Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatiellä 5 Leppävirran kohdalla aloitetaan tiesuunnitelman laatiminen

Jaa

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) aloittaa tiesuunnitelman laatimisen tarpeellisine tutkimuksineen valtatiellä 5 Leppävirran kohdalla.

Nyt laadittava tiesuunnitelma kytkeytyy aikaisemmin Leppävirran ja Kuopion moottoritien väliselle osuudelle laadittuun tiesuunnitelmaan täydentäen sitä Leppävirran kirkonkylän kohdalla. Tiesuunnitelma pohjautuu vuonna 2019 laadittuun aluevaraussuunnitelmaan sekä Leppävirran kunnan yleiskaavaan.

Valtatie 5 parantamisen keskeisenä tavoitteena Leppävirran kohdalla on edistää liikenteen sujuvuutta ja parantaa liikenneturvallisuutta sekä varmistaa riittävän yhtenäisen valtatieosuuden kehittyminen. Lisäksi valtatien parantamisella tuetaan alueen maankäytön kehittämistä ja torjutaan liikenteen melu- ja päästöhaittoja.

Suunnittelualue alkaa Nikkilänmäen eteläpuolelta ja ulottuu Kaidanlammen eteläpuolelle. Perusratkaisussa valtatie on keskikaiteellinen ohituskaistatie, kaikki liittymät ovat eritasoliittymiä ja nopeusrajoitus on 100 km/h.

Tiesuunnitelmassa määritetään tarkasti tien sijainti ja rakentamiseen tarvittavat alueet.

Ensimmäisenä vaiheena mitataan alueen maastomalli kesän ja alkusyksyn 2021 aikana. Varsinainen suunnittelutyö käynnistyy syksyllä 2021 ja suunnitelman valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.

Eduskunta ei ole osoittanut toistaiseksi rahoitusta hankkeen rakentamiseen.

Saavutettavuutta elinkeinoelämän ja asukkaiden kestävän arjen tarpeisiin

Leppävirran kohdan hanke on osa Itä-Suomen liikennestrategian kärkihankkeeksi nimettyä vt 5 Leppävirta – Kuopio hanketta ja sen edistämiseen ovat sitoutuneet Itäisen Suomen viisi maakuntaliittoa. Hanke toteuttaa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne12) saavutettavuustavoitetta, jonka mukaan liikennejärjestelmä takaa koko Suomen saavutettavuuden ja vastaa elinkeinojen, työssäkäynnin ja asumisen tarpeisiin. Itä-Suomen logistiikka -selvityksen (ely-keskus.fi) mukaan viitostie on Suomen selkäranka, jonka kautta itäisen Suomen elinkeinoelämä hengittää globaaleille markkinoille.

Leppävirran kohdan suunnittelulla vaikutetaan myös haastavien joukkoliikennepysäkkien parempaan saavutettavuuteen ja kestävän työmatkapendelöinnin helpottamiseen Kuopion työssäkäyntialueella. ELY-keskus on kehittänyt välille myös joukkoliikenteen Joukkis-työmatkalipputuotteen. Joukkis-lipuista löytyy lisätietoja osoitteesta ely-keskus.fi/joukkis.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antaa Pohjois-Savon ELY-keskuksesta:

Tiensuunnittelu: Jari Kuokkanen, puh. 0295 026 734, jari.kuokkanen@ely-keskus.fi

Liikennejärjestelmän kehittäminen: Janne Lappalainen, puh 0295 026 737, janne.lappalainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kartoittaa perinnemaisemia ja etsii kunnostuskohteita Pohjois-Savossa1.6.2021 08:31:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen biologit kartoittavat maakunnan perinnemaisemia jälleen tulevana kesänä. Inventoinnit ajoittuvat kesä-elokuulle ja painottuvat Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Iisalmen ja Lapinlahden alueille. Aiemmin inventoitujen kohteiden tiedot päivitetään ja lisäksi kartoitetaan uusia kohteita, kuten maatalouden ympäristösopimuksilla hoidettavia alueita sekä maanomistajien ilmoittamia kohteita.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.5.202127.5.2021 10:27:16 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,56. Pinta lienee tämän kevään osalta ylimmillään. Nyt taso on 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset ovat olleet täysitehoisesti käynnissä Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken säännöstelypadosta jo kaksi kuukautta. Juoksutuksia jatketaan niin kauan, että vedenpinta kääntyy selvästi laskuun Kallavedessä. Iisalmen reitillä tulvahuiput olivat latvajärvissä jo huhtikuun viimeisinä päivinä ja Onkivedessä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisen huipun jälkeen tuli toinen matalampi nousu pitkän viileän sääjakson jälkeen. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä pinnat on saatu laskettua kesäajan lupatasoihin. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet lienevät lähellä huippuaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä, missä nousuvaraa luvan ylärajaan on 15 cm. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 48 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme