Helsingin seudun kauppakamari

Työperäisen maahanmuuton rajoitukset hallitusohjelmassa olisivat turmiollisia Helsingin seudun yrityksille

Jaa
Suomeen tulevien ammattiosaajien liikkuvuuden tai määrän rajoittaminen tai hankaloittaminen vaikuttaisi suoraan Helsingin seudun yritysten liiketoiminnan tasoon.

Helsingin seudulla ulkomaalaisten ja vieraskielisten merkitys on ratkaiseva useilla toimialoilla ja työtehtävissä. Helsingin seudulla esimerkiksi pelkästään majoitus- ja ravitsemisalalla (33 % työntekijöistä vieraskielisiä), rakennusalalla (25 %), logistiikassa (29 %) ja teollisuudessa (13 %) on yli 200 000 työntekijää.

”Saatavuusharkinnan piirissä kolmansista maista tulevien ammattiosaajien ja työntekijöiden riittävä saatavuus tulee varmistaa. On myös huolehdittava siitä, että työperäiseen maahanmuuttoon liittyvät luvitukset tapahtuvat yhtä nopeasti kuin erityisasiantuntijoiden kohdalla tällä hetkellä jo toteutuu”, painottaa Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Jos hallitusohjelmassa päädyttäisiin rajoittamaan tai hankaloittamaan Suomeen saatavien ammattiosaajien liikkuvuutta tai määrää, tarkoittaisi se Helsingin seudulla sitä, että yritysten olisi mahdotonta säilyttää nykyistä liiketoiminnan tasoa. Samalla jäisivät työpaikat ilman tekijöitä, työt tekemättä sekä bruttokansantuote ja verotulot karttumatta.

”Vuositasolla Suomi menettää yli 100 000 työsuhdetta työvoimapulan takia. Jos työvoiman tarjontaa rajoitettaisiin kolmansista maista tulevien ammattiosaajien osalta, jäisivät myös uudet työpaikat syntymättä. Silloin hallitustunnustelijan 100 000 uuden työpaikan luominen jäisi varmuudella toteutumatta”, sanoo Lahtinen.

Kaikki keinot on käytettävä työvoiman tarjonnan lisäämiseen. Työllisten määrän lisääminen on yksi keino. Uudellamaalla työllisyysaste on noin 76 prosentin tasolla, ja ikäryhmissä 30–59-vuotiaat keskiarvo on jo 85 prosenttia huolimatta siitä, että työllisten määrä on jatkuvasti noussut.

”Helsingin seudun työllisyysastetta on erittäin vaikea nostaa, jos työn tarjontaa ei pystytä lisäämään. Yksi keskeinen keino on työperäisen maahanmuuton lisääminen niin ammattiosaamista kuin korkeakoulutusta vaativiin tehtäviin. Yhtä tärkeää on onnistua jo päätetyssä työvoima- ja elinkeinopalveluiden siirrossa valtiolta kunnille ja uusille työllisyysalueille siten, että myös työnantajapalveluihin panostetaan riittävästi”, Lahtinen arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markku Lahtinen, johtaja,
Helsingin seudun kauppakamari,
p. 050 571 3564, markku.lahtinen@helsinki.chamber.fi


Tiina Tikander, viestintäpäällikkö,
Helsingin seudun kauppakamari,
p. 046 878 7540, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7 000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Helsingin ydinkeskustan suunnittelusta puuttuu kokonaisnäkemys ja yritysten ääni31.5.2023 13:30:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun kauppakamari, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Kaupan liitto, Helsingin Yrittäjät ja Helsinki City Markkinointi ry sekä useat yritykset vetoavat Helsingin kaupunkiin, että kaupunki ottaisi yritykset aidosti mukaan ydinkeskustan kehittämishankkeisiin. Erillisten projektien sijaan kaupungilta halutaan kokonaissuunnitelmaa ydinkeskustan elinvoiman lisäämiseksi ja yritysvaikutusten selkeämpää arviointia.

Suomalaisyritykset kaipaavat lisää kestävän kehityksen osaamista29.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisyritykset arvioivat, että yritykset tarvitsevat enemmän kestävän kehityksen osaamista. Kestävän kehityksen kytkemistä tiiviimmin yritysten liiketoimintaan hidastavat vaikeudet muuttaa olemassa olevia tuotteita ja osaamisen puute organisaatioissa. Vastuullisuus ja kestävä kehitys koetaan yrityksissä yhä vaikeasti hahmotettavana aihealueena, selviää Helsingin seudun kauppakamarin ja Måndagin toteuttamasta selvityksestä Kauppakamarin jäsenyrityksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme