Jyväskylän yliopisto

Uusi liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari painottaa liikunnan turvallisuutta

Jaa

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on avoimella hakumenettelyllä valinnut LT Jari Parkkarin terveystieteiden professorin tehtävään, jonka ala on liikuntalääketiede. Parkkari on aloittanut tehtävässä 1.8.2021. Professuuri sijoittuu liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, ja Parkkarin erityisaluetta on liikunnan turvallisuus. Hän toivoo alan opiskelijoilta aiheeseen uteliaisuutta ja tuoreita näkökulmia.

Jari Parkkari. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Jari Parkkari. Kuvaaja: Petteri Kivimäki

Liikuntalääketieteen professori Jari Parkkari johtaa ja kehittää Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen oppiaineen koulutusta ja liikunnan ja terveyden välisten yhteyksien tutkimusta. Tehtävää varten Parkkarilla on laaja-alainen asiantuntemus siitä, miten liikunta ja urheilu ovat yhteydessä eri sairauksien ilmaantumiseen ja vammariskiin.

– Kuten esimerkiksi lääkkeillä voi olla ihmiselle haittavaikutuksia, myös liikunnalla voi olla haittavaikutuksia. Olenkin tutkimuksessani keskittynyt siihen, miten eri ikäisten – terveiden ja sairaiden – on turvallista liikkua ja miten maksimoida liikunnan hyödyt ja minimoida haitat, Parkkari avaa.

Tuoreen professorin missio on vahvistaa Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen kentällä kokonaisvaltaisempaa ajattelutapaa alasta.

– Mielestäni on tärkeää edistää sitä, että liikuntaa harrastavat kaiken ikäiset ihmiset ja liikunnan tulee olla mukavaa. Tällä hetkellä lapsi aloittaa urheiluseuratoiminnan keskimäärin kuusivuotiaana, erikoistuu yhteen lajiin yhdeksänvuotiaana ja lopettaa 11-vuotiaana. Urheilu menee usein vakavaksi liian aikaisin, mikä osaltaan johtaa myös vammautumisiin. Tässä menetetään monia terveysliikkujia, mutta myös tulevaisuuden huippu-urheilijoita, Parkkari pohtii.

Kokonaisvaltaiseen ajatteluun liittyy myös se, että tulevat liikuntalääketieteen ammattilaiset opiskelisivat alaa siten, että liikuntaa edistäessään samalla ehkäisisivät sen haittoja. Tämä edellyttää, että ollaan valmiita dialogiin ja ajatusmallien muuttamiseen.

– Toiveeni on, että jo opintojen aikana poikettaisiin niin sanotusta ajattelun valtatiestä ja käytäisiin rohkeasti kurkistamassa myös ojiin ja metsiin.

Parkkari on tehnyt pitkän ja merkittävän uran liikuntalääketieteen alalla. Yli 20 vuoden opetuskokemuksen lisäksi hän on kirjoittanut muun muassa 194 vertaisarvioitua julkaisua, 145 suurelle yleisölle tarkoitettua popularisoitua kirjoitusta ja useita kymmeniä julkaisuja ammattiyhteisöille. Parkkari on saanut useita tieteellisiä palkintoja sekä ohjannut 12 väitöskirjaa ja 27 pro gradu -tutkielmaa.

Parkkari on väitellyt vuonna 1997 Tampereen yliopistossa, jossa hän on myös kansanterveystieteen dosentti. Ennen Jyväskylän yliopistoon siirtymistä hän oli UKK-instituutissa toimivan lääkäriaseman ylilääkäri.

Lisätietoja

Jari Parkkari
professori
liikuntatieteellinen tiedekunta
jari.p.parkkari@jyu.fi+358505363662

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jari Parkkari. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Jari Parkkari. Kuvaaja: Petteri Kivimäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Potkupyöräily voi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää19.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Tasapainon ylläpitämistä helpottavat välineet voivat merkittävästi varhentaa pyöräilytaidon oppimisikää. Erityisesti potkupyörän käytön yleistyminen 2010-luvulta alkaen yhdistyy selvästi varhaistuneeseen pyöräilytaidon oppimisikään. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan pyöräilytaidon keskimääräinen oppimisikä on laskenut noin 1,5 ikävuodella 1950-luvulta 2010-luvulle.

Yliopistoista valmistuneet tyytyväisiä koulutukseensa. Pandemialla ollut vain vähän vaikutuksia akateemisten työllisyyteen15.10.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Kandidaatintutkinnon suorittaneista 82 % arvioi saamaansa opetusta laadukkaaksi, ja lähes 90 % maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneista on erittäin tyytyväinen tai vähintäänkin melko tyytyväinen tutkintoonsa työuran kannalta. Tulokset käyvät ilmi yliopistojen kandipalaute- ja uraseurantatutkimuksista, joihin vastasi 33 825 kandidaatin, 18 867 maisterin ja 2 569 tohtorin tutkinnon suorittanutta vuosina 2018–2020. Kandidaatintutkinnon suorittaneet vastasivat kyselyyn heti tutkinnon suorittamisen jälkeen, maisterit viiden vuoden ja tohtorit kolmen vuoden kuluttua tutkinnosta.

Jyväskylän yliopisto koordinoi kolmea uutta huippuyksikköä ja mukana neljännessä13.10.2021 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on valinnut uudet tutkimuksen huippuyksiköt vuosille 2022–2029. Jyväskylän yliopisto johtaa kolmea uutta huippuyksikköä ja on lisäksi mukana Helsingin koordinoimassa yksikössä. Huippuyksikköohjelmaan valittiin 11 yksikköä, joissa työskentelee tutkimusryhmiä yhteensä 11 yliopistosta ja tutkimuslaitoksesta. Akatemia käy valittujen yksiköiden kanssa erilliset rahoitusneuvottelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme