Työvaatteesta rakennuseristeeksi – tekstiilien kierrätyksellä pilotoidaan tuotekehitystä ja otetaan askel kohti vastuullisuustavoitteita

Jaa
Stark pilotoi työvaatteiden kierrättämistä raaka-aineeksi Encore Ympäristöpalveluiden ja tekstiilien kierrätykseen erikoistuneen Resterin kanssa. Kokeilu toteuttaa kiertotalouden periaatteita, säästää luonnonvaroja, edistää tekstiilikuidun hyödyntämisen tuotekehitystä ja vie osaltaan Starkia kohti yrityksen vastuullisuustavoitteita.

Pilottiprojektissa elinkaarensa loppuun tulleet Starkin työvaatteet ohjataan energiahyödyntämisen sijaan materiaalikierrätykseen. Starkin poistotekstiilit saavat uuden elämän tekstiilikuituna.

- Starkin tavoitteena on nostaa kierrätysasteensa 80 prosenttiin vuoden 2024 loppuun mennessä. Kierrätysaste kertoo, kuinka suuri osuus jätemateriaaleista on uudelleenhyödynnetty raaka-aineena. Työvaatteiden kierrättämisen pilotti on yksi askel kohti tavoitetta, Starkin vastuullisuusjohtaja Anne Koskinen kertoo.

Pilotissa Ekovilla Oy kehittää ja testaa syntyneen tekstiilikuidun hyödyntämistä ekologisten rakennuseristeiden tai akustiikkalevyjen valmistuksessa.

- On erityisen mielenkiintoista nähdä, miten tekstiilikuitua voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää nimenomaan rakentamiseen liittyvissä tuotteissa, kuten eristeissä Anne Koskinen sanoo.

Prosessissa olemassa olevat materiaalit pidetään kierrossa ja sillä vähennetään uusien luonnonvarojen käyttöä. Pilotissa käsitellään noin 5 000 kiloa Starkin poistotekstiilejä.

- Tekstiilimäärän kierrättämisellä on säästetty vettä yli 2,5 miljoonaa litraa ja päästösäästöä kertyi yli 19 tonnia CO2e, Koskinen summaa.

Poistotekstiilien matka alkaa lajittelusta

Starkin poistotekstiilit lajitellaan ensin materiaalityypeittäin, ja tärkeää tekstiilien kierrätyksessä on myös niiden säilyminen puhtaina ja kuivina prosessin ajan.

Encore hoitaa pilottihankkeessa jätehuoltopalvelun eli ohjeistaa lajittelussa, kerää materiaalit ja toimittaa lajitellut työvaatteet jatkokäsittelyyn Resterin tekstiilien kierrätyslaitokselle Paimioon. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa tai kuitukangasmateriaaleja, kuten eristeitä, akustiikkalevyjä, suodatinkankaita ja komposiittia.

Tekstiilien ympäristövaikutus on merkittävä

Uusien tekstiilien tuottaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja. Tekstiilien ympäristövaikutus on noin 10 % maailman kasvihuonekaasupäästöistä eli enemmän kuin maailman lentoliikenne ja merenkulku yhteenlaskettuina.

Tekstiilien kierrättämisellä on merkitystä myös luonnon monimuotoisuuden säilyttämiselle. Sitran selvityksen mukaan tekstiili- ja kuitusektorin kiertotalousratkaisut ovat merkittäviä tekijöitä luontokadon pysäyttämisessä kuitukasvien viljelytapojen sekä tekstiilien käytön vähentämisen rinnalla.

Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite tulee voimaan Suomessa vuonna 2023. Uusi jäteasetus asettaa entistä tiukemmat velvoitteet tekstiilien kierrättämisestä myös yrityksille. EU:n kestäviä tekstiilejä koskevan strategian tavoitteena on muun muassa tekstiilituotteiden pitkäikäisyys ja kierrätettävyys sekä tuotteissa käytettävien kierrätyskuitujen lisääminen.

Lisätiedot ja tiedustelut:

Anne Koskinen, STARK Suomi Oy, vastuullisuusjohtaja, puh. 044 773 0409

Satu Otala, STARK Suomi Oy, viestintäjohtaja, puh. 044 475 7483

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Stark Suomi Oy
Olarinluoma 15
02200 ESPOO

09 3541 0000http://www.stark-suomi.fi

STARK - reilusti rakentajan asialla.
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 100 ympäri Suomen ja valtakunnallinen 26 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

www.stark-suomi.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Asumismuoto vaikuttaa suomalaisten energiaremonttisuunnitelmiin – omakotitaloasujat suosivat lisäeristämistä ja -tiivistämistä17.5.2023 08:35:00 EEST | Tiedote

Monet suomalaiset havahtuivat kuluneen talven aikana kotinsa energian kulutukseen. Kun EU julkaisi vielä suunnitteilla olevan energiatehokkuusdirektiivin, monet alkoivat pohtia asuntonsa energiaremontin tarvetta. Starkin helmikuussa 2023 teettämän tutkimuksen* mukaan asumismuodolla on merkittävä vaikutus suunnitteilla olevaan energiaremonttiin.

Energiaremonttiin motivoi ensisijaisesti rahan säästö – energian riittävyys ja ekologiset syyt ovat suomalaisilla listan häntäpäässä3.5.2023 08:40:00 EEST | Tiedote

Yli puolet suomalaisista kokee rahan säästön motivoivan energiaremonttiin. Vastaavasti ekologiset syyt motivoivat harvempia, sillä vain joka viides suomalainen kokee ilmastonmuutoksen ja luonnonvarojen riittävyyden olevan motivoiva tekijä energiaremontin aloittamiseen. Tämä selviää Starkin helmikuussa 2023 teettämästä tutkimuksesta*.

Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi remontointihalukkuutta kaikissa tuloluokissa – erityisesti mökkiläisten remontointi-into laantuisi11.4.2023 08:40:00 EEST | Tiedote

Kotitalousvähennys on remontoijille merkittävä taloudellinen helpotus, sillä sen ansiosta remonttikustannuksissa voi säästää tuhansia euroja. Kotitalousvähennyksen pienentäminen vähentäisi noin joka kolmannen suomalaisen remontointihalukkuutta. Pienennys näkyisi erityisesti mökin tai vapaa-ajan asunnon omistajien remontointihalukkuuden laantumisena. Tämä selviää Starkin helmikuussa 2023 teettämästä kyselytutkimuksesta*.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme