Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Työllisyyden kasvu vaatii, että työnhakijoiden osaaminen kohtaa työnantajien tarpeet

Jaa

Keski-Suomeen luodaan parhaillaan jatkuvan oppimisen palveluketjua, joka kokoaa yhteen työllisyyttä tukevan koulutustarjonnan sekä uraohjauksen. Sen tavoitteena on saada osaavia työntekijöitä työvoimapulasta kärsiville aloille. OsaajaKS-palveluketjun rakentamista esitellään tiistaina 23.2.2021 aloitusseminaarissa, jonka järjestää Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke (2020–2023).

Työllisyyden kuntakokeilussa etsitään uusia keinoja, jotta työttömät työnhakijat työllistyisivät aiempaa sujuvammin. Kokeilu käynnistyy maaliskuussa 2021. OsaajaKS-palveluketjun rakentaminen kytkeytyy tiiviisti kuntakokeilun ensivaiheeseen, jossa Keski-Suomen kunnista ovat mukana Jyväskylä, Laukaa, Muurame ja Äänekoski.

OsaajaKS-palveluketjuun kootaan työllistymistä edistäviä lyhytkestoisia koulutuksia ja uraohjauspalveluita. Kokonaiskuvan luomisen lisäksi hanke kehittää tarjontaa vastaamaan paremmin työelämän tarpeita.

”Tavoitteenamme on, että keskisuomalainen työnhakija saa kätevästi tietoa koulutuksista ja urapalveluista, jotta hän voi kehittää ja uudistaa osaamistaan työuran eri vaiheissa. Tätä varten rakennamme yhteistä palveluketjua, johon kokoamme tietoa näistä asioista. Suunnittelemme myös, millaisia koulutuksia tarvitaan ja miten uraohjauksessa voidaan huomioida paremmin työnhakijan yksilöllisiä tarpeita, jotta työllistyminen olisi sujuvampaa”, projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistolta kertoo.

Oppilaitoksista hankkeessa ovat mukana Jyväskylän yliopisto, JAMK, Gradia, Poke, Alkio-opisto, Humak, Jyväskylän kesäyliopisto, Jyvälän kansalaisopisto sekä Jyväskylän kansalaisopisto.

Osaamistarpeita selvitetään niin työnantajilta kuin työnhakijoilta

Seminaarissa kuullaan hanketoiminnan lisäksi myös Keski-Suomen työmarkkinatilanteesta sekä työllisyyden kuntakokeilusta. Oppilaitosten ja työllisyyspalveluiden ohella palveluketjun rakentamisessa tehdään yhteistyötä alueen elinkeinoelämän ja työnantajien kanssa.

”Kartoitamme yhdessä työllisyyspalveluiden ja työnantajien kanssa, millaista osaamista Keski-Suomessa tarvitaan etenkin niillä aloilla, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta, kuten sosiaali- ja terveysalalla, kone- ja tuotantotekniikassa sekä ICT-alalla. Selvitämme myös, millaista koulutusta ja tukea työttömät työnhakijat tarvitsevat, jotta heidän osaamisensa kohtaisi työnantajien tarpeen”, Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan OsaajaKS-palveluketjusta luodaan samalla kansallinen toimintamalli, jota voidaan hyödyntää muuallakin Suomessa.

OsaajaKS – Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomessa -seminaari järjestetään tiistaina 23.2.2021 klo 9–11 Zoom-verkkoalustalla. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja ilmoittaudu osoitteessa tinyurl.com/osaajaks-2302  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Viljakainen
projektipäällikkö, Jyväskylän yliopisto
maarit.h.viljakainen@jyu.fi
p. 050 310 5895

Heli Joutsen
markkinointisuunnittelija, Jyväskylän yliopisto
heli.a.joutsen@jyu.fi
p. 040 652 4168

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Juuri se oikea kumppani: Harvinainen ilokaasun metallikompleksi avaa uusia näkökulmia tehokkaan kasvihuonekaasun muuntamiseen vaarattomiksi aineiksi23.2.2021 10:19:43 EETTutkimus

Ilokaasu eli dityppioksidi (N2O ) on sukulaismolekyylinsä hiilidioksidin (CO2) kanssa huomattava kasvihuonekaasu sekä pääasiallinen ilmakehän otsonikerrosta heikentävä aine 2000-luvulla. Sen päästöjen hillitsemiseen etsitään uusia keinoja. Tuore kemian alan tutkimus osoitti, että dityppioksidi pystyy sitoutumaan riittävän vahvasti metalleihin, mikä puolestaan auttaa suunnittelemaan uusia metallikomplekseja, joissa sitoutuminen olisi vielä vahvempaa. Tämä voisi mahdollistaa dityppioksidin laajemman käytön synteesikemiassa ja sen katalyyttisen hajottamisen ilmakehän kannalta vaarattomiksi aineiksi. Tutkimusartikkeli aiheesta julkaistiin Angewandte Chemie International Edition -julkaisusarjassa erittäin tärkeän julkaisun statuksella 17.2.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme