Turun kauppakamari

Työmatkustamisen vähentymisen taustalla ovat Turun lentokentän heikentyneet yhteydet sekä koronapandemia

Jaa

Turun kauppakamarin toteuttamasta tuoreesta kyselystä selviää, että Varsinais-Suomen alueen elinkeinoelämä haluaa edelleen pitää Turun lentokentän elinvoimaisena. Lentokentän merkitys on talousalueen elinkeinoelämälle keskeinen. Noin 70 prosenttia vastanneista yritysten edustajista pitää vilkasta ja kansainvälistä lentoasemaa liiketoiminnalleen tärkeänä. Haasteena on kuitenkin mm. Turun lentoaseman heikko reittivalikoima.

Turun lentoaseman valtteina pidettiin kyselyssä sen nopeutta ja helppoutta sujuvine rutiineineen. (Kuva: Adobe Stock)
Turun lentoaseman valtteina pidettiin kyselyssä sen nopeutta ja helppoutta sujuvine rutiineineen. (Kuva: Adobe Stock)

Turun kauppakamarin marraskuussa tekemästä kyselystä käy ilmi, että yritysten työmatkustaminen on nyt vähäisempää kuin ennen koronaa. Työmatkustaminen on pysynyt ennallaan 18 prosentilla vastaajista ja kasvanut vain kolmella prosentilla. Lähes 80 prosentilla yrityksistä työmatkustus on pandemiaa edeltävää aikaa vähäisempää.

Noin 70 prosenttia vastaajista uskoo työmatkustamisen vähenevän myös tulevaisuudessa. Vastaajista noin 13 prosenttia arvioi, että työmatkustus tulee vähenemään yli puoleen aikaisemmasta. Toteutuessaan tällä tulisi olemaan huomattavia kerrannaisvaikutuksia talouteen, useisiin toimialoihin ja yritysten toimintatapoihin.

Turun kenttä on toimiva, mutta reittivalikoima herättää huolta

Selkein työmatkustamisen haaste on vastaajien mukaan Turun lentoaseman heikko reittivalikoima. Vastanneiden mukaan etenkin Helsinkiin tulisi päästä nykyistä jouhevammin. Nyt sinne joudutaan matkustamaan useimmiten autolla. Tilanne on osittain korjaantumassa uusien reittiavauksien myötä, mutta lisää yhteyksiä tarvitaan edelleen.

Turun lentokenttä on alueen elinkeinoelämälle hyvin tärkeä korostaa myös loimaalaisen Pemamek Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikonen.

−Turun kenttä on tehokas ja toimiva, hän muistuttaa.

Yrityksestä lennetään maailmalle noin 2000–3000 kertaa vuodessa. Pemamek Oy:llä on isoja projektikauppoja ympäri maailmaa, joiden solmimisen edellytys ja läpikäynti on kasvokkainen kohtaaminen. Lentojen tarpeellisuus arvioidaan aina huolellisesti ja vastuullisuus huomioiden.

−Yrityksessämme kaivataan eniten suoria lentoja Turusta Kööpenhaminaan. Myös suorat Tukholman yhteydet ovat tärkeitä.

Heikosen mukaan vaihtoehtona on löytää suora yhteys suurille Keski-Euroopan kentille, kuten Frankfurtiin, joista jatkoyhteyksiä on tarjolla moneen suuntaan.

Työmatkustamista ovat viime aikoina hankaloittaneet vaihtelevat koronarajoitukset, kuten esimerkiksi eri maiden muuttuvat maahantulosäännökset sekä lentoyhtiöiden muuttuvat ohjeistukset. Kaikille markkina-alueille ei pääse lainkaan pandemiasta johtuen.
Innostusta työmatkustukseen hidastaa myös lentojen ja hotellien noussut kustannustaso. Vastauksissa arvioitiin myös polttoaineiden hinnannousun nostavan työmatkustamisen hintaa.  

Osa kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä uskoo kuitenkin, että työmatkustaminen nousee vielä tulevaisuudessa. Esimerkiksi teollisuudessa asiakkaan tiloissa suoritettavissa projekteissa on vielä paikoin hankaluuksia, kun paikalle ei aina päästä.

”Koronapandemia on muuttanut työskentelytapojamme niin, että etätapaamiset ovat osin tulleet jäädäkseen. Tästä huolimatta jäljelle jää paljon sellaisia tilanteita, joissa paikan päälle on päästävä. Esimerkiksi teollisuuden huolto- ja asennustyöt vaativat henkilön paikalle ja merkittävät kaupatkin solmitaan edelleen enimmäkseen kasvotusten. Elinvoimainen ja hyvillä yhteyksillä varustettu lentoasema on elintärkeä Turun alueen elinkeinoelämälle”, korostaa Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Pauliina Forsman.  

Kansainvälinen ja vilkas kenttä on alueen elinehto

Vastaajista 70 prosenttia pitää oman liiketoimintansa kannalta tärkeänä, että Turun seudulla on vilkas ja kansainvälinen lentoasema. Kyselyssä Turun lentoaseman valtteina pidettiin sen nopeutta ja helppoutta sujuvine rutiineineen, mutta reittivalikoima herättää huolta. Luotettavan Helsinki-yhteyden lisäksi vastaajat kaipaavat säännöllisiä yhteyksiä Tukholmaan ja  Kööpenhaminaan. ”Suorat, toimivat yhteydet vähimmillään Finnairin ja SASin hubeihin (Helsinki, Tukholma & Kööpenhamina) ovat elinehto alueen yritysten kansainväliselle liiketoiminnalle. Kaikkea ei edelleenkään voi hoitaa etänä!” toteaa eräs vastaaja.

Toimiva kansainvälinen lentoasema nähdään myös alueen imagon kannalta tärkeänä:
“Alueen elinkelpoisuuden kannalta on tärkeää, että lentoasema säilyy ja jopa kasvaa matkustajamääriltään”, yksi vastaaja muotoilee ja toinen toteaa, että: “Kyseessä on myös mielikuva alueen elinvoimasta.”

Turun kauppakamari kysyi jäseniltään toimintatapojen muutoksesta koronapandemiaan liittyen marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 151 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Vastanneista yrityksistä noin 1/3 työllistää yli 50 henkeä ja 2/3 alle 50 henkeä. Suurimmat toimialaryhmät olivat teollisuus (19,2 % vastauksista), palvelut (16,6 % vastauksista) sekä informaatio- ja viestintäala (10,6 % vastauksista).
 
Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, puh. 040 556 6697
Hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikonen, Pemamek Oy, puh. 0500 78 1710
 
 
 


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Turun lentoaseman valtteina pidettiin kyselyssä sen nopeutta ja helppoutta sujuvine rutiineineen. (Kuva: Adobe Stock)
Turun lentoaseman valtteina pidettiin kyselyssä sen nopeutta ja helppoutta sujuvine rutiineineen. (Kuva: Adobe Stock)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Työelämän vaihto-oppilasvuosi: Satu Lindén Turun kauppakamarin edunvalvontapäälliköksi13.1.2022 09:19:04 EET | Tiedote

Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkönä on aloittanut kasvatustieteiden maisteri Satu Lindén. Hän toimii Pauliina Forsmanin äitiysloman sijaisena. Lindénin pääasiallisena tehtävänä on edunvalvonta sekä vaikuttaminen. Työpöydällä ovat mm. osaavan työvoiman saaminen alueelle sekä saavutettavuuteen liittyvät teemat. Lindén hypähtää tehtävään vuoden ajaksi päätyöstään Isännöintiliiton koulutuspäällikön tehtävästä ja on innoissaan päästessään oppimaan näin uutta. ”Edessäni on tavallaan aikuisiän ”vaihto-oppilasvuosi”. Ensimmäiset päivät lupailevat uusia oivalluksia, oppia, näkökulmia ja innostusta. On hienoa päästä edistämään Varsinais-Suomen alueen elinkeinoelämää, hän sanoo.

Kauppakamarikysely: Kolmasosa varsinaissuomalaisista yrityksistä on rekrytoinut osaajia ulkomailta12.1.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Embargo 12.1. kello 8.30// Kauppakamareiden kyselyn mukaan 36 % varsinaissuomalaisista jäsenyrityksistä on rekrytoinut viimeisen viiden vuoden aikana osaajia ulkomailta. Hieman suurempi osa, noin 38 % vastaajista, aikoo tulevaisuudessa rekrytoida ulkomailta. Keskeisin syy kyselyn mukaan ulkomaiseen rekrytointiin on, ettei Suomesta ole löytynyt tarvittavaa työvoimaa. Ulkomaisilla rekrytoinneilla halutaan myös vahvistaa henkilöstön monimuotoisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme