Pohjois-Savon ELY-keskus

Valtatien 5 Siilinjärvi – Pöljä yleissuunnittelua jatketaan Alapitkän taajamaan saakka – Vaihtoehtona tutkitaan nyt asutuksen ja pohjavesialueet kauempaa kiertävää linjausta

Jaa

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suunnittelee valtatien 5 parantamista välillä Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä. Hankkeen vaihtoehtoja on tutkittu käynnissä olevassa yleissuunnitelman tarkistamisprosessissa. Suunnittelun lähtökohdaksi on valittu valtatien itäpuolelle uuteen maastokäytävään sijoittuva vaihtoehto ja aiemmin tutkitusta vaihtoehdosta on luovuttu.

Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelman tarkastelussa oleva alustava tielinjaus.
Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelman tarkastelussa oleva alustava tielinjaus.

Yleissuunnitelman suunnittelualue laajenee ulottumaan aiemmasta Siilinjärvi – Pöljä välistä aina Lapinlahden kunnan puolelle Alapitkän taajamaan, koska suunnittelussa oleva uusi tielinjaus liittymäjärjestelyineen on tarpeen tarkastella Alapitkän taajamaan saakka. Uuden valtatielinjauksen tärkeänä tavoitteena on saada valtatie keskeiseltä osin pois asutuksen keskeltä ja kiertää vedenoton kannalta tärkeä pohjavesialue.

Suunnittelun taustatiedoiksi tarvitaan tietoja maaperästä ja pohjaolosuhteista suunnitellulta linjaukselta. Pohjatutkimuksia tullaan tekemään alustavan aikataulun mukaan heinä-lokakuun aikana.

Vuonna 2010 valmistuneen yleissuunnitelman linjausvaihtoehto osoittautui hankalaksi ja siitä päätettiin luopua

Vuonna 2010 jo valmistuneen yleissuunnitelman tarkastaminen käynnistyi vuonna 2019. Tarkistustyön lähtökohtana oli tutkia jatkuvan keskikaiteellisen ohituskaistatien rakentamista aiemman suunnitteluratkaisun pohjalta.

Yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen Kärängänmäen pohjavesialueen rakennetta ja pohjaveden virtaussuuntia on tutkittu tarkemmin. Yleissuunnitelman tarkistuksen aikana on arvioitu valtatien parantamisesta johtuvia riskejä pohjavesialueen tilan ja vedenoton suhteen. Pohjoiselta osaltaan nykyiseen maastokäytävään perustunut ratkaisu aiheuttaisi merkittäviä riskejä Kärängänmäen pohjavesialueen kemialliselle tilalle sekä voisi vaarantaa vedenottamon toiminnan. Lisäksi valtatien parantaminen ohituskaistatieksi aiheuttaisi merkittävää haittaa paikalliselle asutukselle ja edellyttäisi mittavien melusuojaus- ja yksityistiejärjestelyjen toteuttamista.

Edellä mainituista syistä aiemmasta yleissuunnitelman ratkaisusta päätetiin luopua ja ottaa jatkosuunnittelun pohjaksi aiemmin ympäristövaikutusten arvioinnissa ollut vaihtoehto, joka kiertää suunnittelualueen itäpuolelta kokonaan uudessa maastokäytävässä.

Valtatien parantaminen nykyisellä sijainnillaan asutuksen keskellä on todettu mahdottomaksi tinkimättä valtatien tasosta ja samanaikaisesti aiheuttamatta kohtuutonta haittaa asukkaille.

Jatkosuunnitteluun valittu vaihtoehto, VE 5, Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä

Tutkittava linjausvaihtoehto (aiemmissa suunnitteluvaiheissa VE 5) erkanee valtatien linjauksesta Siilinjärven taajaman pohjoispuolella uuteen maastokäytävään. Nykyinen tielinjaus jää rinnakkaisyhteydeksi, joka palvelee paikallista liikennettä pitkälti nykyisin järjestelyin. Uusi tielinjaus on suunniteltu liitettävän nykyisiin tiejärjestelyihin kolmella eritasoliittymällä, jotka sijaitsevat Radantauksen teollisuusalueen pohjoispuolella, Pöljänmyllyn luoteispuolella sekä Alapitkän eteläpuolella. Alapitkän eritasoliittymän suunnittelun yhteydessä tutkitaan myös Kinnulanlahdentien siirtoa samaan järjestelyyn.

Uusi tielinjaus kiertää Pöljänmyllyn asutusalueen itäpuolelta, jatkaen Pohjolanmäen itäpuolelta kiertäen Kärängänmäen ja Mikkan pohjavesialueet ja liittyen nykyiseen valtatiehen Alapitkän eteläpuolella. Suunnitteluosuuden eteläosa on 2+2-kaistainen aina Pöljänmyllyn pohjoispuolelle saakka (Varpaisjärventielle saakka), jonka pohjoispuolella suunnitteluratkaisu muuttuu keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi.

Palautetta kerätään suunnittelutyön aikana

Yleissuunnittelussa määritellään tien likimääräinen paikka ja suhde ympäröivään maankäyttöön sekä tekniset ja liikenteelliset perusratkaisut. Osana suunnitelmaa esitetään toimenpiteet muun muassa meluhaittojen torjumiseksi ja ympäristövaikutusten lieventämiseksi. Suunnittelun yleispiirteisyys merkitsee sitä, että esimerkiksi yksityistiejärjestelyt tarkentuvat lopullisesti vasta myöhemmissä suunnitteluvaiheissa. Yleissuunnitelman laadinnan aikana tutkitaan erilaisia ratkaisuja ja kerätään palautetta niistä.

Loppuvuodesta vuonna 2021 järjestetään avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään yleissuunnitelmaluonnosta asukkaille ja hankkeesta kiinnostuneille. Mikäli pandemiatilanne ei kuitenkaan mahdollista yleisötilaisuuden järjestämistä, niin sen sijaan asukkaille varataan mahdollisuus tutustua suunnitelmaluonnoksiin esim. videoesittelyiden avulla ja esittää palautteensa sähköpostilla tai puhelimitse. Yleisötilaisuudesta informoidaan kuitenkin erikseen lähempänä ajankohtaa.

Yleissuunnitelma valmistuu keväällä 2022.

Lisätietoja:

Vt 5 Siilinjärvi - Pöljä - Alapitkä -hankkeen verkkosivut (vayla.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikennejärjestelmäasiantuntija Juha Korhonen
Pohjois-Savon ELY-keskus
puh. 0295 01 6087
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Laura Soosalu
Destia Oy
puh. 040 758 2105
etunimi.sukunimi@destia.fi
(tavoitettavissa 4.8.2021)

Kuvat

Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelman tarkastelussa oleva alustava tielinjaus.
Siilinjärvi – Pöljä – Alapitkä yleissuunnitelman tarkastelussa oleva alustava tielinjaus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Useita vesistökunnostushankkeita käyntiin Pohjois-Savossa15.7.2021 08:47:44 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2020 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 18 avustushakemusta ja näistä 16 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan aiempaa enemmän hoitokalastusta erikokoisilla kohteilla. Lisäksi käynnistyy virtavesi- ja järvikunnostuksia, joissa pyritään vesien tilan parantamiseen mm. valuma-alueella tehtävien toimien avulla. Vuosien 2020 ja 2021 avustusta saaneet kunnostuskohteet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin yhteensä n. 243 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelman tavoitteena on lisätä vesistökunnostushankkeita sekä tukea asiantuntijaverkostojen toimintaa ja näin saada aikaan v

Pohjois-Savon kunnissa palkkatukea hyödynnetään eri tavoin5.7.2021 10:40:41 EEST | Tiedote

Pohjois-Savossa aloitti viime vuonna palkkatukityössä hieman yli 1200 henkilöä. Palkkatuella työllistyneitä oli eniten Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Palkkatukea voidaan hyödyntää eri työnantajasektoreilla, ja kunnissa onkin huomattavia eroja siinä, millä sektoreilla tukea on hyödynnetty. Vuonna 2020 palkkatukipäätöksiä tehtiin Pohjois-Savossa yhteensä noin 7,2 miljoonalla eurolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme