Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Uhrien nimillä on väliä” – Sofi Oksanen muistaa Putinin kaudella tapettuja 36 toimittajaa ja herättelee: ”Novitsok on uhka koko yhteiskunnalle”

Jaa
Kirjailija Sofi Oksanen kiinnittää painokkaasti huomion Venäjän tilanteeseen ja toimittajien kohtaloon presidentti Putinin valtakaudella. Oksanen peräänkuuluttaa tukea jatkuvan uhan alla työskenteleville journalisteille: ”Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet”. Oksasen mukaan oppositiojohtaja Navalnyn myrkytys on osa samaa poliittista asetelmaa, jossa ”valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä”. Listan tapetuista toimittajista on koostanut kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö.
Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen
Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen

Lehdistötiedote 11.10.2020, julkaisuvapaa klo 20.00

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyn myrkytys on kuohuttanut maailmaa viime viikot. Kirjailija Sofi Oksanen toivoo kansainvälisessä ulostulossaan, että Navalnyn tapaus nähtäisiin osana Venäjän laajempaa poliittista asetelmaa, jossa toimittajat joutuvat usein maksamaan vallanpitäjien arvostelusta hengellään. Vuoden 2000 jälkeen Venäjällä on tapettu jo 36 toimittajaa, kertoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön kokoama lista.

Oksanen haluaa sunnuntai-iltana julkaistussa viestissään (Facebookissa englanniksi, alla kokonaisuudessaan suomeksi) huomiota kaikille tapetuille toimittajille.

”Jokaisen nimen takana on juttu, jota toimittaja on työstänyt – juttu joka olisi pitänyt julkaista, juttu joka karttoi päivänvaloa, juttu joka olisi ollut vallanpitäjille haitallinen ja häpeällinen. Journalismi, sanat, artikkelit, faktat ja ilmaisunvapaus ovat totalitarististen ja autoritaaristen hallintojen suurimpia vihollisia, ja siksi he, jotka näiden parissa työskentelevät, ovat jatkuvan uhan alla, ja he tarvitsevat tukea.”

Oksanen toivoo, että jokainen uhri muistettaisiin nimeltä.  

”Uhrien nimillä on väliä, koska nimet ovat yksilön identiteetin konkreettisia ilmentymiä ja koska niiden kunnioittaminen käy vastavirtaan autoritaaristen hallintojen pyrkimystä pyyhkiä näkymättömiin nämä ihmiset ja heidän työnsä.”

Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä arvioi Oksasen viestin erittäin huomionarvoiseksi. Surmattujen kollegojen työtä voi pitää yllä sitä aktiivisesti kunnioittamalla.

”Kaikki aikaansa seuraavat tietävät, miten syvällisesti Oksanen on vihkiytynyt niin Venäjän akuuttiin tilanteeseen kuin sen taustoihinkin sekä kirjailijana että tärkeänä yhteiskunnallisena keskustelijana. Sananvapaus on demokratian peruspilari, ja toimittajat sen selkäranka. Oksasen viesti on voimakas, kansainvälinen ja se kuuluu kauas.”

Myrkytyksen taustalla vallanpitäjien pelko muutoksesta

Oksasen mukaan Navalnyn myrkytys juuri Novitsokilla on laskelmoitu pelottelemaan oppositiota ja vapaata mediaa mahdollisimman tehokkaasti.

”Venäjän tappavien metodien repertuaari on laaja… Novitsok on myrkky, joka on myös uhka koko yhteiskunnalle. Tällaisten metodien tarkoitus on levittää pelkoa ja saada uhrit ja heidän työnsä vaikuttamaan myrkyllisiltä tai tartuntaa levittäviltä, mikä myös karkottaa tukijoita. Samaan aikaan nämä kalliit ja röyhkeän pröystäilevät toimintatavat kertovat muustakin: valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä ja sitä mitä he edustavat.”

Mäkelä näkee Oksasen viestissä myös mahdollisuuden.

”Oksanen ymmärtää sananvapauden ja sen puuttumisen tuskallisen merkityksen Venäjällä, ja samalla sen potentiaalin, joka sananvapauden ja demokratian puolestapuhujilla vaaroista huolimatta on. On puhuttelevaa, miten Oksanen liittää toimittajasurmat vallanpitäjien pelkoon asemastaan ja pelkoon demokratian etenemisestä. Tämä kertoo, ettei toimittajien työ ole ollut turhaa – sillä on yhä merkittävämpi vastakaiku. Pitää siis toivoa, että Oksasen viestiin tartutaan.”

Lisätiedot:  

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittaja ilman rajoja ry, 040 844 2609

 

Kirjailija Sofi Oksasen viesti kokonaisuudessaan:

”Tähän listaan on kerätty niiden venäläisten toimittajien nimet, jotka on tapettu työnsä vuoksi Venäjällä vuoden 2000 jälkeen. Jokaisen nimen takana on juttu, jota toimittaja on työstänyt - juttu joka olisi pitänyt julkaista, juttu joka karttoi päivänvaloa, juttu joka olisi ollut vallanpitäjille haitallinen ja häpeällinen. Journalismi, sanat, artikkelit, faktat ja ilmaisunvapaus ovat totalitarististen ja autoritaaristen hallintojen suurimpia vihollisia, ja siksi he, jotka näiden parissa työskentelevät, ovat jatkuvan uhan alla, ja he tarvitsevat tukea. Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet.

Uhrien nimillä on väliä, koska nimet ovat yksilön identiteetin konkreettisia ilmentymiä ja koska niiden kunnioittaminen käy vastavirtaan autoritaaristen hallintojen pyrkimystä pyyhkiä näkymättömiin nämä ihmiset ja heidän työnsä.

Kuten Aleksei Navalnyn myrkytys on osoittanut Venäjän tappavien metodien repertuaari on laaja. Salisburyn myrkytykset -tv-sarjan nähneet tietävät, että Novitsok on myrkky, joka on myös uhka koko yhteiskunnalle. Tällaisten metodien tarkoitus on levittää pelkoa ja saada uhrit ja heidän työnsä vaikuttamaan myrkyllisiltä tai tartuntaa levittäviltä, mikä myös karkottaa tukijoita. Samaan aikaan nämä kalliit ja röyhkeän pröystäilevät toimintatavat kertovat muustakin: valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä ja sitä mitä he edustavat.”

Lista Venäjällä tapetuista toimittajista

Toimittajien nimet ja työnantajat ovat englanninkielisessä kirjoitusasussa. Lisätietoa Toimittajat ilman rajoja -sivustolla.

2000

Helmikuun 20. - Vladimir Yatsina, kuvaaja Itar-TASS (Chechnya)

Toukokuun 2. - Aleksandr Yefremov, Nashe Vremya (Grosny, Chechnya)

Heinäkuun16. - Igor Domnikov, Novaya Gazeta (Moscow)

Heinäkuun 26. - Sergei Novikov, Radio Vesna (Smolensk)

Marraskuun 21. - Adam Tepsurgayev, freelancer Reuters (Chechnya)

2001

Kesäkuun 2. - Viktor Popkov, freelancer Novaya Gazeta (Chechnya)

Syyskuun 18. - Eduard Markevich, Novy Reft (Oblast Sverdlovsk / Yekaterinburg)

2002

Maaliskuun 8. - Natalia Skryl, Nashe Vremya (Rostov-on-Don)Maaliskuun 31. - Valery Ivanov, Tolyattinskoye Obozrenie / Lada TV (Tolyatti, Oblast Samara)

Huhtikuun 2. - Sergei Kalinovski, Moskovsky Komsomolets (Smolensk)

Toukokuun 20. - Aleksandr Plotnikov, julkaisija Gostiny Dvor (Tyumen, Western

Syyskuun 26. - Roddy Scott, freelance kuvaaja (Ingushetia)

2003

Huhtikuun 18. - Dmitri Shvets, TV-21 (Murmansk)

Heinäkuun 2. - Alikhan Guliyev, TV Tsenter, Kommersant, Severny Kavkaz (Moscow)

Lokakuun 9. - Aleksei Sidorov, Tolyattinskoye Obozrenie (Tolyatti, Oblast Samara)

2004

Toukokuun 9. - Adlan Khasanov, Reuters (Chechnya)

Heinäkuun 9. - Paul Klebnikov, Forbes (Moscow)

2005

Toukokuun 21. - Pavel Makeev, Puls TV (Azov, Oblast Rostov-on-Don)

Kesäkuun 28. - Magomedzagid Varisov, Novoe Delo (Dagestan)

2006

Helmikuun 26. - Ilya Zimin, NTV (Moscow)

Heinäkuun 26. - Evgeny Gerasimenko, Saratovski Rasklad (Saratov)

Lokakuun 7. - Anna Politkovskaya, Novaya Gazeta (Moscow)

2008

Elokuun 31. - Magomed Yevloyev, Ingushetiya.ru (Ingushetia)

2009

Tammikuun 19. - Anastasia Baburova, Novaya Gazeta (Moscow)

Kesäkuun 29. - Vyacheslav Yarochenko, Korruptsia (Rostov-on-Don)

Heinäkuun 15. - Natalia Estemirova, Novaya Gazeta, Mémorial(Ingushetia)

Elokuun 11. - Abdulmalik Akhmedilov, Hakikat, Sogratl (Dagestan)

Marraskuun 16. - Olga Kotovskaya, Kaskad TV (Kaliningrad)

2010

Elokuun 11. - Magomedsharif Sultanmagomedov, Makhachkala TV (Dagestan)

2011

Joulukuun 15. - Khadzhimurad Kamalov, Svoboda Slova, Chernovikin perustaja, (Dagestan)

2012

Kesäkuun 7. - Aleksandr Khodzinsky, freelancer (Tuluna, Yakutia)

Joulukuun 5. - Kazbek Gekkiyev, uutisankkuri VGTRK (Kabardino-Balkaria)

2013

Huhtikuun 8. - Mikhail Beketov, Khimkinskaya Pravda (Khimki near Moscow)

Heinäkuun 9. - Akhmednabi Akhmednabiev, Novoe Delo (Dagestan)

2014

Elokuun 1. - Timur Kuashev, Dosh (Kabardino-Balkaria)

2017

Huhtikuun 19. - Nikolai Andrushchenko, Novy Peterburg (St Petersburg)

Toukokuun 24. - Dmitri Popkov, Ton-M (Minusinsk, Sibiria), selvityksen alaisena

2018

Huhtikuun 12. - Maksim Borodin, news agency Novy Den (Yekaterinburg), selvityksen alaisena.

Avainsanat

Kuvat

Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen
Kirjailija Sofi Oksanen. Kuva: Toni Härkönen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


040 556 1269http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Lehdistön asemaa kyseenalaistetaan – lehdistönvapaustyötä tarvitaan kasvavassa määrin”: Kaius Niemi Toimittajat ilman rajoja ry:n johtoon22.2.2024 18:22:34 EET | Tiedote

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n (TIR) puheenjohtajaksi on valittu Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi. ”Jotta Suomi pysyisi jatkossakin lehdistönvapauden mallimaana, tarvitaan aktiivista järjestökenttää lehdistönvapautta tukemaan. Lopulta kysymys on avoimen yhteiskunnan ja demokratian toteutumisesta”, hahmottaa Niemi TIR:in tavoitteen. Väistyvä puheenjohtaja on erittäin tyytyväinen. ”Saimme koko Suomelle tärkeään tehtävään kaikkien tunteman, arvostetun vaikuttajan”, kiittää Yrsa Grüne-Luoma.

Gazan sodassa kuollut jo ainakin 17 toimittajaa – ”Ilman Gazan hirveää sotaa toimittajia olisi menehtynyt tänä vuonna poikkeuksellisen vähän”14.12.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Toimittajia on saanut tänä vuonna surmansa vähemmän kuin 20 vuoteen, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa”, kertoo järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Kaikkiaan maailmalla on saanut vuonna 2023 surmansa 45 toimittajaa, 521 on pidettyinä, 54 panttivankeina ja 84 kateissa.

Suomi enää 23. turvallisin maa toimittajille – ”Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”3.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea. ”Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan”, kertoo Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye