Tampereen yliopisto

Väitös: Kunnan korjaushankkeen alkuvaiheeseen tarvitaan selkeät tavoitteet ja vaihtoehtoisia ratkaisuja

Jaa

Kuntien rakennuksiin liittyy mittavia korjaustarpeita johtuen sisäilmaongelmista, toiminnallisista muutoksista sekä rakennuskannan teknisestä vanhenemisesta ja kulumisesta. Rakennustekniikan DI Ulrika Uotilan kunnallisten korjaushankkeiden alkuvaiheen hallintaa tutkiva väitöskirja osoittaa, että kunnan korjaushankkeessa vaaditaan monenlaista osaamista ja pidemmän aikavälin tarpeet huomioivia ratkaisuja.

Ulrika Uotila. Kuva: Leo Janka
Ulrika Uotila. Kuva: Leo Janka

Väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että kunnan korjaushankkeet toteutetaan monesti vain osittaisina tai viiveellä, jolloin korjaustarpeet ja kustannukset kasvavat. Korjaamista hankaloittaa myös rakennusvirheet sekä haasteelliset tekniset ominaisuudet kuten riskirakenteet. Lisäksi kunnallinen toimintaympäristö sekä kuntien korjaushankkeisiin liittyvä epävarmuus aiheuttavat näihin hankkeisiin muista korjaushankkeista poikkeavia haasteita.

– Epäselvät tavoitteet, epäselvä päätöksenteko ja epäjohdonmukainen politiikka hankaloittavat hankkeiden toteutusta. Myös osaamisen puutteet korjaushankkeiden läpiviennissä aiheuttavat epätoivottuja lopputuloksia, Uotila toteaa.

Väitöskirja esittää kunnallisen korjaushankkeen kehittämiseksi pitkänaikavälin näkökulman korostamista korjausvaihtoehtoja tuotettaessa sekä hankkeiden päätavoitteiden ja -linjojen määrittelemistä korkeammilla hallinnollisilla portailla hanketason sijaan. Lisäksi lähtötietojen perusteellinen selvittäminen sekä eri korjausvaihtoehtojen rinnakkainen kehittäminen yhden jo aikaisessa hankevaiheessa päätetyn vaihtoehdon sijaan nähdään hyödyllisenä.

– Hankkeen alkuvaiheessa ei tulisi lyödä lukkoon yhtä ratkaisua, jonka mukaan hanketta lähdetään toteuttamaan, vaan avoimesti tutkia myös vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällöin hankkeeseen liittyviä lähtötietojakin voidaan selvittää tasapuolisemmin, eikä vain tukemaan tätä jo valittua ratkaisua. Näitä vaihtoehtoja voisi etsiä koko kiinteistökannasta sen sijaan, että keskitytään vain yhteen rakennukseen ja sen mahdollisuuksiin ja rajoituksiin, Uotila kertoo.

Väitöskirjan tulokset nostavat esiin kunnallisten korjaushankkeiden alkuvaiheen hallinnan haasteita ja voivat näin hyödyttää sekä kuntien rakennushankkeissa mukana olevia viranhaltioita että päättäjiä. Lisäksi esitettyjä ratkaisuja voidaan käyttää kunnallisten korjausrakennushankkeiden hallinnan kehittämiseen.

Diplomi-insinööri Ulrika Uotilan rakennustekniikan alaan kuuluva väitöskirja Managing the Early Project Phase of Municipal Building Refurbishment tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnassa perjantaina 10.12.2021 kello 12 alkaen. Paikkana on Hervannan kampuksen sähkötalon auditorio SA203, Korkeakoulunkatu 3, Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Jarek Kurnitski Tallinnan teknillisestä yliopistosta. Kustoksena toimii professori Arto Saari Tampereen yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään suomeksi.

Avainsanat

Kuvat

Ulrika Uotila. Kuva: Leo Janka
Ulrika Uotila. Kuva: Leo Janka
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietojärjestelmämuistutus ja tulospalkkakannuste parantavat lääkäreiden diagnoosien kirjaustasoa perusterveydenhuollossa1.12.2021 10:28:13 EET | Tiedote

Perusterveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmissä diagnoosien kirjaustaso on ollut vuosikausia riittämättömällä tasolla, mikä on rajoittanut tietojärjestelmien hyödyntämistä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Lääketieteen lisensiaatti Tuomo Lehtovuori keskittyy väitöstutkimuksessaan arvioimaan tietojärjestelmämuistutuksen ja ryhmätulospalkkauksen vaikutusta diagnoosien kirjaustasoon. Tutkimus osoitti molemmat menetelmät toimiviksi.

Väitös: Retriittimäinen työskentely rauhoittaa tietotyön sykettä ja tukee reflektiivistä työotetta30.11.2021 09:46:15 EET | Tiedote

Tietotyön pirstaleisuus ja rajojen hämärtyminen aiheuttavat haasteita työn ja uran hallinnalle. VTM Hanne Vesala tutki väitöskirjassaan, miten väliaikainen työympäristön vaihdos luonnonläheiseen ja maaseutumaiseen saaristoympäristöön yksin tai yhdessä kollegojen kanssa vaikutti tietotyöläisten työskentelyyn ja koettuun hyvinvointiin. Tutkimuksessa havaittiin, että epätavallinen työympäristö voi synnyttää luovan liminaalitilan, jossa työn ja uran kehittäminen saavat sysäyksen eteenpäin yhteisöllisessä ilmapiirissä.

Tampereen yliopiston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet ja muutoskeskustelut käynnistyvät29.11.2021 13:08:24 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston keskitettyjä tukipalveluja koskevat yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 16.11. Työnantaja on 29.11. antanut työntekijöiden edustajille selvityksen päätöksistä ja jatkavasta organisaatiosta. Työsuhteen päättämistä, uusien tehtävien tarjoamista tai eläkkeelle siirtymistä koskevien muutoskeskustelujen kutsut lähetetään 29.-30.11. niille työntekijöille, joita muutos koskee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme