Tampereen yliopisto

Uutuuskirja selvittää talouden ja toiminnan tarkastusalan murrosta

Jaa

Talouden ja toiminnan tarkastuksen, arvioinnin ja valvonnan merkitys kasvaa jatkuvasti sekä Suomessa että maailmalla. Tarkastusalalla on odotettavissa 2020-luvulla monia muutoksia, ja alan toimintaympäristö on murroksessa.

Yhteiskunnan toimialalle asettamat vaatimukset ja odotukset kasvavat muuttuvassa toimintaympäristössä, ja samalla kehittyvät alan toimijoiden käsitykset tarkoituksenmukaisista toimintatavoista.

Myös koronaviruspandemia on asettanut talouden ja toiminnan tarkastusalan, organisaatioiden omavalvontamekanismit ja arvioinnin uudenlaisten haasteiden ja yhteiskunnallisten vaatimusten eteen. Esimerkiksi tilintarkastuksessa muuttuneet olosuhteet vaikuttavat yritystoiminnan jatkuvuuden arvioinnin edellytyksiin. Myös johdon toiminnan lainmukaisuuden arvioinnin merkitys korostuu.

Kokoomateos Tarkastus, arviointi ja valvonta murroksessa luotaa kattavasti niin sääntely-ympäristön muutossuuntia kuin tarkastuksen ja valvonnan ajankohtaisia soveltamisongelmia. Tampereen yliopiston professoreiden ja opettajien kirjoittama artikkeliteos on monitieteinen ja ylittää kysymyksenasetteluissaan yksityisen ja julkisen rajan. Alan ajankohtaisia ilmiöitä tarkastellaan käytännönläheisesti ja vahvasti tieteelliseen tutkimustietoon nojautuen. Teksteissä yhdistyvät empiirinen, käsiteanalyyttinen ja oikeudellinen tutkimusote.

Teos jatkaa joka toinen vuosi järjestettävän Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposiumin teemoihin keskittyvien kirjojen sarjaa. Sen julkistaminen on osa Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposiumia 2021, joka pidetään Tampereen yliopistossa torstaina ja perjantaina 19.8. ja 20.8.

Tampere University Pressin kustantama e-kirja on avoimesti saatavilla Trepo julkaisuarkistossa. Se julkaistaan myös kansainvälisessä OAPEN Libraryssa.

Lili-Anne Kihn, Lasse Oulasvirta, Janne Ruohonen, Jaakko Rönkkö, Matti Urpilainen ja Jani Wacker(toim.) Tarkastus, arviointi ja valvonta murroksessa. Tampere: Tampere University Press, 2021. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-359-032-8

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisyhteisöjen laskentatoimen
professori Lasse Oulasvirta
lasse.oulasvirta@tuni.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Suomalainen järjestelmäpiirisuunnittelu vahvistuu – Tampereella SoC Hub-yhteistyön tuloksena valmistumassa piiriprototyyppi21.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Viime vuonna käynnistetyn järjestelmäpiirisuunnitteluun keskittyvän SoC Hub -avauksen ensimmäisen maaliviivan ylitys lähestyy. Yritysten ja yliopiston yhteisen kehitystyön tuloksena saadaan pian valmiiksi ensimmäinen piiriprototyyppi, mikä osaltaan edistää Euroopan teknologista itsenäistymistä piiriteknologiassa. Samalla Tampereen yliopisto vahvistaa asemiaan johtavana järjestelmäpiirisuunnittelun kouluttajana Suomessa.

Vanhemmat eivät aina saa riittävästi tukea lapseen kohdistunutta väkivaltarikosta tutkittaessa20.9.2021 09:51:17 EEST | Tiedote

Suomessa tutkitaan hyvin monimuotoisia lapsiin kohdistuvia väkivaltaepäilyjä rikoksena. Tietyissä tilanteissa poliisi voi pyytää virka-apua terveydenhuollosta epäilyn selvittämiseksi ja myös lapsen suojelulliset tarpeet on huomioitava selvittämisen aikana. YTM Essi Julinin väitöstutkimus osoittaa, että monialainen viranomaistoiminta aiheuttaa vanhemmille monenlaisia seurauksia, kun heidän lapseensa kohdistunutta väkivaltaa tutkitaan.

Tulevaisuuden pehmeät robotit liikkuvat valon avulla20.9.2021 09:06:25 EEST | Tiedote

Pehmeä robotiikka on nopeasti kehittyvä tutkimusala, mikä pyrkii tuottamaan uusia pehmeisiin materiaaleihin pohjautuvia ratkaisuja nykyisin käytössä oleville metallikuorisille roboteille, joiden liikettä ohjataan sähköllä. Lupaavimmat materiaalit pehmeiden robottien valmistuksessa ovat ”älykkäät”, ulkoisiin ärsykkeisiin reagoivat polymeerit, joiden liikettä voidaan ohjata käyttämällä polttoaineena valoenergiaa.

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme