Eläketurvakeskus (ETK)

Työttömyys romuttaa eläkesuunnitelmat

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan työttömyys moninkertaistaa riskin joutua eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää. Naisilla riski on suurempi kuin miehillä.

Työttömyyden taakka ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) uudesta tutkimuksesta, jossa tarkastellaan yli 50-vuotiaiden palkansaajien eläkeaikeita ja eläkkeelle siirtymistä. Tutkimuksessa seuratuista miehistä joka neljäs ja naisista joka kuudes oli kokenut työttömyyttä. Naisilla työttömyys nelinkertaistaa ja miehillä kolminkertaistaa varhaisen eläkkeelle siirtymisen todennäköisyyden.

– Yli viisikymmentävuotiaina työttömyyttä kokeneilla palkansaajilla on selvästi vaikeuksia jatkaa työmarkkinoilla vanhuuseläkeikään asti, ekonomisti Satu Nivalainen kertoo.

Naiset ennakoivat eläkeikänsä miehiä paremmin

ETK:n uusi tutkimus osoittaa myös, että palkansaajat osaavat arvioida tarkasti, milloin he jättävät työelämän taakseen.

– Aiottu eläkeikä selittää toteutunutta eläkeikää hyvin. Keskimäärin palkansaajat jäivät eläkkeelle hieman myöhemmin kuin ovat aikoneet, erikoistutkija Noora Järnefelt sanoo.

Naiset ennakoivat eläkeikänsä miehiä paremmin. Naisista, jotka suunnittelivat jatkavansa työssä yli 63-vuotiaiksi, 60 prosenttia toteutti suunnitelmansa. Miehillä vastaava osuus oli vähän yli 50 prosenttia. Järnefeltin mukaan työskentelysektori vaikuttaa valintoihin.

– Julkisella sektorilla työskentelevillä naisilla on usein yli 63 vuoden henkilökohtainen eläkeikä. Se on saanut heidät jatkamaan työssä pidempään.

Taloudellinen asema vaikuttaa eläkepäätöksiin

Lisäksi tutkimuksesta ilmenee, että hyvätuloiset naiset aikoivat jatkaa harvemmin työelämässä vanhuuseläkeiän saavuttamisen jälkeen. He jäivät tyypillisesti eläkkeelle 63-vuotiaana.

Sen sijaan varakkaat miehet jäivät useimmiten eläkkeelle jo ennen vanhuuseläkeikää.

– Todennäköisesti he ovat jääneet varhennetulle vanhuuseläkkeelle, Nivalainen arvioi.

Velkaantuneet miehet jatkoivat tyypillisesti työuraansa pidempään.

Satu Nivalainen ja Noora Järnefelt tarkastelivat tutkimuksessaan 738 palkansaajan eläkeaikeita ja seurasivat toteutuneita reittejä pois työelämästä. Tieto palkansaajien eläkeaikeista perustuu vuoden 2003 työolotutkimukseen. Palkansaajien eläkkeelle siirtymistä kartoitettiin ETK:n rekisteritiedoista vuosilta 2005-2013.

Lisätietoja:
Ekonomi Satu Nivalainen, puh. 029 411 2151, satu.nivalainen(at)etk.fi
Erikoistutkija Noora Järnefelt, puh. 029 411 2152, noora.jarnefelt(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme