Tampereen yliopisto

Väitös: Kirjallisuus kannattaa – myös opiskeltaessa vierasta kieltä ja kulttuuria

Jaa
Kaunokirjallisuuden käyttäminen genetiivimuotojen harjoitteluun on kuin hankkisi koiran, jotta sitä voisi oppia harjaamaan. Laajassa merkityksessä kaunokirjallisuuden avulla voidaan tutustua kieleen ja kulttuurialueeseen. FL Dieter Hermann Schmitz toteaa väitöskirjassaan, että on kuitenkin tarpeen poiketa klassisesta kirjallisuuskäsityksestä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävien teosten pakollisesta lukemisesta.

Kaikki pitävät kirjallisuudesta, vaikka eivät olisikaan intohimoisia lukijoita, sillä kirjallisuus ei ole vain sitä, mitä saamme painettuna kirjan kansien välistä. Kirjallisuutta voi yhtä hyvin olla aforismi, jonka lähetämme tekstiviestinä ystäville uudenvuodenaattona, sitä voi olla teatterissa katsomamme musikaali, automatkalla kuuntelemamme äänikirja tai jopa tv-dekkari, jonka katsomme päivän päätteeksi.

– Saksan kielen yliopisto-opetuksessa kannattaa paneutua ajankohtaisiin ja tietyn suosion saavuttaneisiin teoksiin. Kirjallisuushistorian unohdettujen helmien tutkiminen on sinänsä arvokas tehtävä, mutta se voidaan huoletta jättää saksankielisissä maissa toimiville tutkijoille, toteaa Dieter Hermann Schmitz.

Dieter Hermann Schmitz tarkastelee väitöskirjassaan kirjallisuuden (ja kulttuurin) yhteiskunnallista merkitystä, luettavien ja tematisoitavien teosten valintaa sekä teosten käsittelyä opetuksessa. Väitöskirjassa kirjallisuuden käsite on ymmärretty laajasti, sillä se kattaa myös esimerkiksi elokuvan, sarjakuvan ja laululyriikan. Väitöskirjassaan hän vastaa kysymyksiin siitä, mihin kirjallisuuden muotoihin nykyopiskelijat mieluiten tutustuvat opetuksessa, mitä opetusmuotoja he suosivat ja millaisia uusia osaamisen osoittamisen tapoja he toivovat.

– Väitöstutkimukseni tulokset viittaavat siihen, että kirjallisuuden opetuksessa kannattaa luopua jäykästä (kansallisesta) kirjallisuuden kaanonista ja käsitellä esimerkinomaisesti nykykirjallisuuden teoksia sekä kirjallisuuden ajattomien klassikoiden moderneja tulkintoja. Opetusmenetelmien, analyysitapojen ja tehtävien on hyvä liittyä opetettavan kielen osaamistavoitteisiin, nivoutua motivoivalla tavalla projekteihin ja sisältää paljon yhtymäkohtia yliopiston ulkopuoliseen maailmaan, Schmitz sanoo.

Dieter Hermann Schmitz on monivuotinen saksan kielen/käännöstieteen lehtori, joka uskoo elinikäiseen oppimiseen. Hän asui kauan Tampereen seudulla Ylöjärvellä, mutta muutti viime kesänä Sastamalan Mouhijärvelle. Hän on myös kirjailija ja Pirkkalaiskirjailijat ry:n jäsen sekä Tampereen Suomalais-Saksalaisen Yhdistyksen puheenjohtaja.

FL Dieter Hermann Schmitzin saksan kielen alaan kuuluva väitöskirja Roman, Rock, Comic und Film. Innovative Ansätze in der auslandsgermanistischen Literaturdidaktik tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa lauantaina 4.6.2022 klo 12 alkaen Keskustakampuksella Pinni B -rakennuksen salissa B 1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere).

Vastaväittäjänä toimii professori Frank Thomas Grub Uppsalan yliopistosta ja kustoksena tenure track -professori Maija Hirvonen Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Tilaisuus on saksankielinen.

Väitöskirjaan voi tutustua osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-2407-0

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dieter Hermann Schmitz
+358 50 544 9219
dieterhermann.schmitz@tuni.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

ProDigial testaa nyt infra-alan tuottavuutta parantavia ratkaisuja käytännössä – myös tekoälyn käyttöä tutkitaan25.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Infra-alan tuottavuutta ja digitalisaatiota kirittäneen, Tampereen yliopiston johtaman ProDigial-tutkimusohjelman jatkokaudella testataan kehitettyjen ratkaisujen toimivuutta tilaajaorganisaatioiden arjessa. Laajaan yhteistyöhön ja sen kehittämiseen nojaava tutkimusohjelma selvittää lisäksi tekoälyn käyttömahdollisuuksia infrahankkeiden elinkaarella.

Tampereen yliopistossa kehitetään syöpään uudenlaisia täsmälääkkeitä, jotka kohdistuvat RNA:n rakenteeseen22.4.2024 11:15:00 EEST | Tiedote

Tenure track -professori Minna-Liisa Änkö johtaa uutta hanketta, jossa tutkitaan solujen RNA:n laskostumiseen vaikuttavia tekijöitä paksusuolen syövässä. Tavoitteena on selvittää, voivatko syöpäsoluille tyypilliset RNA-rakenteet toimia perustana uusille kohdennetuille syöpähoidoille. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 932 000 euron rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye