään Sustainable development solutions for Tanzania – strengthening research to achieve SDGs. 

Linkki tutkimukseen: https://www.wider.unu.edu/publication/exploring-social-policy-trajectories-mainland-tanzania 

Linkki projektin sivuille: https://www.wider.unu.edu/project/sustainable-development-solutions-tanzania-%E2%80%93-strengthening-research-achieve-sdgs

Työryhmä:

  • sosiaalipolitiikan tutkija Roosa Lambin (YTT), konsultti, UNU-WIDER (vastaava kirjoittaja) 
  • johtava tutkija Milla Nyyssölä (KTT) LABORE & UNU-WIDER

 

 

 

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi

Labore (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talousennuste vuosille 2024–2026: Vauhtiin päästään – riskejä edessä18.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomen talouden taantuma on jäämässä taakse. Talouskasvu on hidasta kuluvana vuonna, mutta arvoimme sen kiihtyvän tulevina vuosina. Yksityinen kulutus ja vienti vauhdittuvat vuosina 2025–2026. Julkinen talous on edelleen ongelmissa, ja velkasuhteen tasapainottaminen vaatii lisätoimia. Suotuisa talouskehitys edellyttää, että sopeutustoimet ovat monipuolisia. Riskit talouskasvulle liittyvät vaikeasti ennakoitavaan työmarkkinatilanteeseen ja kansainväliseen talouteen.

M&A-podcast: Kaikkien aika on kaikkien rahaa17.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Rakennusalan tuottavuus on laahannut paikoillaan 40 vuotta. Teknologia kehittyy, mutta talonvalmistus on yhtä tahmeaa kuin 1980-luvulla. Rakentaminen tarvitsee kumouksen, jossa työmaa ei ole lennosta ratkaistavien ongelmien ketju, vaan hyvin säädelty tehdas. Jos rakentaminen vakioidaan paremmin, kustannuksissa voidaan säästää jopa kymmeniä prosentteja ja läpimenoajat nopeutuvat tuntuvasti. Siksi MAX-podcastin uusi jakso kysyy: Onko raksa valmis uuteen aikaan? Ja kenen etu on takertua vanhaan? Jakso on toteutettu yhteistyössä Firan kanssa ja se on taltioitu live-yleisön edessä 11.4. Helsingin Bio Rexissä.

Makeisvero ohjasi kulutusta terveellisemmäksi vain virvoitusjuomien osalta8.4.2024 08:05:39 EEST | Tiedote

Makeisvero ja siitä seuranneet korkeammat hinnat eivät vähentäneet makeisten ja jäätelön kulutusta, vahvistaa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n, Verotutkimuksen huippuyksikkö FIT:n ja Laboren uusi tutkimusraportti. Sen sijaan virvoitusjuomissa sokerillisten juomien korotettu vero ohjasi kulutusta voimakkaati sokerittomiin juomiin. Kulutusveroilla näyttää olevan terveysvaikutuksia vain, jos vero on tarkkaan kohdistettu ja läheinen sekä terveellisempi korvaava tuote löytyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye