Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.9.2019: Keltainen kortti korruptiosta – urheiluskandaalit vaikuttavat sponsorien kassavirtoihin

Jaa

Korruptioskandaaleista on tullut urheilubisneksessä yleisiä. Ne päätyvät kerta toisensa jälkeen median suurennuslasin alle sekä intohimolla suhtautuvien fanien raivon kohteeksi. Niillä on havaittu myös olevan haitallinen vaikutus sponsoreiden maineeseen sekä myyntiin.

FIFA:n jalkapallon MM-kisapaikkojen valinta. Vuoden 2002 Salt Lake Cityn talviolympialaisten lahjontaoikeudenkäynnit. Lance Armstrongin dopingskandaali. Tässä jotain esimerkkejä viime vuosien suurista urheilukohuista.

Uusi tutkimus etsii, millaisia haittavaikutuksia skandaalit voivat aiheuttaa urheilijoiden tai urheiluseurojen sponsoreille.

- Korruptioskandaali voi heikentää sponsorifirman mainetta sekä vaikuttaa kuluttajan ostopäätökseen negatiivisesti, kertoo Mark Dodds Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluun tekemässä väitöskirjassaan.

Tällainen haittavaikutus voi syntyä, kun korruptiota tapahtuu urheiluorganisaatiossa, josta se heijastuu sponsoroivaan yritykseen. Tällöin puhutaan ns. stigmailmiöstä, jossa yksi negatiivinen seikka voi tahrata ihmisen tai yrityksen koko maineen.

Toisinaan myös sponsoroivilla yrityksillä voi olla peiliin katsomisen paikka.

- Erityisen tuhoisaksi haittavaikutukset nousevat silloin, kun yritys itse jää rysän päältä kiinni. Korruptioystävällisemmät ympäristöt ovat yleistyneet jättisuurten urheilutapahtumien pitopaikkana viime aikoina merkittävästi. Tämä luonnollisesti lisää myös yritysten harjoittaman korruption mahdollisuutta, Dodds kertoo.

Pelkkä korruptiosyytös ei kuitenkaan aina riitä urheilufaneille syyksi boikotoida yritystä. Kuitenkin mikäli korruptio pystytään todistamaan, kiristyvät samalla myös fanien kukkaroiden nyörit. Erityisesti tämä korostuu, mikäli korruptiosta kärähtänyt yritys sponsoroi fanin suosikkijoukkuetta, maata tai lajia.

- Urheilua sponsoroivien yritysten kannattaisikin panostaa resurssejaan luodakseen ympäristön, jossa korruptiota ei pääsisi syntymään, vinkkaa Dodds.

J.D., MBA Mark Doddsin väitöskirja "The impact of Corruption on Sport Sponsorship" tarkstetaan 27.9. klo 12 Agoran Gamma-salissa. Vastaväittäjänä Associate Professor Sungho Cho (Bowling Green State University, USA) ja kustoksena professori Heikki Karjaluoto.

Mark Dodds on J.D. Marquette University Law Schoolista, M.B.A. Robert Morris Universitystä ja B.S. Syracuse Universitystä. Tällä hetkellä hän työskentelee urheiluoikeuden ja urheilumarkkinoinnin professorina State University of New York, College at Cortlandissa. Hän on myös toiminut vierailuluennoitsijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden talvikoulussa.

Väitöskirja on luettavissa julkaisuarkisto JYXissä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7821-1

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mark Dodds
mark.dodds@cortland.edu

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 24.10.2019: Uudenlainen tietoturva perustuu hypervisoripohjaiseen arkkitehtuuriin (Leon)23.10.2019 10:32:08 EESTTiedote

Haittaohjelmien kehittyessä, myös vastatoimet kehittyvät yhä kiihtyvällä tahdilla. Nykypäivänä tietokoneiden käyttöjärjestelmien päälle on asennettu useita tietoturvapalveluita, kuten virustentorjuntaohjelmat ja palomuuri. Koska tietoturva on asennettuna järjestelmän päälle, eikä osaksi järjestelmää, voidaan se myös poistaa, jättäen tietokoneen haavoittuvaksi. M.Sc. Roee Shimon Leonin väitöstutkimus esittää tietoturvallisuuden parantamiseksi ohjelmistoille hypervisoripohjaisia arkkitehtuureja. Hypervisorit eli virtuaalikonemonitorit sallivat käyttöjärjestelmien tai muiden virtuaalikoneiden rakentamisen jo olemassa olevan käyttöjärjestelmän sisään. Hypervisoreita käytetään muun muassa virusten torjuntaan ja testaamiseen. Leon ehdottaa väitöskirjassaan tietoturvauhkien ratkaisuksi ohuita hypervisoripohjaisia arkkitehtuureja järjestelmälle, jonka päälle voidaan toteuttaa erilaisia turvallisuuspalveluita. Palvelut toimivat turvallisessa, eristetyssä ympäristössä, jonka lisäksi ehdotettu jä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme