Työvoimapula nosti työnhyvinvoinnin johtamisen elintärkeäksi kysymykseksi – Fokus-hankkeessa kehitettiin ilmainen arviointi- ja työkalupakki

– Työvoiman pito- ja vetovoima ovat monille organisaatioille elintärkeitä strategisia kysymyksiä. Työhyvinvoinnin heikkeneminen näkyy vaihtuvuutena, poissaoloina, huonona suoriutumisena ja ilmapiirinä sekä lopulta työnantajamaineen heikkenemisenä. Siihen ei ole millään organisaatiolla varaa, perustelee hankkeen vetäjä, Vaasan yliopiston johtamisen professori Riitta Viitala, joka puhuu keskiviikkona 10. toukokuuta Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -seminaarissa Vaasan yliopistossa.
Yrityksen tai organisaation kannattaakin satsata työhyvinvoinnin systemaattiseen kehittämiseen ja johtamiseen, jossa työhyvinvoinnille asetetaan selkeät tavoitteet, valitaan tarkoituksenmukaiset keinot ja määritellään selkeät vastuut. Lisäksi työhyvinvointiin ja sen edistämiseen tulee varata riittävät resurssit. Tulee myös miettiä, miten työhyvinvoinnin johtamisen onnistumista mitataan ja miten sitä kehitetään edelleen.
– Työhyvinvoinnin johtaminen on määrätietoista ja tavoitteellista toimintaa, kun taas työhyvinvoinnin kehittäminen on ollut vanhastaan usein vain ruiskeenomaista ongelmiin tarttumista, Viitala kuvailee.
Seminaarissa kuullaankin Viitalan esityksen lisäksi yritysten hyviä esimerkkejä työhyvinvoinnin johtamisesta. VV-Kuivauksen toimitusjohtaja Janne Haapamäki kertoo, miten työhyvinvointia johdetaan arvoilla ja hyvällä johtamisella. Ilkka Oyj:n henkilöstöjohtaja Annika Tuovinen puolestaan valottaa työhyvinvoinnin johtamisen käytäntöjä ja prosesseja isossa konsernissa.
Työhyvinvoinnin johtamisessa haasteita etenkin pk-yrityksissä
Fokus-hankkeessa saatujen tulosten mukaan työhyvinvoinnin johtaminen ei näytä vielä olevan hyvällä tasolla suomalaisissa organisaatioissa. Oman työhyvinvointinsa johtamisen tilaa tähän mennessä arvioineiden yritysten vastausten keskiarvo jäi mittaristolla alle puolenvälin, arvioinnin ollessa yhdestä viiteen.
– 50–249 henkilön yrityksissä tuntuu olevan eniten haasteita. Erityisesti keinojen, vastuunjaon ja tehtävänkuvien sekä lähijohtajien valmiuksien suhteen ollaan heikkoja, samoin työhyvinvoinnin kehittämisen, sanoo hankkeen koordinaattori, tutkimusjohtaja Paula Naumanen Vaasan yliopistosta.
Pelkkä tietoisuus paremmista käytänteistä ei tutkijoiden mukaan riitä muuttamaan työhyvinvoinnin johtamista. Varsinkin pk-yrityksissä, joissa muutenkin rimpuillaan pienten resurssien kanssa, johtamisen kehittämiseen ei välttämättä löydy aikaa eikä käsipareja. Fokus-hankkeessa onkin haluttu tarjota kättä pidempää. Uusi arviointimenetelmä ja tieto- ja työkalupaketti auttavat yrityksiä kehittämään työhyvinvointia harkitusti ja resurssit huomioiden. Työhyvinvoinnin kehittämisen alkuun pääsee alkuarvioinnilla, ja vastausten perustella annetaan palaute ja kehittämisehdotuksia.
– Yritykset ja organisaatiot voivat tehdä kuntokartoituksen, josta käy ilmi, missä jamassa yrityksen työhyvinvoinnin johtaminen tällä hetkellä on. Olemme rakentaneet siihen kylkeen todella kattavan, massiivisen työkalupaketin. Ja tämä kaikki on tarjolla ilmaiseksi, kertoo Viitala.
Fokus-hankkeessa kehitetty uusi työhyvinvoinnin johtamisen arviointimenetelmä ja työkalupaketti löytyy sivustolta https://www.fokukseen.fi.
Työkalupakettiin kuuluu muun muassa Fokus-kirja työhyvinvoinnin johtamiseen, joka tarjoaa tietoa kehittämisestä käytännön toimenpiteisiin, laeista lomakkeisiin ja sanastoista elinkaariajatteluun. Täydentävinä työkaluina hankkeessa on kehitetty organisaatioille kriisinhallintaohje ja KriisiApuri. FOKUS kriisien hallintaan -ohje antaa ohjeistuksia tartuntavaaran, onnettomuuksien, liiketoimintamuutosten, henkilöistä aiheutuvien kriisien ja kyberongelmien hallintaan. KriisiApurin voi ladata sovelluksena älylaitteelle, ja siten pitää ohjeet mukana jatkuvasti. Tutkijat kertovat, että jo tuhannet yritykset ovat jo ladanneet hankkeen työkaluja ja tuotoksia.
Kesäkuussa päättyvässä Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hankkeessa ovat olleet mukana Vaasan yliopisto, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Lapin yliopisto. Kolmivuotinen hanke on saanut sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustusta.
- Fokus työhyvinvoinnin kehittämiseen -seminaari pidetään Vaasan yliopistossa 10. toukokuuta 2023 klo 12 alkaen. Ohjelma: https://sites.uwasa.fi/fokukseen/
- Aiheeseen liittyy myös juuri julkaistu Vaasan yliopiston Oivalluksia-tiedepodcastin jakso Työhyvinvointi tähtäimessä, jossa professori Riitta Viitala kertoo lähemmin työhyvinvoinnista ja sen johtamisesta: https://soundcloud.com/univaasa/oivalluksia-jakso-25-tahtaimessa-tyohyvinvointi-riitta-viitala
Lisätiedot
Riitta Viitala, professori, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8431, riitta.viitala@uwasa.fi
Paula Naumanen, tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto, p. 0400 272564, paula.naumanen@uwasa.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme