AddSecure

”Vanhushoiva kriisiytymässä” – Jopa 20 % hoitajavajetta ennakoidaan hyvinvointialueilla laajalti, 70 % johdosta ei usko resurssien riittävän

Jaa
Yli 70 prosenttia hyvinvointialueiden ylimmästä johdosta arvioi, että alueiden taloudelliset resurssit vanhushoivalle eivät ole riittävät. Lähes puolet tuoreeseen kyselyyn vastanneista johtajista ennakoi alueelleen 10-20 % hoitajavajetta ja yli kolmasosa alle 10 % vajetta. ”Ennuste on huono, lähes kaikki hyvinvointialueiden ylimmät johtajat (95 %) arvioivat hoitajien ylikuormittuvan”, arvioi AddSecuren johtaja Timo Halima. Kyselytutkimus ennakoi, että resurssivaje lisää panostuksia vanhusten digitaalisesti tuettuihin palveluihin.
Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden ylin johto uskoo hoitajien ylikuormittuvan resurssipulan seurauksena. Avuksi kaavaillaan kevyempiä, digitaalisesti tuettuja palveluja. Kuva: AddSecure.
Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden ylin johto uskoo hoitajien ylikuormittuvan resurssipulan seurauksena. Avuksi kaavaillaan kevyempiä, digitaalisesti tuettuja palveluja. Kuva: AddSecure.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 4.1.2023 klo 00.01

Hyvinvointialueet ovat ottaneet 1.1.2023 täyden sote-vastuun tilanteessa, jossa alueiden ylin johto arvioi vanhushoivan olevan pahasti aliresursoitu. Tilanteen vakavuus käy kiistatta ilmi joulukuussa toteutetusta kyselystä hyvinvointialueiden ylimmälle johdolle.

”Tulokset eivät jätä selittelylle sijaa, kyllä tilanne on erittäin vakava. Yli 70 % vastanneista arvioi, että taloudelliset resurssit eivät ole riittävät tai eivät lainkaan riittävät (22 %), eikä kukaan pidä resursseja täysin riittävinä. Vakavinta tässä on tietenkin se, mitä resurssipula vanhushoivan osalta on aiheuttamassa”, painottaa Timo Halima, tiedolla johtamiseen erikoistunut johtaja turvaratkaisuja mm. vanhushoivaan tarjoavan AddSecuren palveluksessa.

Haliman mukaan kyselystä osattiin odottaa huolia etenkin hoitajavajeesta, muttei näin vakavia.

”Hoitajavaje on paisumassa arvioitua pahemmaksi. Lähes puolet (45 %) hyvinvointialueiden ylimmästä johdosta arvioi, että hoitajia voi puuttua jopa viidennes, yli kolmasosa (36 %) ennakoi 10 prosenttia lähenevää hoitajavajetta. Yksikään johtaja ei uskonut, että ilman vajetta selvittäisiin, ja jopa 30 % vajetta väläytellään. Voi sanoa, että vanhushoiva on kriisiytymässä”, murehtii Halima.

95 % uskoo hoitajien ylikuormittuvan – vanhukset ja omaiset kärsivät

Halima on erityisen huolissaan hoitajavajeen seurauksista itse vanhushoivalle ja laajemminkin inhimillisellä tasolla. AddSecure huolehtii yli 40 000 vanhuksen turvapuhelinpalveluista tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueiden ja kuntien kanssa, eli tuntuma vanhushoivan arkeen on vahva.

”Meillä on jo nyt yli puoli miljoonaa kotona asuvaa 75 vuotta täyttänyttä senioria. Vain muutaman vuoden päästä heitä on jo yli 700 000 – tämä kertoo olennaisen väestökehityksestä. Miten hoitajat tulevat jaksamaan? Ennuste on huono, lähes kaikki hyvinvointialueiden ylimmät johtajat (95 %) arvioivat hoitajien ylikuormittuvan resurssipulan takia. Vanhuksille tilanteen nähdään kostautuvan yksinäisyytenä (57 %) ja ylikuormittumassa ovat arvioiden mukaan myös omaiset (57 %). Siitä taas kärsii koko yhteiskunta”, listaa Halima resurssipulan ja hoitajavajeen pahimmat seuraukset.

Tulokset osoittavat, että vanhuspalveluiden järjestämisessä on paljon haasteita ratkaistavana tulevien vuosien aikana, arvioi hyvinvointialueiden resurssipulan kanssa itsekin painiva vaikuttaja.

”Yleisesti hyvinvointialueiden rahoituksellinen tilanne näyttäytyy uudistuksen alkuvaiheessa haastavana. Voisi sanoa, että resurssien niukkuus palveluiden järjestämiseen periytyy kunnista hyvinvointialueille. Rahoituksen lisäksi resurssien niukkuus näyttäytyy muun muassa hoitoalan henkilöstön saatavuusongelmina”, toteaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen talousjohtaja Ville Rajahalme.

”Valopilkku huolten keskellä” – älyyn ollaan panostamassa enemmän

Kun resurssit ovat niukat ja vakavia ongelmia on tiedossa, nousee polttavimmaksi kysymys uusista ratkaisuista. Tässä suhteessa kysely herättää toivon paremmasta.

”Puolet (50 %) vastanneista näkee, että hyvinvointialueilla tullaan edistämään kevyempien, esimerkiksi digitaalisesti tuettujen palveluiden käyttöönottoa. Eli yksi suuri valopilkku huolten keskellä kyselystä nousee. Digitaalisuudella saadaan palveluiden tueksi älyä, joka voi monin tavoin parantaa palveluiden kokonaisvaikuttavuutta. Kun vanhusten voinnista ja heidän olosuhteistaan saatu tieto saadaan kunnolla hyödynnettyä, ollaan jo pitkällä paremman hoidon ja palveluiden rakentamisessa. Hoitavat kädet saadaan oikeaan aikaan oikeaan paikkaan”, iloitsee Halima.

Talousjohtaja Rajahalme näkee digitalisaation merkityksen erittäin tärkeänä palveluiden kehittämiselle.

”Digiratkaisuilla voidaan mm. parantaa asiakasviestintää ja yhteydenottamista, vaikuttaa palveluiden saavutettavuuteen tai helpottaa prosessien käytännön suorittamista asiakastyössä. Nämä ovat erittäin tärkeitä tekijöitä sekä kansallisten että aluetasoisten sote-tavoitteiden toteuttamiselle”, toteaa Rajahalme.

Digitaalisesti tuetut turvapuhelinpalvelut ovat yksi merkittävä osa kokonaisuutta. Halima on tyytyväinen, että puolet johtajista haluaa kotiin tuotetut turvapuhelinpalvelut nyt lakiin.

”Vanhusten turvallisuus lisääntyisi yhteisten pelisääntöjen myötä, eli laki olisi suuri parannus. Vanhushoiva ei saisi millään osa-alueella tarkoittaa säännöistä vapaata villiä länttä, kuten nyt.”

Tyytymättömyyttä hallitukseen: ”Ei ole hoitajia eikä rahaa”

Hyvinvointialueilla arvioidaan hallituksen toimintaa varsin kriittisesti. Kaksi kolmasosaa (66 %) johtajista arvioi, että Suomen hallitus on onnistunut melko huonosti (52 %) tai erittäin huonosti (14 %) hyvinvointialueiden vanhushoivatyön pohjustamisessa. Johtajien vapaissa kommenteissa kritisoidaan erityisesti hoitajamitoitusta:

”Hoitajamitoitus-muutos kannattaa peruuttaa…”

”Hoitajamitoituslainsäädäntö ei ole onnistunut. Ei ole hoitajia eikä rahaa. Lain noudattaminen aiheuttaa paineita, pidettävä jopa asumispaikkoja tyhjänä, että mitoitus täyttyy…”

”Tosiasiat olisi hyvä tunnustaa. Henkilöstöä ei mistään saada riittävästi, joten joustavuutta tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän. Mitoituksilla ja normeilla tätä ei ratkaista…”

Vastaajista kuitenkin myös lähes kolmannes arvioi hallituksen onnistuneen melko hyvin (28 %) tai erittäin hyvin (4 %).

”Minusta ei ole rakentavaa lähteä ketään syyttelemään, vaan etsiä yhdessä ratkaisuja. Yhteistyö valtiovallan ja hyvinvointialueiden kanssa toimii omasta näkökulmastani hyvin, ja siihen aiomme jatkossakin panostaa”, painottaa talousjohtaja Rajahalme omasta puolestaan.

Kyselyyn ”Riittävätkö rahat ja hoitavat kädet?” Resurssien riittävyys ja valmius 1.1.2023 vastasi 23 hyvinvointialueiden ylimmän johdon (sisältäen vanhuspalvelujen johdon ja talousjohdon) edustajaa. Vastauksia saatiin 16 hyvinvointialueen sekä Helsingin johtajilta, edustaen yhteensä 75 % väestöstä. Kyselyn on toteuttanut strateginen viestintätoimisto Hopiasepät AddSecuren tilaamana ja AddSecuren asiantuntijoiden tuella.

Raportti kyselyn tuloksista liitteenä.

Lisätiedot:

Timo Halima, AddSecure, Vice President, 040 702 8800, timo.halima@addsecure.com

Jussi Seppälä, toimitusjohtaja, Hopiasepät Oy, 050 529 4562, jussi.seppala@hopiasepat.fi

Avainsanat

Kuvat

Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden ylin johto uskoo hoitajien ylikuormittuvan resurssipulan seurauksena. Avuksi kaavaillaan kevyempiä, digitaalisesti tuettuja palveluja. Kuva: AddSecure.
Juuri aloittaneiden hyvinvointialueiden ylin johto uskoo hoitajien ylikuormittuvan resurssipulan seurauksena. Avuksi kaavaillaan kevyempiä, digitaalisesti tuettuja palveluja. Kuva: AddSecure.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

AddSecure
AddSecure
Hiomotie 32
00380 Helsinki

010 408 8117https://www.addsecure.fi/

AddSecure tarjoaa turvallisuusteknologioihin perustuvia palveluja. Palvelumme avulla tiedetään, missä apua tarvitaan. AddSecuren palveluja käytetään muun muassa digitaalisen hoidon parissa, turvallisuus- ja pelastusalalla, kiinteistöjen turvallisuus- ja automaatiotehtävissä sekä kuljetusalalla. AddSecuren ratkaisut auttavat pelastamaan ihmishenkiä, suojaamaan omaisuutta ja tärkeitä yhteiskunnallisia toimintoja sekä edistämään liiketoimintaa. AddSecuren turvapuhelinpalvelut kuluttajille on esitelty sivustolla turvallisestikotona.fi.

AddSecure on yksi Euroopan johtavista suojattujen IoT-yhteysratkaisujen toimittajista keskittyen kriittiseen viestintään ja turvalliseen dataan. Jo yli 50 000 asiakasta turvaa elintärkeät ja liiketoiminnan kannalta kriittiset sovelluksensa AddSecuren IoT-ratkaisuilla.

Tukholmassa sijaitsevan päätoimipaikan lisäksi toimistoja on eri puolilla Eurooppaa. Yhtiön palveluksessa on yli 1000 henkilöä 16 maassa.  

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta AddSecure

”Iso kuva on kamala” – Kokoomus, SDP ja keskusta yksimielisinä vanhushoivasta: ”Meillä ei ole varaa olla hyödyntämättä digitaalisia palveluja”22.2.2023 15:43:18 EET | Tiedote

Digitaaliset ratkaisut on otettava laajasti käyttöön hoivan tueksi, oli niin kokoomuksen, SDP:n kuin keskustankin edustajien viesti tulevalle hallitukselle. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) painottaa, että digitaaliset ratkaisut mahdollistavat ikäihmisten hyvän asumisen kotona mahdollisimman pitkään. Keskeisessä roolissa voi olla tekoäly. ”Tekoäly voi seuloa datasta tietoa, jolla saadaan parempaa hoivaa yksilöille ja yhteiskunnan tasolla parempaa suunnittelua”, kiteytti AddSecuren johtaja Timo Halima eduskunnan Pikkuparlamentissa.

"Mainio tilaisuus vanhushoivan parantamiseen” – Hyvinvointialueista yli 70 % myönteisiä markkinoiden mahdollisuuksille, laatu hintaa tärkeämpi (Tilaisuus Pikkuparlamentissa ke 22.2. klo 8.15-9.30)22.2.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Hyvinvointialueet aikovat hyödyntää aiempaa enemmän yksityistä sektoria hoivan parantamiseksi. Hyvinvointialueiden ylimmälle johdolle suunnatun kyselyn mukaan yli 70 % järjestää palveluja suunniteltaessa markkinavuoropuhelun useimmiten tai aina. ”Kyselyn tulokset voisi tiivistää: Vanhushoiva on kriisiytymässä, mutta markkinoiden kyky auttaa ymmärretään yhä paremmin”, analysoi AddSecuren johtaja Timo Halima. Erityisen lupaavaa on, että kokonaisedullisuutta pidetään (yli 70 %) hintaa tärkeämpänä. ”Palveluista kertyvällä datalla voidaan parantaa laatua”, sanoo Kainuun hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindberg.

”Kyllä oli henki kyseessä” – Eksynyt vanhus löytyi metsästä ojan pohjalta turvarannekkeen avulla: ”Miksei näitä ole jo kaikilla?”5.10.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Seinäjoella on pelastettu turvarannekkeen avulla eksynyt iäkäs muistisairas mies. Turvapuhelinpäivystäjä sai rannekkeella paikannettua vanhuksen ja oli häneen sen kautta puhelinyhteydessä, samalla kun opasti auttajan paikalle. ”Ei olisi muuten tiheän metsän keskeltä mitenkään ojasta löytynyt”, kertoo turvapuhelinpäivystäjä Oscar Lyytikäinen AddSecurelta. Johtaja Tarja Palomäki Seinäjoen kaupungilta on tyytyväinen. ”Olemme onnellisia, että ikäihmiselle tarjoamamme palvelu on pelastanut ihmishengen.”

”Jaksamispommia” yritetään purkaa: ”Teknologia vapauttaa hoitajat hoivatyöhön ja auttaa seniorien omaisten jaksamista”, sanoo 1,5 miljoonaan turvapuheluun vuodessa vastaavan AddSecuren johtaja29.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet törmäävät heti käynnistyessään sote-resurssien niukkuuteen. ”Ministeri Lindénin mukaan hoitajavaje on jo kokoluokkaa 10-15 000. Teknologioilla kuten turvapuhelimella voidaan merkittävästi auttaa”, painottaa AddSecuren johtaja Timo Halima. AddSecure tuottaa teknologian avulla hoivaa tukevia palveluita suuressa mittakaavassa. ”Vastasimme turvapuhelinkeskuksessamme viime vuonna 1,5 miljoonaan senioripuheluun, joiden perusteella toteutettiin 300 000 asiakaskäyntiä”, avaa Halima apua käytännön tasolla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme