Uusi opettajien aarreaitta avautui verkossa: Finna Luokkahuone tuo opetukseen ainutlaatuisia aineistoja museoilta, arkistoilta ja kirjastoilta

Luokkahuoneesta peruskoulun ja lukion opettajat voivat valita opetussuunnitelmaan räätälöityjä aineistopaketteja muun muassa historian, yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä kuvataiteen opetukseen.
Aineistojen ja valmiiden tehtäväideoiden kautta oppilaat pääsevät perehtymään esimerkiksi esihistorian aikaisiin mysteeriesineisiin, kolttasaamelaisten historiaan tai tutkimaan karhua suomalaisessa kuvakulttuurissa. Finna Luokkahuoneessa oppilaat pääsevät suoraan lähteiden äärelle ja kokemaan omakohtaisesti kulttuuriperinnön merkityksen.
Finna.fi tarjoaa turvallisen paikan tiedonhaun opetukseen
Finna.fi on aineistoltaan rikas ja turvallinen hakupalvelu opetukseen, sillä sen aineistot ovat valikoineet ja kuvailleet ammattilaiset yli 350 arkistosta, kirjastosta ja museosta. Kuvien, kirjojen, elokuvien ja monien muiden lähteiden hyödyntäminen yhtä aikaa parantaa oppilaiden monilukutaitoa ja lähdekriittisiä valmiuksia.
Finna Luokkahuoneesta löydät vinkkejä, videoita ja opettajien laatimia valmiita tehtäviä tiedonhaun opettamiseen.
”Aivan mahtavaa, että tällainen palvelu ja aineisto on käytettävissä”
Finnan jo löytäneet opettajat ovat arvioineet palvelun erinomaiseksi: vuoden 2019 asiakaskyselyssämme opettajat antoivat sille arvosanan 9 asteikolla 0-10.
Löydät Luokkahuoneesta palauteosion, jossa voit kertoa mielipiteesi ja toiveesi. Palautteen perusteella kokoamme sivustolle uusia aineistopaketteja.
Nyt julkaistavalle sivustolle ovat tuottaneet sisältöjä Espoon kaupunginmuseo, Kansalliskirjasto, Kansallismuseo, Saamelaismuseo Siida, Sotamuseo, Svenska Litteratursällskapet ja Työväen arkisto. Pääosa aineistoista on merkitty CC-lisensseillä, jolloin voit hyödyntää niitä ei-kaupalliseen opetukseen.
Lämpimästi tervetuloa Finna Luokkahuoneeseen ja sen ainutlaatuisten aineistojen pariin!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtava käytettävyyssuunnittelija Riitta Peltonen, Kansalliskirjasto, puh. 029 414 4031, riitta.peltonen(at)helsinki.fi
suunnittelija Taru Kuhalampi, Kansalliskirjasto, puh. 029 414 4376, taru.kuhalampi(at)helsinki.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää yli 15 miljoonaa aineistoa, joista 2 miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme