Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien hormonimuutos muokkaa naisten aineenvaihduntaa

Jaa

Naisten riski sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen kasvaa keski-iässä nopeammin kuin miesten. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkimus osoittaa, että vaihdevuosien aikana paitsi sukupuolihormonien myös veren aineenvaihduntatuotteiden profiili muuttuu. Tämä voi selittää sairausriskin kohoamisen.

Vaihdevuosien sukupuolihormonipitoisuuksien muutos kiihdyttää elimistössä aineenvaihduntaprosesseja, jotka altistavat sydän- ja verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksille. Kuva: Shutterstock.
Vaihdevuosien sukupuolihormonipitoisuuksien muutos kiihdyttää elimistössä aineenvaihduntaprosesseja, jotka altistavat sydän- ja verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksille. Kuva: Shutterstock.

Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta hiipuu ja naissukupuolihormonitasot muuttuvat. Samanaikaisesti naisten riski sairastua moniin aineenvaihduntasairauksiin kohoaa. Vaihdevuosien hormonimuutosten yhteyttä sairausriskiin on vaikea erottaa ikääntymisen vaikutuksista.

Sairausriskiä voidaan tutkia mittaamalla kehon aineenvaihdunnasta kertovia veriarvoja. Metabolomiikkatutkimuksessa veriarvoja mitataan satoja tai jopa tuhansia. Näin henkilön aineenvaihdunnan tilasta saadaan kattavampi kuva. Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa hormonitasoja seuraamalla pystyttiin erottamaan, mitkä muutokset johtuvat vaihdevuosista ja mitkä ikääntymisestä. Tällaista ei ole aiemmin tehty.

Vaihdevuosien aikana rasva-aineenvaihdunta muuttui epäterveeseen suuntaan: Etenkin apolipoproteiini B:tä sisältävien lipoproteiinihiukkasten määrä veressä kasvoi. Myös niiden kuljettamien rasvojen, erityisesti VLDL-hiukkasten kuljettaman triglyseridin ja LDL-hiukkasten kuljettaman kolesterolin, määrä kohosi. VLDL- ja LDL-hiukkasten tiedetään aiheuttavan valtimonkovettumatautia.

HDL on toisenlainen lipoproteiinihiukkanen kuin edellä mainitut VLDL ja LDL. HDL kuljettaa ylimääräistä kolesterolia verenkierrosta maksaan hajotettavaksi. HDL-hiukkasia on erikokoisia. Tutkimuksessa pienten hiukkasten määrä kasvoi ja suurten pysyi ennallaan. HDL-hiukkasten kuljettaman triglyseridin määrä kasvoi. Näiden muutosten tiedetään linkittyvän kohonneeseen sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien riskiin.

– Olemme aiemmissa tutkimuksissamme havainneet, että HDL-kolesterolin pitoisuus nousee vaihdevuosien aikana. Nousu ei kuitenkaan näytä suojaavan naisia sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksilta. Nyt tekemiemme tarkempien analyysien perusteella HDL-hiukkasten jakauma ja koostumus muuttuvat huonompaan suuntaan, kertoo apulaisprofessori Eija Laakkonen.

Kaikissa aineenvaihduntatuotteissa ei havaittu epäedullisia muutoksia

Tutkimuksessa havaittiin myös muutoksia erilaisissa energia-aineenvaihdunnan välituotteissa: Naisten veren ketoaineiden ja sitraatin määrä väheni ja glyserolin kasvoi. Aminohapoista glutamiinin pitoisuus laski ja leusiinin nousi. Lisäksi veren rasvahappoprofiili muuttui tyydyttymättömästä tyydyttyneeseen suuntaan.

– Aiempien tutkimusten perusteella nämä muutokset voivat selittyä insuliiniherkkyyden heikentymisellä, joka voi myöhemmin johtaa tyypin 2 diabetekseen sairastumiseen, toteaa väitöskirjatutkija Jari Karppinen.

– Positiivista oli, että vaihdevuosien aikana elimistön matala-asteinen tulehdus ei GlycA-tulehdusmarkkerin perusteella lisääntynyt. Matala-asteinen tulehdus kehittyy erityisesti ylipainon ja epäterveellisten elämäntapojen myötä. Se altistaa monille kroonisille sairauksille. Vaihdevuosien hormonimuutoksella ei tutkimuksemme perusteella ole elämäntapojen kaltaista vaikutusta tilan kehittymiseen, Karppinen jatkaa.

Sukupuolihormonien merkityksestä naisten aineenvaihdunnalle kertoo myös se, että osan tutkittavista aloittama hormonikorvaushoito vähensi epäedullisia muutoksia. Hormonikorvaushoitoa käyttävillä veren LDL-kolesterolia kuljettavien hiukkasten määrä laski ja suurten HDL-kolesterolia kuljettavien hiukkasten määrä kasvoi. Sama ilmiö on havaittu aiemmin satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa.

– Johtopäätöksemme on, että vaihdevuosien sukupuolihormonipitoisuuksien muutos kiihdyttää elimistössä aineenvaihduntaprosesseja, jotka altistavat sydän- ja verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksille. Naisilla on vaihdevuosien jälkeen keskimäärin vielä kolmasosa elämää jäljellä, joten omiin elintapoihin kannattaakin kiinnittää huomiota viimeistään vaihdevuosien aikana, Karppinen lisää.

Gerontologian tutkimuskeskuksessa ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutettu tutkimus on osa Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) -tutkimusta. Tutkimukseen osallistui 218 naista, joita seurattiin vaihdevuosien siirtymävaiheen yli yksilöllisesti kuukautispäiväkirjojen ja säännöllisten hormonimääritysten avulla. Seurannan aikana 35 tutkittavista aloitti estrogeenia sisältävän hormonikorvaushoidon. Aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet mitattiin ydinmagneettisen resonanssispektroskopian avulla. Tilastolliset analyysit vakioitiin tutkittavien iällä, seuranta-ajalla, koulutustasolla ja elämäntavoilla sekä erillisissä malleissa myös rasvaprosentilla. Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia. Lisätietoa hankkeesta: www.jyu.fi/esmirs/ajankohtaista.

Alkuperäinen artikkeli:

Jari E. Karppinen, Timo Törmäkangas, Urho M. Kujala, Sarianna Sipilä, Jari Laukkanen, Pauliina Aukee, Vuokko Kovanen, Eija K. Laakkonen, Menopause modulates the circulating metabolome: evidence from a prospective cohort study, European Journal of Preventive Cardiology, 2022;, zwac060, https://academic.oup.com/eurjpc/advance-article/doi/10.1093/eurjpc/zwac060/6580397?searchresult=1

Lisätietoja:

Eija Laakkonen
apulaisprofessori
eija.k.laakkonen@jyu.fi 
040 8053588

Jari Karppinen
väitöskirjatutkija
jari.e.j.karppinen@jyu.fi
040 8367618

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaihdevuosien sukupuolihormonipitoisuuksien muutos kiihdyttää elimistössä aineenvaihduntaprosesseja, jotka altistavat sydän- ja verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksille. Kuva: Shutterstock.
Vaihdevuosien sukupuolihormonipitoisuuksien muutos kiihdyttää elimistössä aineenvaihduntaprosesseja, jotka altistavat sydän- ja verenkiertoelimistön ja aineenvaihdunnan sairauksille. Kuva: Shutterstock.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme