Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Työnantajien halu sopimiseen punnitaan tulevalla neuvottelukierroksella

Jaa

Syksyllä käynnistyvä neuvottelukierros näyttää, löytyykö työnantajilta vielä halua sopimiseen ja yhteistyöhön palkansaajaliikkeen kanssa, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Eloranta muistuttaa, että juuri työmarkkinajärjestelmä on jauhanut Suomeen vakautta, ennustettavuutta, hyvinvointia ja talouskasvua.

– Toimiva neuvottelujärjestelmä on tuonut turvaa palkansaajille ja menestymisen mahdollisuuksia elinkeinoelämälle. Kumpikaan osapuoli ei ole saanut omaa tahtoaan sellaisenaan läpi, mutta sellaista sopimustoiminta on, Jarkko Eloranta sanoo.

Työnantajat ovat nyt irtautumassa sopimisesta ja haluavat sanella työelämän pelisäännöt puhtaasti omista lähtökohdistaan. Eloranta varoittaa, että työnantajat voivat joutua maksamaan kovan hinnan pyrkimyksestään työntää palkansaajaliike sivuun ja kasvattaa omaa saneluvaltaansa työpaikoilla.

– Suomi tarvitsee vakautta, mutta se ei synny työntämällä ay-liike syrjään ja vaientamalla palkansaajien ääni.

Suomi on onnistunut koronapandemian hoidossa hyvin. Jarkko Elorannan mielestä on valitettavaa, että emme nyt näytä osaavan tai haluavan hyödyntää tätä onnistumista koronan aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa.

Pandemiaa seuraavassa jälleenrakennuksessa Suomi tarvitsee paitsi vakautta myös yhteistyötä ja päätöksiä, jotka koetaan oikeudenmukaisiksi, Eloranta painottaa.

– Olemme talouden nousukauden kynnyksellä eikä sitä pitäisi tärvätä työmarkkinoilla tai politiikassa lyhytnäköisillä irtiotoilla, joilla saadaan näkyvyyttä, mutta ei kestäviä tuloksia.

Jarkko Eloranta on tyytyväinen siihen, että hallitus ei sortunut kehysriihessä leikkaamaan työttömien turvaa. Työttömien niukan toimeentulon heikentäminen ei lopeta Suomen velkaantumista eikä nosta talouttamme kukoistukseen.

– Suomi nousee panostamalla osaamiseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Eloranta pitää myös hyvinä kehysriihessä tehtyjä päätöksiä jatkuvasta oppimisesta. Niissä painotetaan muutosten ennakointia ja kohdennetaan koulutusta rakennemuutoksista kärsiville sekä koulutuksessa aliedustettuina oleville työntekijäryhmille.

Lue Jarkko Elorannan blogikirjoitus Työmarkkinoilta vakautta Suomeen SAK:n nettisivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 17:ää ammattiliittoa ja noin 900 000 jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

FFC, Akava och STTK: Finland bör stödja EU:s stimulanspaket6.5.2021 11:12:20 EEST | Tiedote

Löntagarcentralorganisationerna FFC, Akava och STTK betonar att konsekvenserna kan bli allvarliga om EU:s stimulanspaket fälls i Finland. Om paketet förkastas skulle det sannolikt uppstå marknadstumult som leder till att arbetstillfällen försvinner och vår viktigaste exportregion, unionens inre marknad, lamslås. Organisationerna påpekar att redan det att man åstadkom paketet hade en lugnade effekt på marknaden och har ingett hopp åt världsdelen som har drabbats hårt av coronaviruset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme