Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Työn ja pääoman tehokkaampi kohdentuminen kasvattaisi tuottavuutta ja taloudellista hyvinvointia

Jaa

Työn ja pääoman kohdentuminen on heikentynyt Suomen yrityskentässä 2000-luvulla, mikä on hidastanut merkittävästi tuottavuuskasvua. Keskeinen kasvua hidastava tekijä on työvoiman keskittyminen alhaisemman tuottavuuden yrityksiin. Työvoiman tehokkaampaan kohdentumiseen voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi purkamalla kannustinloukkuja sekä lisäämällä työvoiman liikkuvuutta ja palkkakilpailua, selviää tuoreesta Aalto-yliopiston ja Etlan tutkimuksesta.

Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto & tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla
Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto & tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla

Työn ja pääoman kohdentuminen eli allokaatio on Suomen yrityskentässä parhaillaan muutostilassa, johon vaikuttavat paitsi kotimaisen talouden rakennemuutos myös erinäiset megatrendit kuten digitalisaatio, ilmastonmuutos ja väestön ikääntyminen. Resurssien kohdentumisen tehokkuudesta ja tuottavuusvaikutuksista Suomessa on kuitenkin hyvin vähän tietoa.

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan rahoittamassa tutkimuksessa selvitettiin työn ja pääoman kohdentumisen tehokkuutta Suomessa eli sitä, millaisia vaikutuksia kohdentumisella on tuottavuuskasvuun ja millaisilla politiikkatoimilla sitä voitaisiin tehostaa.

Tutkimuksen mukaan resurssien kohdentuminen on heikentynyt Suomen yrityskentässä 2000-luvulla, mikä on tärkein tuottavuuskasvua hidastava tekijä. Heikentyminen johtuu pääasiassa siitä, että työvoimaa ei siirry riittävästi alhaisemman tuottavuuden yrityksistä korkeamman tuottavuuden yrityksiin.

– Suomen yrityskentässä työpanosten kohdentuminen on tänä päivänä tehottomampaa kuin pääoman kohdentuminen. Työvoiman kohdentuminen vaikuttaa erityisen tehottomalta uusien ja pienten yritysten kohdalla, sanoo tutkimuksesta vastannut Aalto-yliopiston professori (KTT) Timo Kuosmanen.

Tilannetta voitaisiin parantaa työvoimapoliittisilla keinoilla sekä arvioimalla uusille ja pienille yrityksille suunnattuja tukia

Työn ja pääoman nykyistä tehokkaampi kohdentuminen keskimääräistä korkeamman tuottavuuskasvun yrityksiin kasvattaisi merkittävästi tuottavuutta ja taloudellista hyvinvointia. Tuottavuudessa olisi kasvupotentiaalia teollisuustoimialoilla jopa 40‒250 prosenttia ja palvelusektorilla 10‒70 prosenttia nykytasoon verrattuna, tutkimuksessa todetaan. Nykytilanteessa resurssit hajaantuvat liian monien alhaisen tuottavuustason yritysten kesken. Monet uudet yritykset ovat keskimäärin tuottavampia kuin markkinoilta poistuvat, mutta uudet yritykset eivät kykene hyödyntämään korkean tuottavuustason luomaa kilpailukykyetua toimintansa laajentamiseen.

Resurssien allokaatiota voitaisiin parantaa työvoimapoliittisten keinojen lisäksi myös arvioimalla kriittisesti tukia ja kannustimia, jotka on suunnattu uusille ja pienille yrityksille. Markkinoille tulon esteiden tarkastelu tulisi laajentaa koskemaan myös toimialan vaihtamista harkitsevia yrityksiä.

– Konkreettisia keinoja tehostaa työvoiman kohdentumista olisivat työvoiman liikkuvuuden ja palkkakilpailun lisääminen, kannustinloukkujen purkaminen ja osaamisen päivittäminen, toteaa Etlassa tutkimuksesta vastannut tutkimuspäällikkö (KTT) Terhi Maczulskij.

Tutkimuksen ovat toteuttaneet Aalto-yliopisto ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2021 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

 

Valtioneuvoston yhteisellä selvitys- ja tutkimustoiminnalla (VN TEAS) tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi. Sen toimintaa ohjaa valtioneuvoston vuosittain vahvistama selvitys- ja tutkimussuunnitelma. Selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa julkaistujen raporttien sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä sisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä. Lisätietoja: https://tietokayttoon.fi.

Dai, Sheng - Kuosmanen, Natalia - Kuosmanen, Timo - Kuusi, Tero - Liesiö, Juuso & Maczulskij, Terhi: Misallocation of labor and capital in Finland’s business sector (valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:44)

Kuosmanen, Timo & Maczulskij, Terhi: Kasvuyrittäjyys, yritysten uudistuminen ja työvoiman liikkuvuus tukemaan tuottavuuskasvua (valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjan Policy Brief 2022:18)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto, puh. 040 353 8393, timo.kuosmanen@aalto.fi

Kuvat

Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto & tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla
Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto & tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla
Lataa
Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto. Kuva: Aalto-yliopisto
Professori Timo Kuosmanen, Aalto-yliopisto. Kuva: Aalto-yliopisto
Lataa
Tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla
Tutkimuspäällikkö Terhi Maczulskij, Etla
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

IMD kilpailukykyvertailu: Suomelle paras sijoitus sitten vuoden 200522.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote

Suomi nousee tänä vuonna 8. sijalle IMD:n kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Kaikkiaan 63 maan kilpailukykyvertailussa Suomen sijoitus on paras sitten vuoden 2005. Vertailun kärkeen kiri Tanska ohi viime vuoden kärkimaa Sveitsin, joka sijoittui nyt toiseksi. Kolmatta sijaa pitää Singapore. Suomen sijoitusta kohensi muun muassa yritysten suorituskyky. Sijoitukseen heikentävästi puolestaan vaikutti se, että koronapandemiassa Suomen bkt laski monia muita maita lievemmin, joten palautuminenkin on ollut muita lievempää.

Etla: Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä20.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä, vaikka usein niin väitetään. Digitaalinen liiketoiminta sekä vienti- ja kasvuhakuisuus ovat tärkeimpiä yrityksen skaalautuvuuden ennustajia, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Myös innovaatiotoiminnalla havaittiin positiivinen yhteys skaalautuvuuteen eli yrityksen liikevaihdon kasvuun ilman, että kulut kasvavat samassa suhteessa. Tutkimuksen mukaan skaalautuvaa liiketoimintaa esiintyy Suomessa eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupan alalla.

Ukrainan sota näkyy jo tilastoissa: Vienti Venäjälle pudonnut rajusti kaikilla toimialoilla17.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tavaravienti ja -tuonti kehittyivät alkuvuonna odotusten mukaisesti, käy ilmi Etlan ennusteryhmän julkaisemasta kesäkuun Kuukausiraportista. Tavaraviennin määrä supistui tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilastoissa näkyy nyt selvästi myös Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, vienti Venäjälle putosi maalis-huhtikuussa rajusti lähes kaikissa tavararyhmissä.

Etla on vuoden talousennustaja15.6.2022 12:30:25 EEST | Tiedote

Etla on voittanut vuoden 2021 Talousennustaja-palkinnon. Palkinnon myöntää vuosittain Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Suomen talouden kehityksen parhaiten ennustaneelle taholle. Etlan suhdanneryhmä on lisäksi voittanut Focus Economicsin järjestämän kansainvälisen kilpailun Suomi-sarjan tarkimmista talousennusteista viime vuonna. Aiemmin keväällä Etla voitti myös Concensus Economics -kilpailun euroalueen tarkimmista talousennusteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme