Into Kustannus

Uutuuskirjoissa tutustutaan Helsingin ja Tallinnan rikolliseen historiaan

Jaa

Pauli Jokisen "Verikoirat" on kuvaus ensimmäisen sortokauden aikaisesta väkivallasta Helsingissä. Antto Terraksen "Tallinnan tappajat 2&3" kertoo teini-ikäisen Viron rikoksentäyteisistä vuosista.

Verikoirat on kuvaus Helsinkiä koetelleesta rajusta väkivallan aallosta ensimmäisen sortokauden (1899–1905) aikana. Kaupungissa tehtiin murhia ja pommi-iskuja ja maanalainen kirjallisuus levisi kadunkulmissa. Kirjassa seurataan koulupojista koottua taistelujärjestö Verikoiria, joka teki lukuisia salamurhia ja pommiattentaatteja aivan Helsingin ydinkeskustassa. Kaupunki oli kuin sotatanner. Yön pimeydessä he räjäyttivät Eerikinkadun poliisiaseman, murhasivat poliiseja ja avustivat salamurhahankkeissa. Nikolai Bobrikovin murhasuunnitelmakin oli heillä jo pitkällä, mutta Eugen Schauman ehti ensin.

Verikoirat-kirjassa yhdistetään sortokauden helsinkiläinen terrorismi myös laajempaan mittakaavaan: Suomen aktiivisen vastustuspuolueen syntyyn ja helsinkiläisten aktivistien yhteyksiin Venäjän vallankumouksellisiin.

Pauli Jokinen on laaja-alaisesti Helsingin historiaan perehtynyt tietokirjailija, joka on aikaisemmin kirjoittanut kävelykirjoja, kuten suursuosioon nousseen Sunnuntai­kävelyllä Helsingissä (Minerva 2010). Jokinen toimii myös kaupunkioppaana ja on järjestänyt tapahtumia Murha­kävelyistä Helsingin kävelyfestivaaleihin. Hänen viimeisimmät tietokirjansa ovat käsitelleet Helsingin ja Turun murhahistoriaa.

Tallinnan tappajat -sarjan toisessa ja kolmannessa osassa syväsukelletaan Viron kriminaaleihin syövereihin. Kymmenet tositarinat nuoren valtion järjestäytyneen ja etenkin järjestäytymättömän rikollisuuden saralta heijastavat aikaa ja kohtaloita. Lukijalle muodostuu kattava käsitys siitä, kuinka haastavissa oloissa naapurimaamme tulevaisuuttaan rakensi.

Tallinnan tappajat 1 keskittyi Viron itsenäistyminen aikaan. Tallinnan tappajat 2&3 jatkaa verisen 1990-luvun viitoittamalla tiellä: 2000-luvulle tultaessa elämällä ja kuolemalla oli Virossa edelleen selkeä hinta mutta kriminaalit olivat jo sulautuneet osaksi yhteiskuntaa ja bisnestä. Rajanveto hyvän ja pahan välillä ei aina ollut edes mahdollista. Tallinnan tappajat -trilogia tarjoaa laajan ja rehellisen yleiskuvan Viron matkasta kansakunnaksi kansakuntien joukkoon.

Antto Terras on Virossa syntynyt, nykyisin Suomessa vaikuttava kirjailija ja roast-koomikko. Antto Terraksen esikoisteos Stockmann Yard – Myymäläetsivän muistelmat ilmestyi 2015. Tallinnan tappajat 2&3 on Terraksen yhdestoista kirja.

Haastattelupyynnöt:
jenni.valpio@intokustannus.fi, 044 0636 393

Arvostelukappaleet:
arvostelukappaleet@intokustannus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Into Kustannus
Into Kustannus
Kalevankatu 43
00180 HELSINKI

http://www.intokustannus.fi

Into on kustantamo, joka julkaisee uutta avaavaa ja näkökulmia avartavaa laadukasta kirjallisuutta yksin ja yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Innon toiminta on rohkeaa, kunnianhimoista ja tavoitteellista. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Into Kustannus

Anna Kontula pohtii uutuuskirjassaan aikamme polttavia kysymyksiä ja historioitsija Jaana Torninoja-Latola kertoo, millainen oli Sylvi-Kyllikki Kilven matka valtakunnan vaikuttajaksi16.9.2021 13:58:00 EEST | Tiedote

Anna Kontulan "Pikkuporvarit" on täynnä herkullisia huomioita aikamme hengestä – pikkuporvarillisesta elämäntyylistä ja mielenmaisemasta. "Sylvi-Kyllikki Kilpi – Matka valtakunnan vaikuttajaksi" kertoo, miten vankkumaton usko sivistykseen ja tasa-arvoon ajoi Kilven politiikan huipulle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme