Varma

Varma – Pienestä eläkekonttorista suureksi työeläkeyhtiöksi -kirja kuvaa työeläkeyhtiön monipolvista matkaa osana suomalaista yhteiskuntaa

Jaa

Varman ja sen edeltäjäyhtiöiden historiasta kertova kirja Varma – Pienestä eläkekonttorista suureksi työeläkeyhtiöksi on ilmestynyt.

Teoksen on kirjoittanut dosentti, valtiotieteiden tohtori Matti Hannikainen, jolla on vahva tuntemus työeläkejärjestelmästä.

- Varma on nykyisessä muodossaan runsaat 22 vuotta vanha. Varman edeltäjäyhtiöiden historia on kuitenkin tätä selvästi pidempi ja monipuolinen eri yhtiöineen. Tämä historia on nyt kattavasti ja laadukkaasti kuvattu ja analysoitu, toimitusjohtaja Risto Murto kertoo.

Teos seuraa Varman nimeä kantavia yrityksiä

Keskeinen valinta teoksessa oli seurata Varman nimeä kantavia yrityksiä.

- Teos alkaa vuodesta 1919 ja Jälleenvakuutusosakeyhtiö Varman perustamisesta. Vapaaehtoinen ryhmäeläkevakuutustoiminta aloitettiin vuonna 1926, ja varsinainen lakisääteiseen työeläketurvaan liittyvä historia alkaa vuodesta 1962, Matti Hannikainen kertoo.

- Teoksessa tuodaan esille myös, miten työeläkeyhtiöt olivat osallisina 1980- ja 1990-lukujen finanssialan rakennejärjestelyissä. Nyt oli sopiva hetki dokumentoida tämä periodi huolellisesti ja kuvata, miltä tapahtumat näyttivät työeläkeyhtiöiden näkökulmasta, Risto Murto toteaa.

- Työeläkeyhtiöissä tehty työ on toimihenkilötyötä, ja toimihenkilöiden enemmistö on ollut naisia. Työeläkeyhtiö on työllistänyt myös monen alan erikoisasiantuntijoita, kuten matemaatikoita, juristeja, lääkäreitä ja sijoitusammattilaisia. Tietokoneet ovat jo varhain olleet mukana eläketyössä, Hannikainen kuvaa yhteiskunnan ja työelämän muuttumista.

- Toivon, että tämä kirja valaisee Varman ja sen edeltäjäyhtiöiden historiaa sekä kuvaa, kuinka kiinteästi eläketurvan järjestäminen on liittynyt muun yhteiskunnan toimintaan ja sen murrosvaiheisiin, Murto sanoo.

Alhainen talouskasvu haastaa eläkejärjestelmää

- Entistä korkeammat työeläkemaksut, työeläkeyhtiöiden kasvanut sijoitusvarallisuus ja väestön ikääntyminen varmistavat sen, että työeläkejärjestelmä ja työeläkeyhtiöt säilyttävät myös jatkossa yhteiskunnallisen merkityksensä, Hannikainen arvioi.

- Varmalla ja sen edeltäjäyhtiöillä on vahva historia. Varman vakuutettujen kannalta isoin tulevaisuuden haaste on kehittää koko eläkejärjestelmää siten, että eläkkeet ovat turvattu myös alhaisen talouskasvun Suomessa. Tämä edellyttänee sekä sijoitusten tuottohakuisuuden että eläkejärjestelmän joustojen yhtäaikaista kasvattamista, Murto toteaa.

Kirjoitustyön tukena toimi Risto Murron johtama historiatoimikunta, jonka tieteellisinä asiantuntijoina olivat professori emerita, valtiotieteen tohtori Riitta Hjerppe ja dosentti, valtiotieteen tohtori Antti Kuusterä. Nykyisiä ja entisiä varmalaisia toimikunnassa edustivat Varman ja Eläke-Varman toimitusjohtajana toiminut Paavo Pitkänen, Varman varatoimitusjohtajana ja Eläke-Sammon toimitusjohtajana toiminut Markku Hyvärinen, aktuaarijohtaja Pasi Mustonen sekä yhteysjohtaja Kimmo Norrmén.

- Kiitän historiatoimikuntaa hyvistä keskusteluista, jotka syvensivät työeläkehistorian lisäksi myös laajemmin ymmärrystäni yhteiskunnan rakenteista ja muutoksesta. Kiitän lämpimästi myös lukuisiä tätä kirjaa varten haastattelemiani henkilöitä. He ovat kertoneet tapahtumista, joista ei ole jäänyt kirjallista aineistoa, Hannikainen sanoo.

Varman historian on kustantanut Otava ja se on ostettavissa kustantajan verkkokaupasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Varman historiasta kertovan kirjan kansi
Varman historiasta kertovan kirjan kansi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 900 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2019 Varman maksutulo oli 5,3 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,9 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2020 lopussa 46,8 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Varma tarkensi sijoituskohteisiin vaikuttamisen tapojaan: vastuuton toiminta voi viedä tarkkailuun tai mustalle listalle  10.12.2020 09:09:49 EETTiedote

Työeläkeyhtiö Varma tarkensi sijoituskohteisiin vaikuttamisen keinojaan, jotta se pystyisi puuttumaan vastuuttomaan toimintaan ja toisaalta edistämään vastuullisuutta yritysten liiketoiminnassa. Varma luokittelee kansainvälisiä normeja rikkovat sijoituskohteet nyt kolmeen eri kategoriaan, joista vakavimmassa yritys voi joutua mustalle listalle, ellei se pysty riittävästi korjaamaan toimintaansa. Toiseksi vakavimman kategorian rikkomukset otetaan mukaan Varman omaan vaikuttamisprosessiin.

Varma etenee tiedolla johtamisessa ottamalla käyttöön uuden ennustemallin työkyvyttömyysriskin tunnistamiseen1.12.2020 07:38:18 EETTiedote

Varma on kehittänyt ennustemallin työkyvyttömyysriskin tunnistamiseen. Pystymme nyt aikaisempaa paremmin arvioimaan datalähtöisesti työkyvyttömyysriskin määrää asiakasyrityksissämme. Asiakkaillemme tämä näkyy tarkempana työkyvyttömyysriskin tunnistamisena, Varman tuen parempana kohdentamisena ja näin parempana vaikuttavuutena sekä myöhemmin kokonaan uusina datalähtöisinä palveluina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme