Hämeen ELY-keskus

Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelma on hyväksytty

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 16.12.2021 Vantaanjoen vesistöalueen päivitetyn tulvariskien hallintasuunnitelman vuosille 2022-2027. Hämeen ELY-keskuksen toimialueella on lisäksi hyväksytty Kokemäenjoen ja Kymijoen vesistöalueiden tulvariskien hallintasuunnitelmat. Tulvariskien hallintasuunnitelmissa esitetyillä toimenpiteillä pyritään vähentämään suurten tulvien aiheuttamia riskejä.

Vantaanjoen tulvien kannalta suurimpana ongelmana ovat suuret virtaamavaihtelut sekä ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät ja yleistyvät rankkasateet. Tulvariskin vuoksi Riihimäki on nimetty yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä tulvariskialueista.

Ensimmäisen suunnitelmakauden aikana 2016-2021 suunnitelluista toimenpiteistä on tehty kokonaan kaksi kolmasosaa, mikä on huomattavasti edistänyt asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Vuosille 2022–2027 päivitetyssä suunnitelmassa työtä jatketaan. Hämeen ELY-keskuksen tehtävänä on edistää ja seurata Vantaanjoen vesistöalueen tulvariskien hallintasuunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden toteutumista.

Riihimäen keskustan tulvariskien hallinnan keskeisin toimenpide on mitoitukseltaan puutteellisten rumpujen muuttaminen putkisilloiksi.  Rummuista on tähän mennessä uusittu kaksi ja kaksi on vielä muuttamatta. Seuraavan siltapaikan muutostyö alkaa 2022. 

‒ Toimenpide vähentää huomattavasti tulvariskiä Riihimäen keskustassa, minkä lisäksi se parantaa kalojen kulkuedellytyksiä, kertoo yksikön päällikkö Merja Suomalainen Hämeen ELY-keskuksesta.  

Tulvaviestintä ja ajantasainen tulvatilannekuva auttavat kansalaisia ja viranomaisia varautumaan tulvaan. Erilaisilla tulvaharjoituksilla kehitetään viranomaisten toimintaa ja yhteistyötä tulvatilanteita varten. 

Kun tulvat otetaan rakentamisessa ja kaavoituksessa huomioon, voidaan ehkäistä ennalta uusien tulvariskikohteiden muodostumista.

Hyväksytyt tulvariskien hallintasuunnitelmat löytyvät vesi.fi-palvelusta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Milla Torkkel, Hämeen ELY-keskus, p. 0295 025 225
Vesitalousasiantuntija Elina Mäkäläinen, Hämeen ELY-keskus, p. 0295 025 158
Yksikön päällikkö Merja Suomalainen, Hämeen ELY-keskus, p. 0295 025 161

Tiedotus:
Miira Jaakonaho, Hämeen ELY-keskus, p. 0295 025 176

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Kesäkuussa 18 626 työtöntä työnhakijaa26.7.2022 08:06:58 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli kesäkuun lopussa 18 626 työtöntä työnhakijaa, joista 971 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 3564 vähemmän (-16 %) kuin vuosi sitten. Työttömyyden lasku johtui sekä lomautettujen (-1208) että muiden työttömien (-2356) määrän vähentymisestä. Toukokuusta kesäkuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa kasvoi 1355:llä. Kasvuun vaikutti kesäkaudelle tyypillisesti oppilaitoksista valmistuneiden nuorten tulo työmarkkinoille sekä eräiden määräaikaisten työsuhteiden päättyminen kesän ajaksi. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme