Ulosteensiirrosta ei näyttäisi olevan apua lihavuuden hoidossa
Suolistomikrobiston rooli lihavuuden hoidossa on kiinnostanut tutkijoita kansainvälisesti. Eläinkokeissa hoikalta yksilöltä lihavalle tehdyn ulosteensiirron on havaittu laskevan lihavan yksilön painoa. Nämä positiiviset tulokset ovat herättäneet tiedeyhteisössä toiveita, että ulosteensiirrolla voitaisiin tukea lihavuuden hoitoa myös ihmisillä.
Tuoreen suomalaistutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan tue tätä johtopäätöstä. Alkuperäistutkimuksen tulokset on julkaistu arvostetussa yhdysvaltalaisessa tiedelehdessä JAMA Network Openissa.
Helsingin yliopiston, HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Päijät-Hämeen keskussairaalan tutkimuksessa selvitettiin suolistomikrobiston muuttamisen vaikutuksia potilaan painoon. Lisäksi tutkittiin, parantaisiko puoli vuotta ennen lihavuusleikkausta tehty ulosteensiirto lihavuusleikkauksen tuloksia. Ulosteensiirtoa hoikalta verrattiin lumehoitoon, joka oli potilaan omasta ulosteesta tehty ulosteensiirto. Tutkimuksessa oli mukana 41 osallistujaa.
Tutkimuksen mukaan ulosteensiirto ei muuttanut potilaiden painoa puolen vuoden aikana ennen leikkausta eikä vaikuttanut leikkaustulokseen. Leikkauksen seurauksena molemmat ryhmät laihtuivat noin neljäsosan leikkausta edeltäneestä painosta vuoden kuluessa.
– Tuloksemme osoittavat, että gastroskopiassa toteutettu ulosteensiirto ohutsuoleen ei ainakaan kertaalleen tehtynä laske painoa, ylilääkäri Perttu Lahtinen kertoo.
Monipuolinen suolistomikrobisto on osa terveyttä
– Käytännössä ulosteensiirtoa ei voida ainakaan tämän tutkimuksen perusteella suositella lihavuuden hoidoksi, mutta suoliston mikrobiston ja lihavuuden välisessä suhteessa on vielä paljon selvitettävää, professori Perttu Arkkila kertoo.
Ulosteensiirtotutkimuksia eri luovuttajilla, eri protokollilla ja erilaisissa tutkimusasetelmissa kannattaa hänen mukaansa edelleen jatkaa mahdollisten hyötyjen selvittämiseksi.
– Suoliston monimuotoisen mikrobiston merkitys terveydelle on keskeinen. Se ei ole yhteydessä pelkästään suoliston terveyteen vaan myös esimerkiksi immuunijärjestelmän kehittymiseen ja aineenvaihdunnan toimintaan, Arkkila huomauttaa.
Monipuolinen, runsaasti kasvikuituja sisältävä ja ravitsemussuositusten mukainen ravitsemus on tärkein monimuotoista suoliston mikrobistoa tukeva tekijä.
Alkuperäinen artikkeli: Lahtinen P, Juuti A, Luostarinen M, et al. Effectiveness of Fecal Microbiota Transplantation for Weight Loss in Patients With Obesity Undergoing Bariatric Surgery: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2022;5(12):e2247226. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.47226 https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2799634
Lisätietoja
Perttu Lahtinen, gastroenterologian erikoislääkäri, sisätautien ylilääkäri, Päijät-Hämeen keskussairaala
perttu.lahtinen@paijatha.fi
044 719 5256
Perttu Arkkila, gastroenterologian professori, ylilääkäri, Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
perttu.arkkila@hus.fi
050 427 2272
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu Koivusipiläviestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto | Meilahden kampus
Puh:02941 25491Puh:050 472 5881anu.koivusipila@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme