Minerva Kustannus

Uutta tietoa Nokian kohtalonvuosista

Jaa
Kari Kairamon johtajakaudella Nokiassa työskennellyt Vesa Helkkula tarjoaa uuden aikalaisnäkökulman yhtiön kiivaan kansainvälistymisen kauteen. Teoksessaan hän kertoo syistä, jotka saivat Nokian lähes polvilleen ja johtivat henkilökohtaisiin tragedioihin.

1980-luvulla kohdattiin merkittävä teollinen murros ja markkinaympäristöt muuttuivat kansainvälisiksi. Kari Kairamon johtamalle Nokialle se oli nopean kasvun ja muutoksen vuosikymmen. Kari Kairamo oli poikkeuksellinen yritysjohtaja, ja hänen visiotaan kansainvälisesti toimivasta elektroniikkayhtiöstä toteutettiin muun muassa mittavin yritysostoin.

Miksi Kairamon visio irtaantui reaalimaailman mahdollisuuksista ja johti mittaviin epäonnistumisiin?

Yksi merkittävä tekijä oli johtamismallin mahdollistama valtataistelu, jossa yhtiön ja yksittäisen johtajan etu eivät välttämättä kohdanneet.  Kirja tuo esille myös sen, miten vajavainen oli hallintoneuvostossa istuneiden jäsenten ja pankinjohtajien ymmärrys Nokian elektroniikan ydinalueilla.

Helkkula kuvailee esimerkiksi sitä, miten kulutuselektroniikkayksikön operatiivinen johto sivuutettiin Alcatelin ostoa suunniteltaessa. Oston analyysi ja valmistelu laiminlyötiin merkittäviltä osin, eikä kulutuselektroniikan integrointi Nokiaan hoitunut sen paremmin. Nimettiin integraatioryhmä, jota ei johtanut operatiivinen johto, vaan yksi hallituksen jäsen. Integraatioryhmä ei kokoontunut kertaakaan.

Mittavien yritysostojen jälkeen Nokia ajautui lopulta umpikujaan, josta ei ollut muuta ulospääsyä kuin liiketoiminnan täydellinen remontti.

Helkkula analysoi ansiokkaasti Nokian tapahtumia osana 1980-luvun teollisuuden ja rahoitusmarkkinoiden murrosta.

Nokia - Kairamon myrskyisä vuosikymmen
Ilmestyy 9.3.2023
Myös e- ja äänikirjana

Vesa Helkkula toimi Nokian eri tehtävissä kansainvälisissä vientiprojekteissa, johdon strategiaosastolla ja Nokia Matkapuhelimien yrityssuunnittelujohtajana. Vuosina 1987 ja 1988 hän toimi Nokian pääkonttorin strategiaosastolla silloisen pääjohtajan Kari Kairamon esikunnassa yrityssuunnittelupäällikkönä. Nokian jälkeen hän on työskennellyt lähes 30 vuotta eri kansainvälisesti toimivien tietoliikenne-, elektroniikka- ja ohjelmistopalveluyritysten toimitusjohtajana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Vesa Helkkula   kuva© Sirpa Levonperä
Vesa Helkkula kuva© Sirpa Levonperä
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Minerva Kustannus
Minerva Kustannus
Eerikinkatu 27, 2. krs
00180 HELSINKI

https://www.minervakustannus.fi

Minerva Kustannus julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 1991. Vuosien mittaan olemme kasvaneet valtakunnalliseksi yleiskustantajaksi.

Painotamme kustannusohjelmassamme tietokirjallisuutta, mutta julkaisemme myös tasokasta kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta. Kustannustoimintamme pääalueet ovat tieto- ja harrastekirjat, lahja- ja kuvateokset sekä lastenkirjat.

Haluamme olla innovatiivinen ja avarakatseinen laatukirjojen kustantaja.

Minerva Kustannus kuuluu WSOY-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Minerva Kustannus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme