Jyväskylän yliopisto

Uusilla tekniikoilla parempia hakutuloksia ja suosituksia

Jaa

Hakukoneet, erilaiset verkkopalvelut ja -kaupat pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman hyödyllisiä hakutuloksia ja suosituksia käyttäjilleen. Uusilla, soveltuvia ominaispiirteitä hakevilla ja niistä vektoreita muodostavilla, tekniikoilla haku- ja suosittelujärjestelmät voisivat päästä vielä parempiin tuloksiin.

Gaurav Pandey esittelee väitöskirjassaan uusia tekniikoita, joilla dokumenteista ja nimikkeistä kootaan ominaispiirteitä, joita dokumenttien hakujärjestelmät voivat hyödyntää. Hän esittää myös tekniikoita, joilla nimikkeiden ja käyttäjien piirteistä voidaan muodostaa vektoreita suositusten järjestämiseen.

Algoritmien tavoitteena on esittää hakutulokset parhaassa mahdollisessa järjestyksessä. Haku- ja suosittelujärjestelmien algoritmit voivat hyödyntää Pandeyn työssään esittelemiä tekniikoita tulosten järjestämiseksi entistä paremmin.

– Yksi näistä uusista tekniikoista perustuu syväoppimiseen, joka tuottaa onnekkaita suosituksia. Tekniikka tuottaa myös kaupunki- ja matkareittisuosituksia matkailijoille, joilla on tietyt matkakohdemieltymykset, Pandey kuvailee.

Erilaiset dokumentteja hakevat järjestelmät sekä suosittelujärjestelmät ovat nykyään yleisiä Internet-sovelluksia. Ensin mainitut tuottavat meille tulosluettelon, kun haemme jotain avainsanoilla Internetistä. Googlen sivustohaku ja Amazonin tuotehaku kuuluvat tähän ryhmään. Useat sivustot tarjoavat meille myös suosituksia, jotka perustuvat ostamiimme tuotteisiin tai tuotteille antamiimme arvioihin. Tällaisia ovat esimerkiksi YouTuben videosuositukset tai eBayn tuotesuositukset.

Näiden järjestelmien päätavoite on järjestää tulokset hyödyllisyyden mukaan laskevaan järjestykseen, jolloin hyödyllisin, esimerkiksi merkityksellisin, tulos on ensimmäisenä. Kehittyneet dokumenttien hakujärjestelmät hyödyntävät erilaisia ominaispiirteitä, kuten dokumentin pituus, linkkien määrä tai avainsanojen esiintyvyys, tulosten järjestämisessä. Suosittelujärjestelmät voivat vastaavasti käyttää nimikkeiden ja käyttäjien ominaispiirteiden perusteella muodostettuja vektoreita suositusten järjestämiseen.

FM Gaurav Pandeyn tietojenkäisttelytieteen väistöskirjan "Utilization of Efficient Features and Machine Learning for Ranking Techniques" tarkastustilaisuus on perjantaina 9.8.2019 klo 12.00 Lea Pulkkisen -salissa (Agora, Mattilanniemi 2). Vastaväittäjänä on Dr. Konstantinos Stefanidis (Tampereen yliopisto) ja kustoksena on professori Jari Veijalainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja

Gaurav Pandey, gaurav.g.pandey@jyu.fi

Yliopiston viestintäpalvelut, viestinta@jyu.fi, puh. 040 805 4403

Gaurav Pandey on ollut Jyväskylän yliopiston jatko-opiskelija syyskuusta 2015. Hänellä on maisterin tutkinto tietojenkäsittelytieteessä (Saarlandin yliopisto, Saksa) ja kandidaattitutkinto informaatioteknologiassa (IIIT-Allahabad, Intia). Lisäksi hänellä on ESCP Europe -korkeakoulussa suoritettu Euroopan liiketoiminnan -maisterin tutkinto. Tutkimustoiminnan lisäksi hänellä on kokemusta myös teollisuudesta.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 100, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7806-8 (PDF). Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7806-8 (PDF).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siiri Koutola
Viestintäharjoittelija
tiedotus@jyu.fi

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme