Insinööriliitto IL ry

Työnantaja lietsoo epävarmuutta

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mielestä teknologiateollisuuden työnantajajärjestöt ovat lähteneet pohjustamaan syksyn neuvottelukierrosta luomalla alalle kaaoksen, joka kostautuu työehtosopimusten päätyttyä.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Normaalissa tilanteessa on selvää, että työehtosopimuksen päättymisen jälkeen alalla noudatetaan päättyvän sopimuksen työehtoja niin kutsutun jälkivaikutuksen takia, kunnes uusi sopimus on neuvoteltu ja voimassa. Nyt työnantaja viestii, että heidän teknisen järjestökikkailunsa johdosta näin ei ole, Salo sanoo.

Salon näkemyksen mukaan on jo lähes selvää, etteivät neuvottelut tule valmiiksi marraskuun loppuun mennessä ja siksi asia on erittäin tärkeä.

– Tämä asia on ratkaistava välittömästi. Katson, että Teknologiateollisuus ry:ssä jäsenenä olleet yritykset ovat tämän aiheuttaneet muutoksellaan ja heidän tulee kollektiivina asia myös ratkaista. Ennen kuin asiaan on saatu takuut, muista asioista ei voida työehtosopimusneuvotteluissa neuvotella, Salo toteaa.

– Jos työnantajien näkemys toteutuisi, tarkoittaisi se työelämän merkittävää jäykistymistä, kun yrityskohtaiset paikalliset sopimukset eivät olisi voimassa. Se tarkoittaa myös paikallisen sopimisen sakkaamista, kun henkilöstöedustajien kaudet päättyisivät marraskuun lopussa, hän jatkaa.

– Tällaisessa tilanteessa esimerkiksi paikalliset sopimukset, vaikka liukuvasta työajasta, matkustamisesta ja muista joustoista, eivät ole voimassa. Tällainen epävarmuus ja epäselvyys ei ole sen paremmin yritysten toiminnan kuin työntekijöiden kannalta toivottava. Vai haluavatko työnantajat tällä manööverillä siirtää paikallisen sopimisen lakeihin, kun itse siitä luopuvat vapaaehtoisesti, Salo kysyy.

Hänen mielestään yritykset eivät ole enää aikoihin puhuneet paikallisen sopimisen kasvattamisesta, vaan siitä puhuvat lähinnä ainoastaan poliitikot.

– Pallo on nyt työnantajalla. He voisivat rauhoittaa tilanteen kertomalla kollektiivina, että työehtosopimusten rauettua toimitaan, kuten tähänkin saakka, kunnioitetaan nykyisiä sopimusehtoja, kunnes uusista työehtosopimuksista on päästy sopuun. Ihmettelen, miten kuvitellaan voivan uudistaa työmarkkinoita ja työehtoja, jos edes perusasioista ei ensin haluta kuntoon tai pitää niistä kiinni, Salo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme