Insinööriliitto IL ry

Työpaikkansa säilyttäneillä insinööreillä palkat nousivat

Jaa

Insinöörien palkkakehitys oli tasaista eri alojen, alueiden ja tehtävien välillä kuluneen vuoden aikana. Silti koronaviruspandemia on jättänyt jälkensä myös tekniikan alalla työskenteleviin.

Pandemia näkyy Insinööriliiton tuoreen työmarkkinatutkimuksen aineistossa niin, että siinä on mukana edellisiä vuosia vähemmän juuri valmistuneita, keskimääräistä matalampaa palkkaa saavia insinöörejä. Palkkakehityksessä näkyvät palkkojen muutoksessa myös useimmilla aloilla alkuvuonna maksetut työehtosopimuksissa sovitut palkankorotukset.

Koronaviruspandemian vuoksi insinöörien työttömyys on kasvanut, ja lomautettujen määrä on ennätyssuuri. Lisäksi vastavalmistuneiden työllistyminen on vaikeutunut.

– Insinöörit ovat kohdanneet pandemian eri tavoin ja erilaisista tilanteista käsin, sanoo Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa.

Insinöörien mediaanipalkka nousi kolme prosenttia ja keskiarvopalkka 2,4 prosenttia tämän vuoden lokakuussa verrattuna viime vuoden lokakuun vastaaviin lukuihin. Tänä syksynä mediaanipalkka oli 4 170 euroa ja keskiarvopalkka 4 440 euroa. Teollisuudessa työskentelevien palkat olivat yhä palvelualojen palkkoja korkeammat; teollisuuden mediaanipalkka oli 4 355 euroa ja palvelualojen 4 003 euroa Asiantuntijatehtävissä mediaanipalkka oli 4 000 euroa, ja johto- ja keskijohtotehtävissä 5 050 euroa.

– Paras tapa nostaa palkkaansa on yhä työpaikan vaihtaminen. Palkka nousi työpaikkaa vaihdettaessa keskimäärin 600 euroa, Larjomaa kertoo.

Insinöörinaisten palkat laahaavat edelleen miesten palkkoja jäljessä. Naisten mediaanipalkka oli 3 700 euroa ja miesten 4 250 euroa. Osittain sitä selittää, että miehet työskentelevät naisia useammin ylimmän johdon ja keskijohdon tehtävissä, kun taas naiset ovat miehiä useammin asiantuntija- ja toimihenkilötehtävissä. Miesten palkat ovat naisten palkkoja korkeammat kaikilla asematasoilla.

– Naisten suuremmasta osuudesta keskijohto- ja johtotehtävissä hyötyisivät kaikki, Larjomaa huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa, p. 050 330 0238

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme